KezdőlapGazdaság és üzletStartupHogyan szerezzek befektetőt a startupomhoz

Hogyan szerezzek befektetőt a startupomhoz

-

A legtöbb esetben egy-egy induló startuphoz, vállalkozáshoz tőke is kell. Ezt nem mindig tudják felmutatni az ötletgazdák, illetve a leendő megvalósítók, startupperek. Így felmerül a kérdés bennük: honnan szerezhetünk tőkét. No most a többség meg is marad a kérdés feltevésénél. Egyet elárulok, senki nem fog rohanni neked pénzt adni. Igen, ezzel nem foglak bemotiválni, de tudnod kell, hogy ha nem beszélsz az ötletedről, akkor senki nem tudja, hogy neked szükséged van tőkére.

Azt is érdemes tudnod, hogy a legtöbb esetben akkor jársz jól, ha minél kevesebb tőkét vonsz be. Arról nem is beszélve, hogy egy startup nem ér semmit 10-20, sőt akár 30 millió forinttal sem, ha ahhoz nem kapcsolódik egyéb extra (pl. tudás, kapcsolatok, tapasztalat…), vagyis csak akkor jó, ha okostőkét kapsz.

Első lehetőség, amikor még elindulás előtt vagy: 3F, vagyis Family, Friends, Fools
Sajnos ahhoz, hogy szóba álljanak velünk majd a kockázati tőkések, már működő vállalkozást, startupot kell felmutatni. Első körben tehát a közeli ismeretségből tudunk pénzt szerezni. Ebben az esetben akár a Friendsbe, vagyis a barátokba beletartozhat a kapcsolati tőkénk is. Szóval a család, barátok, és fools, vagyis a balekok, talán úgy tudnám jól ide illőn lefordítani. Hiszen ebben a fázisban még nem tudni, lesz-e az ötletből később valami. Néhány millió már elég lehet az elinduláshoz, ezt össze is lehet szedni a környezetünkből. Figyelem! Meg kell dolgozni érte! Értem mire gondolsz most, de ha nincs a rokonságban nagyobb tőkés, akkor bizony kapcsolati tőkét kell szerezned. 

Angyal befektető
Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz is. Ide főleg olyan befektetőket kell elképzelned, akik már valószínű rendelkeznek sikeres vállalkozásokkal, és a befektetésre szánt tőkéjükből szeretnének újabbakat létrehozni, viszont most nem az ő ötletük alapján. A hozamelvárásuk is kisebb lesz, mint egy kockázati tőkecégnek. Őket legjobban a kapcsolati tőkéd növelésével tudod megtalálni.

Pályázat
Ezt felejtsd is el, egy startupnak nem ez a legjobb pénzszerzési mód, mivel az ötlet közben átalakulhat, nehéz tartani a pályázati feltételeket… Így ebben inkább ne is gondolkodj!

Akcelerátor / Kockázati tőketársaság
Ez lesz a legnehezebb, már működő startupokat keresnek, sőt már egyes akceletátorok specializálódnak is egyes területekre, így nehezebb lesz számodra is a kiválasztás. Előnyük, hogy több tudást ad, mint bármelyik előbb felsorolt, sőt kapcsolatokban is több millió forintot, sőt akár több millió dollárt spórolnak egy startupnak. Itthon is vannak ilyen akcelerátorok. Érdemes elmenni hozzájuk, beszélni nekik mit is csinálsz éppen, ha nem is fektetnek be, további rálátásod lehet a piacra, és a kérdéseik segíthetnek a startupod működésében, felhúzásában is.

Menni, menni, csinálni!!!
Ha nem mész utána a dolgoknak, nem is fognak összejönni. Szóval hajrá! Építs kapcsolatokat, menj rendezvényekre, beszélgess!!!

Ehhez kapcsolódó tartalom, vállalkozás ötlet:
Indíts vállalkozást: 21. ötlet – Legyél te az, aki összehozza az üzletet a startupperek és a befektetők között

Ezt is olvasd el!!!

 

Forrás: Startupdate /Dr. Kádas Péter
Player.hu

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek