Amazon FBA kockázata, problémák

Továbbra is rengeteg olyan ember van, aki azt hiszi létezik az a csodaformula, amivel egyik napról, minden erőfeszítés nélkül gazdaggá válhat. A baj nem is ezzel van, hanem ha ennek következtében valaki egyből azt mondja egy lehetőségre, hogy az egész átverés és nem is működik. A 444.hu-n a napokban megjelent egy cikk az Amazonon való értékesítés kockázatáról, kudarcokról. Az Amazonos szakértőimmel úgy gondoltuk írni kell a témáról, illetve a cikkre reagálni. 

A cikk megírásában segítségemre volt az FBA Titans csapata, Tari Péter és Szalavics Ádám.

A 444.hu -s cikkben leírták Jordan Mcdowell-el és William Bjrok történetét, akik egy New Yorkban élő amerikai házaspár. Ők podcastben hallottak arról a lehetőségről, hogy mára már bárki nyithat egy saját üzletet a világ legnagyobb áruházában, az Amazonon.

$40.000-os lecke, amelyből Te is tanulhatsz

Szóval a fent említett házaspár úgy döntött, hogy maguk is kipróbálják az Amazonon való értékesítésben való lehetőséget, hogy ezáltal anyagilag függetlenné és szabaddá váljanak.

Azonban 9 hónappal később elérkeztek arra a pontra, hogy az összes megtakarításukat – megközelítőleg $40.000 –  elvesztették.

Ennek pedig a legfőbb oka az volt, hogy azt gondolták energia befektetés nélkül, egyszerű, gyenge minőségű kínai saját márkás tömeg termékekkel képesek sikereket elérni az Amazon.com felületén.

Majd a kudarcukat követően arra jutottak, hogy az egész történet, miszerint lehetséges az, hogy valaki felépít egy sikeres ekereskedelmi vállalkozást az Amazonon, amelyet később akár pár óra munkával is képes üzemeltetni és kényelmesen megél belőle, nem igaz. Sőt, még a coachaikat, szakértőiket okolták a történetekért. 

Valóban nem lehet már sikereket elérni az Amazonon való kereskedelemmel?

A mi válaszunk az, hogy DE, még mindig lehetséges sikeresen üzemeltetni egy ekereskedelmi vállalkozást az Amazon piacterein.

Azonban az szerintünk is igaz, hogy ha valaki olyan termékeket szeretne értékesíteni, amelyeket még 10 másik kereskedő is értékesít, és csupán azzal akarja megkülönböztetni magát a tömegben, hogy a saját márka nevét teteti rá a termék csomagolására, számára valóban kár is belekezdeni az Amazonon való értékesítésbe.

Az Amazon ugyanis nem egy pénztermelő gépezet, hanem egy piactér. Egy üzleti lehetőség, egy olyan felület, ahol évente több 100 millió vásárló fordul meg, akik számára megtudod jeleníteni a termékedet, amennyiben elkezdesz értékesíteni a felületen.

A verseny egyre fokozódik az Amazon összes piacterén, de kifejezetten igaz ez az amerikai piacra, amely a legrégebbi és mai napig a legnagyobb az összes közül.

„Mi magunk azt tapasztaljuk, hogy azok számára, akik valóban értékes, minőségi termékekkel rendelkeznek és hajlandóak bele tenni a szükséges időt, energiát és pénzt, továbbá folyamatosan képzik magukat, hogy naprakészek legyenek a működő technikákkal és az éppen érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban, azok számára igen is még mindig jelentős lehetőség van az Amazonon való értékesítésben.” – FBA Titans

A 95/5-os arány itt is fenn áll

Statisztikai adatok alapján elmondható, hogy 100 induló vállalkozásból kevesebb, mint 5 lesz valóban sikeres. (És ez még így is egy elég optimista becslés)

Ez az arány igaz az Amazon létrehozott vállalkozásokra is. Ugyanis kilehet emelni számtalan olyan embert, akik elkezdtek kereskedni az Amazonon és mindenüket elvesztették. Azonban olyanokat is kilehet emelni, akik feltették erre az üzleti lehetőségre mindenüket és mára egy több millió dollár éves forgalmú ekereskedelmi vállalkozást építettek belőle.

Bármilyen üzleti lehetőség esetében vannak sikersztorik és kudarcok is.

Szóval azt gondoljuk, hogy az Amazonon való értékesítésben hatalmas lehetőség van, azonban nem egy hogyan legyünk holnapra milliomosok, úgy hogy semmit nem csinálunk érte” lehetőségről van szó.

De mi történik akkor, ha a konkurenciám miatt felfüggesztenek?

A cikk egyik részében volt egy másik sztori is. Sokszor hallhatunk olyan rém történetről, amikor egy konkurens Amazon kereskedő valamilyen módszerrel eléri azt, hogy felfüggesszék a fiókjukat, ami által rengeteg pénzt veszíthetnek, a legrosszabb esetben pedig a teljes vállalkozásukat bezárhatják.

Természetesen előfordulnak ilyen esetek, de melyik az az üzleti terület, ahol még soha nem történt olyan, hogy az egyik cég megpróbálta – sokszor sikeresen is – szabotálni a konkurenciáját?  (Feljelentés és hasonlók).

A probléma szerintünk ebben az esetben is az, hogy nem szabad csupán egy lábra támaszkodni.

Tegyük mondjuk fel, hogy egy webáruház az eladásainak a 90%-at abból szerzi, hogy fizetett hirdetéseket futtat kizárólag a Facebook felületén és egyik napról a másikra a Facebook felfüggeszti a hirdetési fiókját, mert valakik nem megfelelő tartalomnak nyilvánították számtalan alkalommal a cég hirdetéseit.

Ebben az esetben ugyanarról beszélünk, mint amikor valaki Amazon kereskedői fiókját függesztik fel.

Mind a két esetben jól látható, hogy mi is igazán a hiba oka. Az, hogy egyetlen felületre, értékesítési csatornára támaszkodnak az emberek, mert igen, ilyen estben valóban ki vagy szolgáltatva.

A legtöbb sikeres kereskedő, aki az Amazon valamelyik piacterén kezdte megalapozni a márkájának és a cégének a sikerességét, idővel elkezd más felületeken is kereskedni, pont azért, hogy ne legyen kiszolgáltatva egyetlen felületnek.

Konkrét statisztikai adat van arra, miszerint azok az Amazon kereskedők, akik évente több, mint $1.000.000 értékben forgalmaznak termékeket, közülük 86% legalább még egy másik online piactéren értékesít.

Tehát a legnagyobb kereskedők pontosan tudják azt, hogy nem érdemes kizárólag egyetlen felületre támaszkodniuk, mert azzal valamilyen szinten folyamatosan kiszolgáltatottak lesznek.

Természetesen ma már arra is van lehetőség, hogy valaki különböző biztosításokat kössön az Amazon kereskedői fiókjára, ezzel biztosítva magát attól, hogy jelentős vesztesége legyen egy esetleges fiók felfüggesztés esetén.

Összefoglalva, konklúzió

Az Amazonon való értékesítésnek is van kockázata, mint ahogy bármilyen más vállalkozásnak. Egy tanácsadó, szakértő abban segít neked, hogy rengeteg időt spórolj az Amazonon való elinduláson és például az ilyen kudarcokból tanulj. Ettől még rajtad múlik, hogy tárgyalsz, hogy szerzel beszállítót és bizony neked is döntéseket kell hoznod. A saját márkás kínai termékeknek megvannak a kockázatai, erre készülj fel!

Érdemes foglalkoznod az Amazonnal! Ezeket ajánlom figyelmedbe:

Forrás: 444.hu

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!