Így tudsz megfelelni webshopként az MPL rendeletnek. Így csinálják mások

Dátum

Megosztás

Itt a március 28., ám még mindig vakargatják a fejüket a webshopok, hogy kötelezővé tették a Magyar Posta szolgáltatását (MPL). Nem elég a csökkenő e-kereskedelmi forgalom, a Temu előretörése, most úgy kell megfelelni egy jogszabályváltozásnak, hogy nem is teljesen egyértelmű mit kell tenni. Az MPL felé jogos kritika lehet, hogy sajátosan értelmezik a jogszabályt. A cégek kibúvókat keresnek, trükkökön gondolkodnak, eközben egyébként a hatóságnak a több tízezer webshop ellenőrzése is nehézkes lenne. A rendelet pontatlansága igazi gumiszabályt eredményez, de ne legyünk naivak, ne azzal számolj, hogy úgyis csak ejnye-bejnyét kapnál, ha nem felelsz meg.

Jó szolgáltatást nyújt az MPL? Meg vannak elégedve vele a fogyasztók, webshopok? Sajnos ilyen felmérést nem láttam, de saját gyűjtésem alapján ez olyan, mint a sushi. 50%, hogy szereted, vagy nem. Gond még az is, hogy sok kereskedő üzleti stratégiájába, üzleti tervébe rondítottak ezzel bele. Hiszen sokan kitapasztalták már a célcsoportjuknak megfelelő szállítási és fizetési módokat, sőt saját logisztikai rutinjuk is kialakult, és ebbe szól most bele egy rendelet. Lassan a pénztárnál a vevő több oldalas könyvet fog olvasni, ha így változik a jogszabály, mielőtt a fizetés gombra kattint.

Kötelező regisztrálni az MPL-hez? Milyen árat szabjak meg?

Aki csak megfelelni akar a jogszabálynak: Az MPL tájékoztatása szerint szerződni sem kell, elég feltüntetni a MPL szállítási opciót és ebben az esetben az MPL Üzleti csomag szolgáltatást veszed igénybe. Ilyenkor természetesen nehéz címkét nyomtatni, automatizálni a folyamatot, ám itt az árat nem fixálta az MPL.

A legnagyobb kiszúrást csinálod magaddal, ha nem szerződsz külön a postával, hanem csak regisztrálod a webshopod az MPL új felületén. Ekkor az erre vonatkozó ÁSZF alapján minden lehetséges MPL szállítási opciót ki kell tenned a webshopba, sőt az általuk megszabott árat kell kitenned. Igaz itt még vita van, hiszen a jogszabály ezt nem írja elő. Ne legyünk naivak, lesz módosítás.

Szerződsz az MPL-vel, ez a harmadik opció. Itt tudsz egyedi árat is kapni (az is kerül ki a webshopodra), továbbá a megállapodás keretében kell feltüntetned a posta szállítási módjait (Csomagautomata, Posta Partner, Postahely, Házhoz szállítás).

És jön a jéghegy csúcsa, amikor is valamilyen szolgáltatón keresztül felelsz meg a jogszabálynak, ami lehet logisztikai partner, vagy éppen kiszervezett logisztika (fulfillment), lásd lejjebb.

A kötelező csomagszám és az árajánlat – Figyelj majd erre!

Ami egészen biztosan problémát okozhat, hogy a kötelezően a piacra erőltetett MPL az egyébként is éppen megcsappanó csomagszámba szólhat bele. Így, hogy most kötelező jelleggel belép az MPL is a képbe, és adsz is fel velük csomagot, akkor a meglévő csomagszámod két vagy több szolgáltató felé oszlik el, aminek következtében a jövő évben újabb/magasabb áremelésekre lehet számítani, mert nem hozzák a megfelelő számokat, nem hozod a kvótát.

A piactereknél is megjelent, mint szállítási mód az MPL

Ez fogja eggyel visszavetni a piactér kereskedelmet itthon? Nem hinném, de egészen biztosan lesz egy nehezítő tényező, hiszen pont ebben az üzleti modellben tudnak jól működni a cég saját megoldásai. Cégként egyébként is csak szűk termékkörrel tudsz ott sikert elérni és akkor szembekerülsz még a postai feladással, ami lehet megakasztja a napi workflowt. Bár tény, hogy mivel nagy szolgáltatókról beszélünk így kedvező árat is adhatnak.

Mit csinál egy olyan szolgáltató, aki saját kiszállítást csinál?

Pont eszembe jutott az Onlinemárkaboltok, ahol az üzleti modell szerves része, hogy ők viszik ki a nagy háztartási gépeket, állítják be, viszik el a csomagolóanyagot és még sorolhatnám mennyi kényelmi szolgáltatást adnak. Biros Leventééknek biztosan elkerekedett a szemük a jogszabályt látván. Ez látható a szállítási információknál a webshopjukon: A házhozszállítás módosításának jogát fenntartjuk. A 20.000 Ft alatti megrendelések esetén MPL szolgáltatással küldhetjük megrendelését.

Nemzetközi cégek is vakargathatják a fejüket

Most néztem a Zalando még nem szállít az MPL-el, csak GLS érhető el, About Yout is túrtam, de nem találni MPL-t. Pedig a jogszabály alapján: A kormányrendelet 3/A. §-a szerinti rendelkezés a Magyarország területére kereskedelmi célú internetes honlap útján termékértékesítést végző vállalkozásokra – vagyis a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körében eljáró természetes és jogi személyekre – terjed ki.

Míg ezen vitatkozunk itt a piaci szereplőkkel, szakértőkkel, kereskedőkkel, hogy ez jó-e, kicsit nehezíti legalább nekik is az életüket.

A fulfillment szolgáltatóknál lévő webshopok mosolyogva nézik ezt az egészet

Ez kicsit lehet erősre sikeredett, de valóban jó helyzetben vannak most azok, akik már kiszervezték a logisztikát. A fulfillment szolgáltatók a mennyiségi kedvezményeikből adódóan sokkal jobb árakat tudnak kapni, mint egy webshop, aki közvetlenül keres meg minden szolgáltatót. Emellett a futárcégekkel való szerződéskötés terhét is átvállalja a logisztikai cég. A Minner partnere az iLogistic, ahol már sok Minneres vállalkozó megtapasztalhatta a szállítási árakban is a kedvező díjakat és természetesen a kiszervezett logisztika előnyét.

Tudtad? A GKID friss, 2023-as adatai alapján a kiszervezett raktárlogisztikát kínáló ún. fulfillment szolgáltatók fejlődése már a hazai piacon is érezteti hatását, 2023-ban már a webáruházak 11%-a igénybe vette ezen cégek szolgáltatásait és az idei évben ez az arány várhatóan további fog bővülni. A kiszervezett raktárlogisztikára egyre nagyobb a piaci igény, mert a webáruházak 47%-a tervezi, hogy tovább bővíti jelenlegi raktárkészletét, amit fulfillment szolgáltató igénybevétele mellett raktárbővítés, extra munkaerő felvétele nélkül is meg tudnak tenni.

Kapcsolódó tartalmak:

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!