Friss kutatás: Minden 2. magyar előfizetne wc-papírra vagy borotvára

Dátum

Megosztás

A magyarok háromnegyedének van online előfizetése valamilyen termékre vagy szolgáltatásra, esetleg ezek ötvözetére, és a többség kimondottan hasznosnak tartja ezeket – mutatják a Shoptet friss reprezentatív felmérésének adatai. A streaming tarol ezen a területen, de a magyarok 5%-a előfizet olyan tartalomért is, mellyel számára fontos embert vagy ügyet támogat. A kutatásból kiderült az is, hogy kimondottan nyitottak lennénk a háztartásban fixen fogyó eszközök folyamatos megrendelésére. A kiszámíthatóság mellett meglepetésekre is vágyunk: a nők ötöde szívesen előfizetne szépségboxra, aminek nem ismeri előre a tartalmát, és még ennél is többen olyan konyhai csomagra, ami recepteket és azok hozzávalóit küldi el. A cikkben sok ötletet is kapsz, de a tartalom végén még van ezernyi cikk, ahol ezzel az előfizetéses ötletekkel foglalkozunk.

A Minner a Shoptet támogatásával még hasznosabb e-kereskedelmi cikkeket készít.

Úgy fest, hogy többnyire tudatosak a magyarok az online előfizetéseik terén

A magyarok 77%-a fizet elő valamilyen online szolgáltatásra, termékre vagy ezek ötvözetére. A válaszadók legnagyobb része (42%) azt gondolja, hogy kevés előfizetése van, és azok mind hasznosak számára. Minden 5. magyar pedig kimondottan sok mindenre fizet elő, és bevallása szerint ezeket teljesen vagy többségében ki is használja. A kutatás alapján honfitársaink 16%-ának vastagabb maradhatna a pénztárcája, ha időnként felülvizsgálná az előfizetéseit, és lemondana párat, mert nem használja ki azokat.

Tarol a streaming, de veszünk zöldségboxot is a neten és fizetünk online nyelvtanulásért is

Lássuk, mi mindenre fizetünk elő online. Ezen a téren természetesen a streaming szolgáltatások tarolnak. A magyarok 56%-ának volt már előfizetése filmek és sorozatok lejátszására, 53%-ának pedig jelenleg is van. Mivel ezekhez jellemzően több fiók is kapcsolható, így a tényleges használók száma magasabb lehet, mint az előfizetőké. Ugyanez igaz lehet a zenelejátszó szolgáltatásokra is. A Shoptet kutatása alapján 10-ből 3 honfitársunk fizetett már elő valaha zene streamelésére, 26% pedig most is. Tárhelyre kb. minden 5. fizet elő, és népszerűek az online videójáték előfizetések is.

Sajtótermékekért jelenleg a magyarok 9%-a fizet. Minden 20. honfitársunk mondta magáról, hogy kimondottan azért fogyaszt fizetős online tartalmat, hogy támogasson olyan embert/ügyet, aki/ami számára értéket teremt.

Nyelvtanulást segítő alkalmazást fizetős formában jelenleg a magyarok 6%-a használ. 4% fizet elő élelmiszerre, pl. zöldség-, gyümölcsboxra, tojásra. Akadnak szép számban olyanok is, akik torna programokért, életmód-, szépség – vagy karriertanácsadásért fizetnek elő, és kalóriaszámláló vagy egyéb diétás alkalmazásokért is a zsebünkbe nyúlunk.

Az exkluzivitásért és a kényelemért hajlandóak vagyunk fizetni, vágyunk a tervezhetőségre

A válaszok alapján egyértelműen az exkluzív tartalom, a kiszámítható minőség és a kényelem a legfőbb motivációs tényezőink, amikor az előfizetés gombra kattintunk. Sokat dob a latba az is, hogy ezek az előfizetések egyszerűbbé teszik az életünket, időt takaríthatunk meg általuk. Minden 5. magyar bevallása szerint a meglepetésért, élményért fizet elő, ugyanennyien pedig azért, hogy spórolhassanak.

Ez utóbbi ugyan nem a legfőbb érv az előfizetések mellett, de hogy fontos, az biztos, hiszen a magyarok 45%-a mondta, hogy előfizetne pusztán azért, hogy az előfizetés fejében bizonyos termékeket kedvezménnyel vásárolhasson meg. 27% pedig azért, hogy a rendelését gyorsabban és ingyenesen kiszállítsák. Azt, hogy vágyunk a kiszámíthatóságra, tervezhetőségre mi sem fejezi ki jobban, minthogy minden 2. magyar szívesen előfizetne olyan mindennap használt termékekre, amiknél előre ki tudja számolni, hogy pl. havonta, negyedévente mennyit használ belőle. Ilyen lehet pl. a wc-papír, mosószer, mosogatószer vagy akár a borotva is.

Nyitottak vagyunk a meglepetésekre is

A Shoptet kutatásából kiderült az is, hogy nemcsak tervezett dolgokra, hanem élményekre, meglepetésekre is vágyunk. Az USA-ban nagyon népszerűek pl. az anyukáknak szóló meglepetésboxok, vagy a bio édességeket tartalmazó újdonságok. Úgy fest, hogy erre nálunk is lenne igény. A magyarok több mint negyede pl. előfizetne olyan élményekért, amelyeknek csak az idejét tudják, de a konkrét programot nem. Ugyanennyien örömmel vennének olyan válogatást is, ami izgalmas, számukra érdekes édességeket rejt. Tízből három nő előfizetne olyan konyhai csomagra, ami recepteket és azok hozzávalóit küldi el meghatározott rendszerességgel, ötödük pedig szívesen kipróbálna időről időre különleges kozmetikumokat, és ezért hajlandó lenne rendszeresen fizetni is.

Miért ilyen ez a cégeknek?

Igen, persze folyamatos bevételt, forgalmat jelent addig, amíg valaki előfizető. De jobban inkább abban van a kulcs, hogy ilyenkor a fogyasztót valójában egy hónap előfizetési díjára kell rávenni, és nem mondjuk 4-6 hónap díja lebeg a fogyasztó szeme előtt. Itt van igazi haszon az előfizetésekben. És persze a jó tervezhetőség, hiszen amikor már működik a rendszer van egy jó arányszámunk, hogy mennyi ideig fizetnek elő a vevőink.

Mit is jelent ez számodra?

Érdemes megnézni, hogy a te terméked, szolgáltatásod melyik szakaszában, vagy formájában lehetne előfizetésessé tenni. Nem, nem kell beleerőszakolnod, ez is csak egy lehetőség. Ha segítség kell írj nekünk, ötleteljünk! Néhány hónapja voltam a Superbrandsnél egy kerekasztal beszélgetésen, ahol erről beszélgettünk mélyebben, és néztük meg több oldalról is. Ott volt a hazai piacon etalon Pixibox is, amelyről már olvashattál a Minneren.

A fizetési módoknál már lehetőséged van neked is, hogy havonta a vevőd bankkártyájáról levond az előfizetés összegét. SimplePay, Barion és a Stripenál is van ilyen megoldás (recurring fizetés).

Van még ilyen tartalom? Elmerülnék benne!

Shoptet nemcsak a Minner cikkek támogatásával segít téged kiaknázni az e-kereskedelemben rejlő lehetőségeket, hanem digitális szolgáltatásai megkönnyítik e-kereskedői mindennapjaidat. Kattints ide és fedezd fel a lehetőségeket!

A kutatásról

A felmérés 1330 fő megkérdezésével készült 2023 szeptemberében, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Shoptet megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.

Fotó: BATCH by Wisconsin Hemp Scientific / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!