Mi a baj a bartermegállapodásokkal? Egyrészt az, hogy adózni kell utána, másrészt…

Neked is ismerős a barterajánlat igaz? Ideje megkérdezni a könyvelődet a barter adózásról! A fogalom most már kicsit változott az utóbbi időben, mert nemcsak árucserére, hanem szolgáltatáscsere esetén is népszerű a használata. Sajnos van vele egy nagy bökkenő. A legtöbb cég a pénzmozgás elkerülése miatt szokta a bartermegállapodást választani akkor, amikor tudnak egymásnak kölcsönösen adni terméket vagy szolgáltatást nyújtani. A fő cél viszont legtöbb esetben az a gondolat, hogy így legalább nem kell adózni. Pedig kell! Na tök jó! Most meg ötletet adok az adóhatóságnak. Na nézzük miről is van szó!

Attól nem kell félned, hogy az adóhatóság most ettől kap erőre és majd rááll a bartermegállapodások felderítésére. Egyrészt nincs hozzá kapacitásuk, másrészt elég nehéz utána járni az ilyen megállapodásoknak. Legtöbbször szóban történik.

Adózni kell a barter után – számlát kiállítani…

Tudtad, hogy számlát kell kiállítani az ilyen ügyletekről? A számla fizetési módjánál kell utalni arra, hogy bater-megállapodáshoz kapcsolódik. Tehát bevételként és ráfordításként fog megjelenni a könyvelésben, beleszámít a társasági adóba is.

Mivel nincs pénzmozgás, így csökken a motiváció – szolgáltatásnyújtás-cserére jellemző

Tapasztalatom az, hogyha két cég között főleg szolgáltatásnyújtásra irányul a csereügylet, akkor maximum 2-3 hónapig tudják fenntartani a motivációt, hogy adják a szolgáltatást egymásnak. Arra az esetre értem, ha az tényleges munkát is vonz maga után. Valljuk be, hogy az idő pénz, és ilyen esetben még ha előnyös is az üzlet, akkor is valamelyik félnél bizony jelentkezik az, hogy “inkább” a fizetős ügyfelet szolgálja ki, nem azt, akivel barterben állapodott meg. Értelemszerűen árucsere esetén könnyebb dolgunk van, küldjük/fogadjuk, így ott ez nem áll fent. Így kérlek figyelj erre, és vedd figyelembe, hogy bizony az ilyen szolgáltatásbarterek esetében ne hosszú idővel kalkulálj!

Tudtad, hogy ehhez kapcsolódó starup ötletet is találsz a Minneren? >>> 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás