Könyvajánló: 4 könyv cégvezetőknek. Emeld új szintre a vezetői képességeid

Dátum

Megosztás

Egy korábbi könyvajánló videó sorozatunkat szeretném egy tartalomba elétek tárni. A Pallas Athéné könyvkiadóval egy együttműködésbe kezdtünk. Az általunk feldolgozott könyvekből ajánlunk itt a Minneren, a pallasathenekiado.hu pedig adott könyveknél Minner.hu szöveges ajánlás fog szerepelni. Én több éve fogyasztóm ezeket a könyveket, mert ezek a menedzsment könyvek közelebb állnak a szakmai tartalomhoz, mint az agyon reklámozott, ajánlott társaik. Ezek újak, más gondolatok! Az alábbi 4 könyvet több szempontból is megvizsgáljuk, mindegyiket érdemes beszerezned, de a cikk segíthet eldönteni, hogy erre éppen szükséged van-e. A vezetői skillek fejlesztésével kapcsolatban kevés jó könyv található itthon, ez a 4 könyv széles spektrumban lefedi a rád váró kihívásokat, fejleszti a szemléletmódodat. Vágjunk bele! A menedzsment mítoszai könyvet kiemelten ajánlom! A könyv lesz a mentorod!

A szövegesen kívül videós formában is 10-14 percnyi könyvajánlót is hallhatsz. Majd ne lepődj meg azon, hogy a hírszemlének a végén voltak ezek az ajánlások.

Könyvajánló: Útmutató vezetőknek

2022-ben az AI boom jelezhette felénk azt, hogy: Hahó meg fog változni az irodai környezet, meg fog változni a munka világa, ahogy az történt anno az ipari forradalmak esetén is. A következő könyv, amit ajánlani szeretnék azzal foglalkozik, hogy miként fog megváltozni a munkavégzésünk, munkakörnyezetünk és mi cégvezetők, vállalkozók hogyan fogjuk szervezni a munkát a közeljövőben. A könyvajánló sorozatban a Pallas Athéné könyvkiadóval egy együttműködésbe kezdtünk. Az általunk feldolgozott könyvekből ajánlunk itt a Minneren, a pallasathenekiado.hu pedig adott könyveknél Minner.hu szöveges ajánlás fog szerepelni. 

Az Útmutató vezetőknek (Gary. A. Bolles), című könyv segíti elsajátítani azt a szemléletmódot, amivel a jövő kihívásait egy vállalkozás könnyedén tudja venni, sőt kiaknázni a lehetőségeket. Nem kell a jövőbe mennie, mert mintaként sok, már működő innovatív vállalkozás üzleti modellje, szervezeti felépítése is segíthet. A könyv először is leteszi az alapokat, megismerjük a munka történelmét majd a szemléletmód kialakításával kezdve eljutunk ahhoz az eszköztárhoz, ami segít minket a mindennapokban. 

Szakmai szemmel, cégvezetőként, azért érdemes elolvasni, mert sokan szenvedünk a rossz berögzült mintákkal, emiatt vállalkozásunk ellenálló képességét kockáztatjuk. A világ változik, a munkavégzés módja is változik körülöttünk. Fel kell készülnünk, hogy nemsokára munkáltatókból megbízók lesznek, munkavállalókból pedig dolgozók (megbízottak). Ha eddig csak kerülgettük a cégkultúra szót, akkor most végre nemcsak megérthetjük, hanem egyből egy versenyképes vállalkozás szervezeti stratégiáját építhetjük fel (kis és nagy cégek egyaránt). 

Személyes fejlődésünkben a könyv segíti, hogy teljesen más szemmel nézzünk egy működő szervezetre. Felkészíthet minket arra, hogy mi ne essünk abba a hiába, hogy másokkal szemben feltegyük a következő kérdést: „Mikor lesz már rendes munkája”. Saját fejlődésünkben a döntést is segítheti, hogy szemben a korábbi évtizedek berögzült nézetével bátran vállaljunk plusz mellék projekteket, sőt akár egyszerre több projekten is dolgozzunk. 

Útmutató vezetőknek könyv itt érhető el, itt tudod megvenni kattints ide!

A könyvajánló videós formában a 27:45 perctől.

Könyvajánló: A hat új üzleti szabály

A hat új üzleti szabály című könyv Judy Samuelsontól feltárja előttünk, hogy miként változik éppen a korábbi kapitalizmusra épített üzleti kultúra, gazdaság. Bár elsőre elméletinek tűnhet inkább, vagy marko gazdasági könyvnek, eközben ez a könyv a cégvezetőknek ad iránymutatást a vállalatuk vezetését illetően is. Sokszor azért ütközhetünk falakba a vállalkozásunk működtetése közben, mert azokat a régi rendszerben megszokott elvekre építjük. Ez megváltozott? Igen! Elmúlt években sok hasonló cikket, kutatást olvastam, amelyről szól a könyv és láthatóan a vállalkozások a valódi értékteremtés felé fordulnak és ez nem csak termékben csapódik le, hanem mondjuk a munkavállalói jólétben is. 

A könyv tele van példával, kutatással, olyan üzleti mintákkal, amelyek így gyakorlatban is átülteti a szerző és persze mi is meg tudjuk könnyebben fogni. 

Szakmai szemmel a könyvet azért érdemes elolvasni, mert olyan tényezők kikristályosodnak, hogy miként tudunk bevonzani valóban igazi tehetségeket, ami egyébként a jövő vállalkozásainál még fontosabb lesz. Neeem, nem csak bólogató Jánosokat. A könyv rávezet, hogy már nem a mérleg vagy az eszközök a fő értékmérője a cégek teljesítményének, hanem például az immateriális javak, bizalom, üzleti értékek. Reméljük ezt majd a hiteligénylésnél is bevett szokás lesz. 

Személyes fejlődésben a könyvben olvasott példák tágítják az üzleti szemléletmódunkat. Sajnos a kapitalizmus jelen formájában olyan mintákat kapunk, ahol a felelősség vállalás nincs a szótárban, emiatt nem is tudjuk alkalmazni úgy igazán. Ezt a mintát adja nekünk a könyv sok példán keresztül. 

A podcastben volt szó a joghurtkirályos cikkről, melyet itt tudsz elolvasni: A joghurtkirály, aki a munkatársakat tényleg társként kezeli. Új szemléletmód?!

A podcastben Eszter megemlítette, hogy a Patagónia vezére a következőt mondta tavaly egy McKinseynek adott interjúban: nem céljuk a folyamatos növekedés, hanem azzal foglalkoznak, hogy tudnak még fennmaradni a következő 50 évben, erre koncentrálnak. Szerinte van egy olyan cégméret, aminél a vállalkozás már nem tud feljebb jutni, nagyrészt utána sejthető a lejtmenet.

Eddigi könyvek is jók voltak, de azt gondolom ez minden Minneres polcán kell lennie, és persze el is kell olvasni, ne csak porosodjon! Hogy te se hagyd a boltban, és a te polcodon is ott legyen, itt tudod megvenni: Pallas Athéné

A könyvajánló videós formában 27:43- tól.

Könyvajánló – A menedzsment mítoszai

Mindenki szeretne maga mellé egy mentort, főleg amikor ott van már több alkalmazottal, felelősséggel. Nos ez a mentor ez a könyv, aki rávilágít azokra hibákra, rossz nézőpontokra, aminek kiküszöbölésével sokkal jobb vezetők lehetünk. A kognitív torzítások csapdáival tavaly féléven át foglalkozott Milán és ez a könyv szintén feldolgozza ezt a témát. 

Szakmai szemmel a könyv rengeteg olyan szituációt feldolgoz, ami megtörténhet egy vállalattal, vagy cégvezetővel. Ezeket több oldalról is megközelíti és próbál természetesen egy irány mutatni, de nem erőlteti. Ahogy feljebb fogalmaztam, a könyv valójában egy mentor, ami azt is jelenti, hogy ezt nem egyszer érdemes elolvasni, érdemes többször kézbe venni, hogy mélyüljenek a minták. 

Személyes fejlődésben személetmód formáló szerepe a könyvnek óriási. Nagyon kevés könyv foglalkozik a kognitív torzításokkal így mindenképpen érdemes feldolgozni a leírtakat. A gondolkodásmód az, ami kiemelhet minket a tömegből. Sok esetben az emberek pusztán megérzésből, korábbi berögzült mintákból hoznak döntéseket, ami félre is viheti őket. 

Ez a könyv kell, mint egy falat kenyér! Itt tudod megvenni: Pallas Athéné

A könyvajánló videós formában a 31:04-től:

Könyvajánló: Sikeres csapatok

A Pallas Athéné könyvkiadóval együttműködésben készülő könyvajánlónkban ismét főként cégvezetőknek szóló könyvet hoztunk, bár ahogy látod a személyes fejlődést is fókuszba tesszük ezeknél a könyvajánlóknál. 

A sikeres csapatok című könyv vezetőknek és nem HR-eseknek szóló kiadvány, bár utóbbiaknak is hasznára válhat, ha forgatják. Nem a vállalati kultúra kialakításáról szól, mint az Útmutató vezetőknek, hanem sokkal inkább a iránytű a munkavállaló oldal megértéséhez. Nemcsak a csapatépítést segíti, hanem azt is, hogy a legjobbat hozd ki az embereidből. De arra is kitér a könyv, hogy ki a nem jó munkavállaló, sőt arra is, hogy mennyire nem jó, ha saját „sztárokat nevelsz”, de figyelmeztet, hogy hátrány, ha csak sztárokból áll a csapat. 

Szakmai szemmel a könyv segíti, hogy például az 1/1-es meetingeket hogyan vezesd, mit figyelj, mi a motivációja a munkavállalóknak. Néha ezekben csak vakon tapogatózunk. Természetesen nem csak erre jó, de mint vezető tudom, hogy milyen nehéz eszközrendszert megteremteni vezetőként, hogy a munkavállalói, csapatépítői kihívásokat kezelni tudjuk. 

Személyes fejlődésben a könyv segíti fejleszteni a híres-neves EQ-nkat, A célok, vízió rész nemcsak a csapattagoknak segít és rávilágít, hogy tudják-e merre is haladunk, hanem neked is hasznos lehet ezzel foglalkozni. A könyvben erre megoldásokat is találsz.

A könyvet itt tudod megvenni: Pallas Athéné

A könyvajánló videós formában 38:52-től

Hasonló könyvajánló még érdekelne?

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!