Van egy vállalkozás/startup ötleted? Ne verd magad nagy költségekbe! Mutatom mit csinálj!

Van egy vállalkozás/startup ötleted? Ne verd magad nagy költségekbe! Mutatom mit csinálj!

Én mindig buzdítom az olvasóimat arra, hogy vállalkozzanak. Azt mindenkinek el szoktam mondani, hogy a sikerre egyrészt várni is kell, nem jön azonnal, illetve benne lehet a bukás lehetősége is. Ezzel nincs is baj, elvégre ezért kockáztatunk. Az utóbb említett kockázatot mérsékelni is tudjuk, vagyis inkább a bekerülő költségeinket.

Jöjjön is egy gyakorlati példa. Egy régebbi Facebook posztomban meséltem az IBM-ről, ők több millió dollárt megspóroltak azzal, hogy letesztelték a hangvezérlésű számítógépet úgy, hogy még el sem készítették. Itt a Facebook poszt, olvasd el, alatta folytatom. Ha nem látod, nem nyílik meg, akkor kattints ide!

Ezt úgy is hívhatjuk, hogy pretotípus. Igen, nem prototípus, mert még nem kész a terméked, szolgáltatásod. A pretotípus szóra rákeresve már több infót is találsz a weben. Azért is gondoltam, hogy megemlítem, mert így meg tudsz spórolni rengeteg pénzt. Sokan olvasgatjátok a vállalkozási ötleteimet, és kérdeztek is tőlem. Látom, hogy páran startup ötletben is gondolkodtok, sőt, applikációban is.

Volt egy régebbi cikkem, amiben rávilágítottam, hogy az applikáció, amit kitaláltál, már valószínűleg valamilyen formában jelen lehet a piacon. Először le sem kell fejleszteni, maximum megveszed az ún. klónapplikációt (pár tízezer forint), átírod a feliratokat, és uccu neki! Indulhat is a felhasználógyűjtés. Így megspóroltál minimum 1-2 millió forintot. Majd ezután lehet fejleszteni, lehet az is, hogy már tőkét is szerzel közben, vagy bevételed is lesz. Ez az a cikk: A vállalkozók Tindere – olcsóbb lefejleszteni egy applikációt, mint gondolnád

Több ötletnél is működhet az, hogy valamilyen megoldással csak imitálod a háttérrendszert, és mondjuk manuálisan, vagy lebutított háttérrendszerrel végigviszed az első 1-4 hónapot. Ülj le, gondold át, hogy a te vállalkozási ötletedet mivel tudod letesztelni úgy, hogy spórolj rajta.

Még később adok tippeket hasonló tesztelésekre, de meggyorsítom neked dolgot. Ha érdekel a téma, akkor töltsd le a pretotipus.hu -n feltöltött ingyenes könyvet, melyet Alberto Savoia írt (volt Google alkalmazott, ő is fejlesztette többek között az AdWords-t). Magyarul is elérhető a könyv. Kattints ide a letöltéshez! 

Ehhez kapcsolódik még ez a tartalom: Butítsd le a vállalkozási ötleted! Indulj -1ről!

Forrás: MentorFM applikáció, pretotipus.hu