Egyedül indítanád a vállalkozásodat? Jobban jársz, mintha társakkal!

Vállalkozás indítás egyedül vagy csapatban
Vállalkozás indítás egyedül vagy csapatban

Vállalkozás indítás egyedül vagy társsal, társakkal, csapatban jobb, eredményesebb? Ez a cikk el fogja venni a kedvedet a cégtárs kereséstől. Pedig, mintha mindenhonnan azt hallanád, hogy az a legjobb, ha többen indítjátok a vállalkozást. Néha még logikus érvek is társulnak mellé. Aztán ott a másik oldal. A vállalkozói, céges horrorsztorik egyik visszatérő eleme az, amikor egy vállalkozó azt mondja, hogy: Soha többet nem indítok vállalkozást mással, cégtárssal.
Bizony, nem egy ilyen sztorit hallottam! Nem is erről írok most, nem horrorsztorikról számolok be.

Röviden: Az egyedül induló vállalkozások sokkal sikeresebbek, több bevételt érnek el, hosszabb ideig fennmaradnak.

Nem érthet mindenki mindenhez

Szokott jönni a nyomós érv akkor, amikor szóba kerül, hogy egyedül vagy csapatban (egy vagy több társsal) indítsunk vállalkozást. Logikus is lehet, hiszen ha egyedül vágsz bele neked kell egy személyben ellátni a marketinget, termékfejlesztést, vevőkommunikációt, eladást… és még sorolhatnám. Sőt azt is szokták mondani, hogy a befektetők is jobban szeretnek olyan projektekbe fektetni, ahol többen alapítják a céget.

A statisztika ezzel szemben teljesen más!

 • Egy New York-i kutatócég, a PrivCo elemzéséből kiderült, hogy azok a cégek akik legalább 7 milliárd forint tőkét vontak be kockázati tőkésektől (ez általában már második körös befektetés, a cégek már profitabilisek, vagy nagy növekedést produkáltak), azok között a 44%uk egyedüli alapító. Ami meglepő, mert azt gondolná az ember, hogy alig 10%-ot tesznek ki.
 • Jason Greenberg a New York-i Egyetemről és Ethan Mollick a Wharton iskolából szintén ezt a területet kutatták.
  Kiderült, hogy

  • bár átlagosan kevesebb tőkével alapítja a vállalkozását az, aki egyedül vág bele, mint aki társsal (vagy társakkal), ám mégis
  • statisztikailag hosszabb ideig működnek a szóló vállalkozások,
  • és még mellette, aki egyedül indította több bevételt tud felmutatni.
  • Kiderült tehát, hogy hosszabb távon a szólóban indulók jobban teljesítenek, nagyobb az esély, hogy több év múlva is működik a vállalkozás.
 • A kutatók azt mondják, hogy azért előnyösebb és azért teljesítenek jobban az egyedül céget alapító vállalkozók:
  • Mert egyedül kell döntés hozniuk, így azt gyorsabban megteszik.
  • A 2-3 évben, vagy amikor már jól teljesít a cég, akkor a több alapítóval rendelkező cégek tagjai konzervatívabban viselkednek, alábbhagy a kockáztatási hajlandóság, mint az szóló cégeknél megmarad.
  • A sok alapító esetében még hátrány a profit, veszteség elosztása. Ezekből szokott a probléma lenni, főleg mikor előkerül, hogy ki-mennyit tett bele a projektbe.
  • Az egyedüli cégvezetők a szakértőket (csapatot) közben vonják be (nem alapításkor) és hatékonyabbak is tudnak lenni, mert saját magukon tapasztalták meg az egyes területeket. Logikusabban építik a vállalkozásukat, hamarabb leépítik a “nem jól muzsikáló” részeket.
 • Richard Branson is érdekesen nyilatkozik erről. Több száz vállalkozása van, különböző terültekről. Ő hangsúlyozza, hogy csapatban érdemes gondolkodni, de ő teljesen máshogy csinálja. A cégeihez indulásnál csapatot csinál, de a fő dolgokban, irányokban ő hoz döntést, ha úgy nézzük, akkor ő az alapító. A csapattagok munkatársak és nem alapítótársak.

Jól döntesz, ha egyedül vágsz bele!

Vannak persze helyzetek, amikor nem, de tudod a kivételek mindig erősítik a szabályt. Ráérsz később is bevonni szakértőket, társakat. Egyik legnyomósabb érv, ami a kutatásokból kiderült, hogy aki egyedül vág bele ugyanúgy eléri a csapatmunkát, hiszen tud felvenni maga köré embereket. Lásd Richard Branson példáját. Sőt jót is tesz a vállalkozásodnak ez, mivel többször is hangsúlyozom a vállalkozásos lecsupaszítását az indulásnál, a lebutítást. Így egyedül is bele tudsz vágni és pont akkor vonsz be új embert (építesz csapatot), amikor már növekedésnek indulsz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Forrás: Virgin.com/Richard Branson
PrivCo kutatás – Inc.com
Jason és Ethan kutatása – Inc.com
Fotó: Envato License

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás