Mi a baj a barter megállapodásokkal? Egyrészt az, hogy adózni kell utána, másrészt…

Dátum

Megosztás

Neked is ismerős a barter ajánlat, igaz? Ideje megkérdezni a könyvelődet a barter adózásról! A fogalom most már kicsit változott az utóbbi időben, mert nemcsak árucsere, hanem szolgáltatások cseréje esetén is népszerű a használata. Sajnos van vele egy nagy bökkenő. A legtöbb cég a pénzmozgás elkerülése miatt szokta a barter megállapodást választani akkor, amikor tudnak egymásnak kölcsönösen adni terméket vagy szolgáltatást. A fő cél viszont legtöbb esetben az a gondolat, hogy így legalább nem kell adózni. Pedig kell! Na tök jó! Most meg ötletet adok az adóhatóságnak. Na nézzük miről is van szó!

Attól nem kell félned, hogy az adóhatóság most ettől kap erőre és majd rááll a barter megállapodások felderítésére. Egyrészt nincs hozzá kapacitásuk, másrészt elég nehéz utánajárni az ilyen megállapodásoknak. Legtöbbször szóban történik.

Adózni kell a barter után – számlát kiállítani…

Tudtad, hogy számlát kell kiállítani az ilyen ügyletekről? A számla fizetési módjánál kell utalni arra, hogy barter megállapodáshoz kapcsolódik. Tehát bevételként és ráfordításként fog megjelenni a könyvelésben, beleszámít a társasági adóba is.

Mivel nincs pénzmozgás, így csökken a motiváció – szolgáltatások cseréjére jellemző

Tapasztalatom az, hogy ha két cég között főleg szolgáltatás nyújtására irányul a csereügylet, akkor maximum 2-3 hónapig tudják fenntartani a motivációt, hogy adják a szolgáltatást egymásnak. Arra az esetre értem, ha az tényleges munkát is vonz maga után. Valljuk be, hogy az idő pénz, és ilyen esetben még ha előnyös is az üzlet, akkor is valamelyik félnél bizony jelentkezik az, hogy „inkább” a fizetős ügyfelet szolgálja ki, nem azt, akivel barterben állapodott meg. Értelemszerűen árucsere esetén könnyebb dolgunk van, küldjük/fogadjuk, így ott ez nem áll fent. Így kérlek figyelj erre, és vedd figyelembe, hogy bizony az ilyen szolgáltatás alapú barterek esetében ne hosszú idővel kalkulálj!

Tudtad, hogy ehhez kapcsolódó startup ötletet is találsz a Minneren? >>> 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!