KezdőlapTőzsdeMekkora hozamot érhetsz el, ha tőzsdeindexekbe fektetsz?

Mekkora hozamot érhetsz el, ha tőzsdeindexekbe fektetsz?

-

Nem véletlen, hogy a legtöbb befektető a hozamait valamelyik amerikai tőzsdeindexhez viszonyítja (benchmark). Ha a részvénytőzsdék teljesen összeomlanának, akkor a ma ismert gazdaságok is teljesen megrogynának, sőt, szó szerint kaotikus állapotok uralkodnának. Tehát a bizalom ezért is nagy az indexekkel szemben. Többen kérdeztétek már, hogy mekkora hozamot lehet elérni tőzsdekereskedéssel. A válaszom mindig az szokott lenni, hogy az átlagot a legkönnyebben az indexekkel tudjuk meghatározni.

Éves átlagos hozam

A Dow Jones indexen átlagosan 7,2% hozamot lehet elérni évente (az elmúlt húsz év átlaga 11%). Ha az évenkénti pozitív, negatív eredményeket nézzük, akkor 65%-ban hozamot érhetünk el, ha tőzsdeindexbe fektetünk, és 35%-ban történhet meg, hogy adott évben veszteséget szenvedünk. Az alábbi ábrán azt láthatod, hogy a hozamok miként oszlanak meg 1896 óta. Azonnal szembetűnik, hogy több volt a pozitív év, mint a negatív, és ahogy fent már írtam, nem 51%, hanem 65%ban pozitív a részvények emelkedése. Na, de mikor érhetsz el nagyobb hozamot?

 

Dow Jones éves átlagos hozam 1896 óta – AondaleAssetManagement

Az időzítés

Az indexeknél is megfigyelhető, hogy növelhető a profit, ha megfelelően időzítünk. Ha a veszteséges években sikerül pozíciót építenünk, tehát olcsóbban veszünk, és nagyobb csúcsoknál eladunk –  magyarán aktívan kereskedünk-, akár 20-50%-os éves hozamot is el lehet érni.

Jó példa Warren Buffett, aki szinte egy élő befektetési számlakimutatás, abból is a legjobb. Az alábbi ábrán láthatod, hogy miként alakult a vagyona. Ő ezt nagyrészt ilyen pénzpiaci befektetésekből érte el.

(x) Tudd meg, mikor, melyik részvényt/devizát/indexet érdemes venni!  MinnerAkadémia tőzsdeoktatása erre ad választ. Kattins ide a részletekért!

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Norges Bank/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek