Megbeszélték, mégsem kapott fizetést, és részesedést a startupból – tanulságos sztori

Míg több országban (pl. Olaszország) a szóbeli megállapodás is szerződés, addig itthon ez nem így van. Egy érdekes és tanulságos esetről számolt be az egyik hazai startup régi “alkalmazottja” a Startup Vállalkozók Facebookos csoportban. Neveket és cégneveket nem fogok írni, azt ha akarod elolvasod a csoport bejegyzésében. Nézzük először is a háttér infókat nagy vonalakban.

Adott egy startup, akik a hardverüket és a hozzá tartozó applikációt még nem készítették el, hanem először közösségi finanszírozó kampányt indítottak. Össze is gyűjtöttek több tízmillió forintot. Ebből fedezték volna (vagyis fedezik elvileg) a kiadásokat. Csakhogy valakit elfelejetettek rendesen kifizetni, és ez most az egyik FB csoportban kiderült, de nem ebből fogsz tanulni, van itt még valami. Szóval!

  • 1,5 évig dolgozott velük az alkalmazott, aki nem kapott rendes bért, több járandósággal is tartozik a cég (az elmaradásról ügyvédi felszólítás után sem akarnak beszélni a startup alapítók).
  • A hölgynek beígértek még tulajdonrészt is a cégben, de hiába nyaggatta a tulajdonosokat, ők egyszer sem írtak alá vele szerződést erről.
  • Ez még semmi, mivel szívét/lelkét beleadta a startup munkába, ezért a közösségi finanszírozó kampányban “vásárolt” hármat is a még le nem gyártott termékből, és arra is vár még…

Nos, ebből a legérdekesebb a második pont, vagyis a tulajdonosi részesedés. Erre nagyon oda kell figyelned, amikor startuphoz csatlakozol, részt veszel a munkában. Ragaszkodj, hogy szerződésben rögzítsetek mindent.

A sok veszteség ellenére a hölgy nyert is valamit. Kapcsolatokat, tapasztalatatot. Az elmaradt fizetés ellenére most úgy tudott elhelyeszkedni egy másik startupnál, hogy rendesen ki is fizetik, illetve a kialakított kapcsolatrendszerét kamatoztatni tudja. Szóval a történet félig happy end.

A startup viszont nagy csúszásban van, és a közösségi finanszírozó kampányában még mindig nem szállíotta ki a terméket. Lassan már 1 éves csúszásban van. Erről részben itt is írtam:
Amiről senki nem beszél, a közösségi finanszírozás árnyoldala – magyar startupok is érintettek!!

A startup rovatot a Barking közösségi parkoló mobilapplikáció támogatja.

Forrás: Startup vállalkozók csoport/Facebook

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!