Mindenki Starbucks poharat látott a Trónok Harca új részében. Ez a márka

Az utolsó Trónok Harca évad 4. részében az egyik jelenetben ott felejtettek egy kávés poharat a filmesek. Az új évadban valahogy eléggé sötétre sikerültek a részek, így nehezen kivehető a pohár. Azonnal mindenki a Starbucksra asszociál. Rengeteg kontent jelent meg róla, hogy ott felejtettek egy Starbucksos poharat, sok cikk, közösségi média bejegyzés (pl. Minner Instagramján is ). Aztán a HBO a Business Insidernek válaszolt is, sőt egy saját posztot is készítettek róla. Egyrészt cáfolták, hogy a Starbucks pohár lenne az, másrészt egy kis poén is ellőttek, mondván Daenerys nem is latte-t hanem gyógyteát rendelt.

Ezt a népszerűséget a kávézóláncnak kb. 2,3 milliárd dolláros PR kampánnyal lehetett volna elérnie A Critical Mention médiaelemző adatai alapján. Tehát ennyit spórolt meg a Starbucks, persze ez annak köszönhető, hogy erős márkaépítése volt az elmúlt években (már 1971. óta létezik a cég).

A Starbucks lecsapott a népszerűségre:


Márkaépítés, enélkül ez nem ment volna

Itt látszódott meg az, hogy mennyire jól sikerült a Starbucks márkaépítő tevékenysége. Nem is az poharuk volt, mégis mindenki arra asszociált. Egyébként is imádnak az emberek Starbucks képeket feltölteni a közösségi médiába, például egy korábbi (márkaépítés) cikkben is írtam, hogy naponta több mint 10 000 Starbucksos képet töltenek fel a felhasználók. De tudod! A márkaépítés nem csak a marketingről szól! Ahhoz, hogy a cég ilyen sikeres lett kellett a :

  • termékfejlesztés (új termékek)
  • vevőkiszolgálás, vevőmegtartás – Visszatérő vevőkkel tudsz a legkönnyebben márkát építeni
  • egységes kommunikáció
  • speciális üzleti modell

Még a befektetők is jobban vásárolják a márkaerős cégeket

A Reuters szerint a befektetők 82% -a úgy véli, hogy a márkaerősség egyre fontosabbá válik befektetési döntéseik meghozatalában. Tehát amelyik cégnek erősebb márkajelenlétet tapasztalják, oda többet fektetnek be. Mivel jövedelmezőbbnek tartják nagyobb márkaerővel bíró cégeket. Forrás: Bigpresence.com

Márkaépítéssel kapcsolatban ezeket a cikkeket olvasd el:

Forrás: Forbes, BusinessInsider

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!