vasárnap, január 17, 2021

Meg lehet tanulni programozni online leckéken keresztül?

A címben feltett kérdésre kerestem a választ a múlt héten, és rájöttem igen. Még tavaly decemberben a Forbes Kód nevű különszámában olvastam, hogy milyen szakember hiány van az IT szektorban. Az újságban még fizetéseket is láttam, amire azt mondtam, hogy nah mindenkinek programoznia kellene. Gondoltam körülnézek a weben, hol találok olyan oktató anyagot, amivel tényleg (akár játékosan is) meg lehet tanulni programozni legalább alapszinten.

Miért írom, hogy alapszinten? Mert utána úgyis ragad majd rád a tudás, mint a piszok. Ha én valamit le szeretnék programozni, általában amúgy is csak beírom a Google-ba és már meg is találom a megoldást rá. Ha a következő weboldalakon lévő képzéseket megcsinálod, akkor rövid időn belül (1 év) te is könnyedén komolyabb projektekben is részt tudsz majd venni.

Nézzük is a listát (a legtöbb angol nyelvű, de annyira egyszerű megtanulni rajtuk, hogy alap angol tudás is elég hozzá):

Codecademy: PHP, CSS, Python, Ruby, HTML, vagy JavaScript nyelven tanulhatod a programozás alapjait. Nekem a legjobban az tetszett, hogy az ún. api -ról is tanulhatsz. Több területen is hasznos lehet ez. – Én kb. 1 hete használom, és még több hónapig fogom is.

Scratch – az MIT alkotta meg a weboldalt. Bár inkább gyerekre tervezték, én mégis azt mondom, nyugodtan próbáljátok ki. A programozásban a legfőbb dolog, hogy logikusan fel tudd építeni, mit is akarsz. Nos ez a program ebben segít.

Scratch Overview from ScratchEd on Vimeo.

Code School: HTML, CSS, JavaScript (keretrendszerekbe is betekintést nyújt), Ruby, iOS, Git nyelveken tanulhatsz. Ez azoknak jó inkább, akiknek már van alaptudásuk. Vannak ingyenes leckék is, de ha komolyan meg akarsz tanulni, akkor 29 dollárba kerül havonta.

Webuni.hu: Ezen az oldalon magyarul tanulhatunk pénzért, de a díjak nagyon-nagyon alacsonyak. A linken eléred, mit tudsz tanulni, de szerintem ez folyamatosan változik. Én már böngészem is mit fogok néhány hónap múlva tanulni, ha a php-t befejeztem.

freeCodecamp: Ez is nagyon tetszett, ingyen tanulhatsz programozni, és közben non-profit szervezeteknek segíthetsz. Win-win.

Fotó: Heisenberg Media/Flickr

 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek