KezdőlapGazdaság és üzletFilm a legnagyobb piramisjáték csalóról, Bernard Madoffról - Hazugságok mágusa filmajánló

Film a legnagyobb piramisjáték csalóról, Bernard Madoffról – Hazugságok mágusa filmajánló

-

Film készült a világ eddigi legnagyobb piramisjáték szervezőjéről, Bernard Madoffról. A film címe: Hazugságok mágusa. Madoffról már hallhattál, mert a 2008-as válság kitörésekor borult a felépített kártyavára, vagyis inkább a piramisa. A klasszikus ponzi sémát követve gyűjtötte össze a befektetőktől a pénzeket, majd az újabb befizetéseiből fizette ki a régebbi befektetők hozamait és esetleges pénzkivéteket. Ismerős igaz? Itthon ugyanezt a receptet használva Bróker Marcsi néven megismert Dobrai Sándorné csalta ki az emberek pénzét. Viszont Madoff még előnyből is indult.

Gondolta volna bárki, hogy a Nasdaq (tőzsde az USA-ban) volt elnöke egy ekkora csalást vitt (visz) véghez, sőt a csalást több mint 18 évig fenn is tudta tartani. 65 milliárd dolláros kárt okozott (elmaradt hozamokkal együtt), még nagyobb befektetőknek is, összesen 4800 ügyfelének. Ezek között nagy befektetési társaságok is voltak, mivel Madoffot mindenki istenítette és a legtehetségesebb, legjobb befektetési tanácsadónak tartották.

Jött a bukás – 2008

A válság kellős közepén honnan is vennék ki az emberek a pénzt, mint abból a befektetési alapból, ahol a legtöbbet nyerték eddig. Ott volt megfelelő likviditásuk. És egyszer csak elfogyott a pénz, amiből ki tudnák fizetni a befektetőket. Ekkor történt a beismerés, és elkezdődött Madoff letartóztatása, a tárgyalások. Érdekes, hogy ismerőseinek, családjának a befektetései is mind-mind nála voltak, még a gyerekeié is.

Mekkora volt a csalás? – Hozzá képest Jordan Belfort kispályás

Fent már említettem, hogy itt bizony több tíz milliárd dollár csalásról van szó, míg Belfort “csak” 200 millió dollár nagyságrendben okozott kárt. Itt egy kis lista a hazai brókerbotrányokkal is összehasonlítva:

  1. Bernard Madoff – 65 milliárd dollár
  2. Queastor – kb. 500 millió dollár (150-200 milliárd forint)
  3. Buda-Cash – kb. 370 millió dollár (100 milliárd forint)
  4. Jordan Belfort – 200 millió dollár

Láthatod, hogy Bernard tényleg toronymagasan az élen végzett. Meg is kapta a méltó büntetését, 150 évre ítélték el, de majd a filmben láthatod, hogy ennél többet is kapott az élettől. Természetesen a károsultak többsége máig nem látja a pénzét.

A film

Ezt mutatja be az HBO filmje. Természetesen kicsit ugrálunk a történések között, de lényegében a bukás pillanata előtt kezdődik a film. Számomra külön tetszett, hogy a főszereplő iránt empátiát az egész film alatt nem fogsz érezni, még egy picit sem.

Nem unatkozik a börtönben sem: Bernie Madoff a börtönben is bizniszel, monopolizálta a forrócsokit

Kapcsolódó anyagok, cikkek: 

Forrás: Wikipédia

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek