A NAV-nak akkor is be kell küldeni a számlát, ha részletekben jön össze a 100 000 Ft ÁFA

NAV online adatszolgáltatás - erre figyelj

Van két nagy tévhit a NAV online adatszolgáltatással kapcsolatban. Idén július 1-től kötelező online beküldeni a 100 000 forintot elérő, vagy meghaladó áfa tartalmú számla adatait (legalább 100 000 forint áthárított adót tartalmazó számlákról). Nézzük is, hogy mit érthetsz félre, vagy mire figyelj.

A Pénzcentrum cikkében két tévhitet is kimazsoláztam, ami segíthet nekünk.

Tévhit – Nem kell beküldeni, ha több számlára bontjátok az összeget

Még logikus is az a döntés, pedig bizony sokan csak legyintettünk erre a 100 000-es áfás dologra. Mondván, majd részletekben kiállítjuk a nagyobb összegről szóló számlákat, aztán máris kikerültük a dolgot. Hát ez a kiskapu nem áll fent, mert egy-egy gazdasági eseményhez köthetően egybe kell nézni az áfa tartalmat. Tehát ha 3 részletben, vagy előleg fizetéssel együtt (összeadva) jön ki a 100 000 forintot elérő, vagy meghaladó áfa tartalom, akkor is be kell küldeni ezeket a számlákat, sőt az összeset.

Tévhit – magánszemélyeknek kiállított számlára is vonatkozik

Ha magánszemély vásárol tőled nagyobb áfatartalmú terméket, akkor nem kell beküldeni azt a számlát, mert az adatszolgáltatás csak belföldi, adószámmal rendelkező adóalanyokra vonatkozik. Tehát magánszemélynek kiállított, 100 000 forint áfatartalmat meghaladó számlát nem kell beküldeni.

Remélem segítettem! Olvasd el a Vállalkozás ötlet rovat cikkeit, mert további jó ötleteket, tippeket találhatsz.

Kapcsolódó cikk: KATA-soknak külön be kell fizetniük a Facebook és Google reklámok után az áfát

Forrás: Pénzcentrum
Fotó: Envato License

Segíts a missziómban, hogy az ilyen értékes ingyenes információk minél több magyarhoz eljuthassanak! Oszd meg az ismerőseiddel! Köszönöm! Én pedig készítem az új cikkeket!