Hogyan válasszak nevet a cégemnek, vállalkozásomnak?

Dátum

Megosztás

Vajon mennyit jelent egy jó cégnév az üzleti életben? Több bevételed lesz tőle? Erről még nem olvastam kutatást, egyet viszont biztosan tudhatunk: nem a név fogja meghatározni a céged. Mitől lesz jó egy elnevezés? Szerinted, amikor kitalálták a Coca-Cola nevét, akkor azonnal befutott? Nem a név tette sikeressé, hanem inkább az, hogy erős marketingje volt, a csapból is ők folytak, nem csak az üvegből. A cég erős imázsa az, ami azt az érzést kelti benned, hogy ez a név nagyon jó. Rendben. Tudom, ezzel még semmit sem segítettem abban, hogy jó cégnevet válassz, olvass tovább, ott lesznek támpontok!

Sokan feltették már a kérdést, hogy honnan jött a Minner név. Bevallom, ez azt is jelenti számomra, hogy jó nevet választottam, mert rengetegen megkérdik, ami jó, hiszen beszélnek róla. Én felírtam kb. 5 lehetséges cégnevet (inkább brand nevet), ezek között nem volt ott a Minner. Ami a Manner nápolyiból jött, azzal próbálkoztam, hogy amire csak ránézek, kicserélem a magánhangzóit. Először 90% esély volt arra, hogy profitfaktor.hu lesz a weboldal neve, na de a Minner azonnal magával ragadott. Véletlen jött (esti italozás közben). Tetszett, hogy rövid, könnyű, és könnyen megjegyezhető.

Neked is ilyen kell!

 • Ha lehet, akkor legyen rövid.
 • Ha nincs is magyar jelentése, akkor is legyen könnyed. Pl. néhány magyar applikáció nevétől a falnak tudnék menni.
 • Ne írj fel 5 verziónál többet, mert a sok közül nem tudsz választani. Persze eltérhetsz ezektől is.
 • Érdemes megkérdezni mást? A Te céged? Igen. Akkor dönts te! A legtöbb ember úgy szereti a vállalkozását, mint a kisgyerekét. A cégedet imádni fogod, így válassz nevet hozzá.
 • Játssz a szavakkal, írj fel többet,
  • tedd össze őket,
  • vegyél el belőlük,
  • olvasd visszafelé,
  • cseréld ki a magánhangzókat másikra.
 • + Extra tipp: Ha ezek mind nem jönnek be, vagy nagyon egyedit akarsz, akkor próbáld ki, hogy a billentyűzetre ráteszed a kezed, és egy betűvel eltolod, és úgy írod be a neved. Ebből új ötleteket születnek.

Még mindig nem segítettem?
Mivel brókerként sokat értékesítettem telefonon, ezért tudom milyen nehéz telefonon megérteni egy-egy cég nevét. A telefon teszt is jó lehet, szóval ha kitaláltál egy nevet, akkor azt teszteld le telefonon.

Tudod mit? Nézzük meg a Minner vállalkozás ötleteit, és ahhoz írok néhány cégnév ötletet.

Indíts vállalkozást: 87. ötlet – Recept mobilapplikáció
Itt egy applikációnak kell nevet adni. A séf szót már sajnos használják, ezért én nem tenném be (ApróSéf)
Én itt használnék magyarul is értelmes szóösszetételt, például: „Finomlett”

Indíts vállalkozást: 86. ötlet – Havidíjért zokni, boxer, bugyi, póló…
Az ehhez hasonló oldalak külföldön a „club” szót is hozzákapcsolják a brand nevükhöz, célpiactól függően. Például a zoknis ötletrésze picit fura lenne. Ehhez talán még hozzákapcsolható az én általam is preferált „box” szó. Egész jól hangzik a „Zoknibox”, ugye?

Indíts vállalkozást: 85. ötlet – 3D nyomtató javítás, értékesítés
Ez egy új technológia, a kérdés az, hogy te miben veszel részt. Ha a karbantartást nézzük, akkor lehetséges, hogy jobb lesz valami olyan nevet választanod, ami univerzális. Vagyis akkor is jó lesz, amikor valami nagyokos kitalálja, hogy mostantól legyen 4D a neve. A legérdekesebb, hogy a nyomtató szóra mindenki a sima nyomtatóra asszociál, így picit fura lesz használni a szót.
Ehhez a Pro szó illik, azt az érzést kelti, hogy értesz a javításhoz. A külföldi szavak használata is jó pont lehet. Pro3DSzerviz név nekem tetszik. Lényegre törő, profizmust sugároz… (lehet külön is a szerviz szó).

Indíts vállalkozást: 83. ötlet – saját Kitchenbox, alapanyag házhozszállítás,
Most jut eszembe, törj be még ma erre a piacra, a Kitchenbox-ot több hete figyelem, és nincsenek a helyzet magaslatán, több ponton is hiányosságot vettem észre. Így a piac nyitott számodra.
Nézzük milyen név lehet befutó. A box szót már felesleges használni, mivel ők már használják. Vizsgáld meg, mit is adsz a szolgáltatásodban. Nem kell pepecselni a főzéssel, a bevásárlás, alapanyagok, recept pipa, nem kell vele foglalkoznia a vevőnek, csak a főzés hárul rá. Az alapanyagok házhoz mennek. Ebben az ötletben benne van az is, hogy külföldre is tudj terjeszkedni, így érdemes brandnevet, sőt külföldi nevet használni.
HomeChef volt az első ötletem, és erre már létezik, sőt ugyanez a profiljuk. 🙂 Itt még gondolkodnom kell, de a Meal, home, chef, szavakat használnám.

Konklúzió

Jó névválasztás? Ne görcsölj rajta! Írj fel minél több szót, próbáld összerakni őket. Próbáld ki, milyen telefonon keresztül mondani…

Plusz ötletek: 15 magyar településnév, ami cégnévnek (domain -, brandnévnek), terméknévnek is megállná a helyét – Hogyan válasszak nevet a cégemnek?

Fotó:usciencesblogs.typepad.com

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!