Hol tudod lekérni a cégadatokat a nemzetközi cégekről?

Dátum

Megosztás

Cégadatbázisokra sokszor szükségünk lehet, hogyha kereskedni akarunk egy céggel, vagy partneri viszonyt kialakítani, és meg akarjuk nézni, mennyire megbízható az adott cég. Először megemlítjük a hazai adatbázisokat is, aztán jön a szokásos kínai import példa, aztán az európai országokhoz néhány link, ahol nagy eséllyel együttműködsz.

Miként tudod a hazai, magyar cégadatokat lekérni

Mielőtt belemerülnénk, egészen biztosan érdekel téged, hogy a hazai, magyar cégadatokhoz hogyan is tudsz hozzáférni.
Mi az alábbiakat szoktuk erre használni:

  • Gyors keresés a Google-ban cégnév + céginformáció szóra, majd a Céginformáció.hu találati linkjére kattintunk és már ott is vagyunk egy gyors szondázásra. https://www.ceginformacio.hu/
  • https://e-beszamolo.im.gov.hu/ – Ha kicsit több adat kell. Ide kerül fel mindig a cégek legfrissebb éves beszámolója, amiből mélyebben beleláthatunk egy cég pénzügyeibe, eredményébe.

    Miután beírtuk a cég nevét vagy adószámát (mi utóbbit szoktuk), máris tudjuk böngészni a cég eredményét. Itt az Általános üzleti évet záró részre kattintva kapjuk a hasznos találatot.

    A Family Frost izgalmas cég, napokban néztünk rá az eredményeire újra: 881 millió forint profitnövekedés a Family Frost-nál 2020-ban
  • Fizetős szolgáltatások, ahol még céghálót, vagy egyéb rendezett, kereshető adatokat nyerünk ki

Kínai Népköztársaság, kínai cégadatok

A sok Minneres kínai import cikk miatt egészen biztosan téged is érdekel ez, hiszen többen is importálnak az olvasók közül. És sokszor nagyobb az esély, hogy Kínából történik, vagy éppen nehezebb jogi útra terelned a dolgot, így körültekintőbbnek kell lenned a partnerekkel.

A Qcc.com oldalt használjuk erre.

Például rákerestem a Weihai soi kereskedő cégre

Na jó, ez valóban kínai, érdemes google translate-et használni. Az alábbi találati listán bekarikáztunk néhány fontos adatot, amit biztosan megnéznek a kínai import szakértőink. Igaz nekik könnyebb dolguk van, mert ahogy a kínai gyárlátogatós videóban láttad, van kint egy helyi munkatárs, aki ott Kínában született, így a nyelv ismeretével már könnyebben használja a Qcc-t.

Amit még meg szoktunk nézni, hogy ki a tulajdonos, milyen kapcsolt vállalkozásaik vannak.

Hol tudod lekérni a cégadatokat európai cégekről?

Az uniós egységes piac azt eredményezte, hogy számos cég nemzeti határokon túl terjeszkedik. Az online jelenlét terjedésének hála dinamikusan nő a nemzetközi üzleti kapcsolatok száma, ugye könnyebben elérjük őket a weboldalukon keresztül.

Na de mi van, ha szeretnénk a külföldi céggel kapcsolatba kerülni? Hogyan ellenőrizhetjük le őket?

Hogyan fogjunk hozzá az ellenőrzéshez?

Az EU megalkotta azt a jogszabályt, ami előírja a cégnyilvántartási adatok elérésének biztosítását. 2017 júniusától valamennyi uniós tagállam cégnyilvántartása összekapcsolt. Ez azt jelenti, hogy bármely, uniós tagállamban nyilvántartásba vett cégre vonatkozó információkat kereshetünk a rendszerben, ez pedig a BRIS (Business Registers Interconection System, azaz az Üzleti Nyilvántartások Összekapcsolási Rendszere).

A cégalapítás továbbra sem lehet egységes, tagállami hatáskörbe tartozik a szabályozása.

A Cégkeresőt az alábbi a linkeken érheted el, a linkre kattintva választhatsz, hogy az európai szintű cégnyilvántartásban akarsz keresni vagy a nemzeti cégnyilvántartásokban.

Még nem minden tagállam tette elérhetővé az adatokat, azért egy próbát megér.

A kereső alapján (elvileg!) megtudhatjuk a cég nevét, székhelyét, nyilvántartási számát, EUID számát. Miután a cégre kattintunk, lekérhetjük a cégkivonatát, üzleti éves beszámolóját.

Ha valami oknál fogva elbukna a keresésünk, akkor meg tudjuk még nézni az adott állam nemzeti nyilvántartására vonatkozó oldalt.

Na most nagyon szépen hangzik ez az egységes rendszer, volt is, hogy sikerült angol cégről információt szereznem korábban, pár nap alatt megküldtek ingyen egy pdf dokumentumot, viszont kutatás közben konkrétan nem jutottam sokra vele. Volt, hogy a CAPTCHA-n nem jutottam túl, aztán hiába dobott ki a kereső cégeket, nem volt benne az a létező cég, amit kerestem vagy éppen a cégnevek után nem jutottam oda, hogy egy file-t is le tudjak kérni.

Szóval nézzünk néhány biztosabb forrást, ezek az országok jönnek gyakrabban szóba Minner vállalkozóknál, így ezeket emelnénk ki.

Ausztria

https://www.firmenbuchgrundbuch.at/fbgb/easy/fb/search

Egyszerű a kezelése, beírod a keresőbe és már meg is jeleníti az eredményeket, kiválaszthatod, hogy mit szeretnél megvásárolni.

UK – Egyesült Királyság

https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/?_ga=2.204391184.1046760624.1618406880-1024271083.1618406880

Szlovákia

https://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/accountingentity/simplesearch

Állítsd angolra a nyelvet jobb oldalon fent.

Beírod a nevet a keresőbe…

Financial statement, Annual reports, amelyiket szeretnéd…

Rákattintasz és lenyílik, ha a lenyíló szövegre kattintasz, felajánlja a letöltést, érdemes az XLSX formátumot választani bal oldalon, az angol nyelvű lesz.

Németország

https://www.unternehmensregister.de

A nyelvet állíthatod angolra jobb oldalon fenn, ha szimpatikusabb az neked.

Beírod a nevet a keresőbe.

Pl. Jahresabschluss-ra kattintasz, ha a lezárt üzleti évet szeretnéd megnézni.

Ezután megjelenik egy CAPTCHA oldal, beírod a képen látható betűket és meg is jelennek az adatok, persze németül, akkor is, ha angolra állítottad a nyelvet.

Csehország

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma

Beírod a cég nevét vagy a cégjegyzékszámát, név is elég.

Ezeken a linkeken tudod pl. megnézni az alapítói okiratot (vypis platnych alatt), illetve a Sbírka listin lesz a dokumentumok jegyzéke. Ha arra kattintasz, akkor kapsz egy listát…

účetní závěrka – ez lesz a pénzügyi kimutatások, kattints bal oldalt a linkre…

legalul a digitální podoba, jobbra mellett a linken le tudod tölteni a dokumentumot…, rozvaha: mérleg

Köszönöm, ez hasznos volt! Van még ilyen cikk?

Forrás: https://e-justice.europa.eu/
Fotó: NASA / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!