Mit adnál el ukrán vendégmunkasoknak? Turizmust vagy oktatást?

Vállalkozás ötlet véleményezés, vállalkozás indítás

Annyira imádom, hogyha ötletekkel kerestek meg engem, mert így én is rákényszerülök, hogy még ötleteljek különböző területeken. Mondjuk egyébként is azt teszem, lásd 200 vállalkozás ötlet a Minneren. A napokban például volt olyan tanácsadói órám ahol egy induló társkereső oldalt szabtunk át teljesen úgy, hogy szinte semmi köze nem volt az eredeti tervhez. Ott is bebizonyosodott, hogy érdemes jobban ismerni a piacod, mielőtt belevágnál egy vállalkozásba. És bizony nem csak a piacod, hanem a célcsoportod, azoknak az igényeit, szokásait. A Minner vállalkozás indítás minikurzusában be lehet küldeni az ötleteket és ott volt egy gyöngyszem, amit ide példaként is szeretnék betenni. Egyrészt azért, mert az még csak ötlet és nem kidolgozott vállalkozás volt, ezért másolni sem tudod, na meg mindent nem árulok el.

Az ukrán vendégmunkások és a biznisz

Az egyik tanítványom beküldte az ötletét, hogy véleményezzem.  A legtöbb esetben ez még csak egy kis tapogatózás és szeretnék, ha egy külsős véleményezné, hogy jó irányba kezdek-e el gondolkodni. Persze ő dolgozik ezekkel az ukrán munkásokkal (onnan jött az ötlete). Ő arra a következtetésre jutott, hogy főleg a turizmusban lehetne őket megfogni. Méghozzá utaztatni őket.

Azonnal kérdésként felmerültek bennem a következők

 • Nem lesznek fáradtak a munkások?
 • Nem inkább haza mennének ahelyett, hogy hazai városokat, nevezetességeket néznek?
 • Vajon mi mozgatja őket? Mit szeretnének csinálni?
  Persze utóbbi fura kérdés. Tudod Ford mondta:

“Ha megkérdeztem volna a vásárlókat, mit akarnak, akkor azt mondták volna, egy gyorsabb lovat” – Henry Ford

És akkor eszembe jutott egy jó irány. Persze ilyenkor ez még nem biztos, mindig kutatni kell, hogy tényleg van-e bent lehetőség. Szóval ez az oktatás. A legjobb, hogy minden spektrumát lefogjuk, vagy megpróbáljuk, persze nem kell azonnal:

 • lehet például szakmunkás képzésekre járatni őket
 • de akár valami más szakmát is tanulhatnak
 • vagy akár programozást is. A hazai programozó iskolák tapasztalataiból látom, hogy tényleg bárkit meg lehet tanítani programozni. Egyébként ez most neked is érdekes lehet. Mert gondolj bele, lehet eddig valamilyen kifogás miatt nem akartál programozni tanulni, pedig akár te is meg tudod tanulni. Aki a jövőben jövedelmező karriert akar, annak érdemes. Kapcsolódó ötlet: 49. üzleti ötlet: Mobilalkalmazás programozó, óránként 8-10 000 forint szabadúszóként is

Na és akkor erre kell felhúzni az üzleti modellt. Itt még rengeteg irányba el tud menni majd a tanítványom. Hiszen lehet

 • ő csak közvetítő, ha ügyes szerez ingatlant,
 • akár tőle is bérelhetnék a közvetített oktatási cégek, vagy éppen rátesz egy picit az ingatlan bérbeadásra és rajta keresztül bérlik….),
 • lehet az is, hogy ő direktbe képzi őket.
 • És akkor még nem is beszélve arról, hogy lehet vegyes (hibrid) oktatás, online és offline (élő)….

Kérdés még ilyenkor, hogy mikor érnek rá a vendégmunkások, mennyire érdemes elnyújtani egy ilyet. Egyáltalán akarnak-e tanulni. Na itt jön a piackutatás. Persze ezt nem kell annyira túlgondolni, a lényeg az egészben:

Ismerd meg azt a piacot szőröstől-bőröstől amin elindulsz!

Mi ez a beküldöm az ötletemet és véleményezi valaki?

Van egy óriási ajánlat, amihez hasonló nincs idehaza! Vállalkozás indítás képzés videó mellé van egy extra ajándék. A vállalkozás indítás minikurzusba a tanítványok beküldhetik az ötletüket, vagy már kidolgozott vállalkozásukat és én (Mándó Milán) véleményezem azokat 2-4 perces videókban. Egyébként ez benne a legjobb, mert az összes tanítvány tanul a többiek ötletére adott véleményezésemből (természetesen figyelve rá, hogy óvjam az ötletgazda érdekeit). Mindez 5900 Ft-ért! Éppen most állok neki pont egy ilyen vélemény videó vágásának. Kattints ide és szerezd be te is!

Kapcsolódó cikkek: 

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!