Meg lehet tanulni programozni online leckéken keresztül?

A címben feltett kérdésre kerestem a választ a múlt héten, és rájöttem igen. Még tavaly decemberben a Forbes Kód nevű különszámában olvastam, hogy milyen szakember hiány van az IT szektorban. Az újságban még fizetéseket is láttam, amire azt mondtam, hogy nah mindenkinek programoznia kellene. Gondoltam körülnézek a weben, hol találok olyan oktató anyagot, amivel tényleg (akár játékosan is) meg lehet tanulni programozni legalább alapszinten.

Miért írom, hogy alapszinten? Mert utána úgyis ragad majd rád a tudás, mint a piszok. Ha én valamit le szeretnék programozni, általában amúgy is csak beírom a Google-ba és már meg is találom a megoldást rá. Ha a következő weboldalakon lévő képzéseket megcsinálod, akkor rövid időn belül (1 év) te is könnyedén komolyabb projektekben is részt tudsz majd venni.

Nézzük is a listát (a legtöbb angol nyelvű, de annyira egyszerű megtanulni rajtuk, hogy alap angol tudás is elég hozzá):

Codecademy: PHP, CSS, Python, Ruby, HTML, vagy JavaScript nyelven tanulhatod a programozás alapjait. Nekem a legjobban az tetszett, hogy az ún. api -ról is tanulhatsz. Több területen is hasznos lehet ez. – Én kb. 1 hete használom, és még több hónapig fogom is.

Scratch – az MIT alkotta meg a weboldalt. Bár inkább gyerekre tervezték, én mégis azt mondom, nyugodtan próbáljátok ki. A programozásban a legfőbb dolog, hogy logikusan fel tudd építeni, mit is akarsz. Nos ez a program ebben segít.

Scratch Overview from ScratchEd on Vimeo.

Code School: HTML, CSS, JavaScript (keretrendszerekbe is betekintést nyújt), Ruby, iOS, Git nyelveken tanulhatsz. Ez azoknak jó inkább, akiknek már van alaptudásuk. Vannak ingyenes leckék is, de ha komolyan meg akarsz tanulni, akkor 29 dollárba kerül havonta.

Webuni.hu: Ezen az oldalon magyarul tanulhatunk pénzért, de a díjak nagyon-nagyon alacsonyak. A linken eléred, mit tudsz tanulni, de szerintem ez folyamatosan változik. Én már böngészem is mit fogok néhány hónap múlva tanulni, ha a php-t befejeztem.

freeCodecamp: Ez is nagyon tetszett, ingyen tanulhatsz programozni, és közben non-profit szervezeteknek segíthetsz. Win-win.

Fotó: Heisenberg Media/Flickr

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!