péntek, február 26, 2021

Mobilapplikáció fejlesztés tudnivalók, tippek – Minner találkozó összefoglaló

Az 5. Minner találkozón a mobilapplikációké volt a főszerep. Az augusztus 27-i találkozón a felmerülő kérdésekre a Mobilweekendtől Somogyi Róbert (Soma), és az Xdroidtól Mándó Gergő válaszolt. Körüljártunk sok-sok témát, ezekből én le is jegyzeteltem azt, amit ti hasznosítani tudtok.

Mobilapplikáció tervezés – az első lépés

A két előadó is említette többször is, hogy mennyire fontos, hogy aki mobilapplikációt akar fejleszteni, annak legyen – egy akár több oldalas – terve. Az egyes képernyőkön milyen információk legyenek, milyen feliratok, milyen funkciókat akar… Ezeket mind-mind rajzoljd le, írd le, írj mellé szöveges magyarázatokat. Ez nem csak segítség egy fejlesztőnek, hanem még pénzt is spórolsz vele, mert nem a fejlesztő idejéből megy el az idő, hogy kitalálja te mit akarsz, és így a projektet is előbb befejezitek. Ezt ne csak mobilapplikáció fejlesztésre értsd, hanem ha weboldalt akarsz készítetteni, akkor készíts akár több oldalas vázlatot.

Árak – Mennyibe kerül egy mobilapplikáció lefejlesztése

Mivel minden applikáció más és más, így az előadók sem tudtak hozzávetőleges árat mondani. Annyit viszont elmondtak, hogy mivel Androidra és iOS-re is érdemes kiadni egy-egy applikációt, így valószínűleg 1 millió forint alatt nem fogod megúszni. Természetesen ott a másik megoldás, hogy te magad tanulod meg az applikáció fejlesztést, vagy olyan társakat vonsz be, aki ért hozzá. Továbbá említették még, hogy egyetemistákkal is érdemes programoztatni, annyi csak, hogy velük többet kell foglalkozni.

Extra költségek

Figyelembe kell venned, hogy miután elkészült egy applikáció, utána is van vele munka és költség. Például frissítéseket készíteni az apphoz, üzemeltetési költségek (szerver…)

Milyen bevétel lehet egy mobilapplikációból?

 • Freemium/premium: Az applikációnak van egy ingyenes verziója, és egy több funkcióval rendelkező premium változata, ez sok applikációnál bevált már.
 • Reklám freemium: Az ingyenes appban reklámok futnak. Fontos, ehhez több tízezer letöltés kell minimum, sőt aktív több tízezer napi felhasználó, hogy ebből valós bevételt (havi több száz ezer forintot) láss.
 • Applikáción belüli vásárlások: Ezt még az elsőhöz is írthattam volna, de külön részben szerettem volna, hogy lásd. Sok app
 • IoT megoldás esetén pedig maga a hardver eladásokból lehet bevételed.  (hardver, kütyü + applikáció).

Ingyen mobilapplikáció készítés? Klón applikációk?

Az ingyenes megoldásoknak mindig megvannak a hátrányai. Olyan kódelemekre kell támaszkodnod, amit más fejlesztő írt, ez a hátránya. Előnye az lehet talán, hogy azonnal nem dobsz ki több millió forintot az ablakon, hanem felhasználókat gyűjtesz, és utána lépsz tovább. Klón applikáció fejlesztésről pedig már írtam:
A vállalkozók Tindere – olcsóbb lefejleszteni egy applikációt, mint gondolnád
Van egy vállalkozás/startup ötleted? Ne verd magad nagy költségekbe! Mutatom mit csinálj!

Applikáció marketing

Abban egyetértettünk, hogy a legtöbb applikáció azért nem fut be, mert egyszerűen nem koncentrálnak a marketingjükre. Érdemes lesz ráfeküdni az IoT applikációkra, mert abban lehet most az igazán nagy pénz.

Napi használat!

Az applikációhoz tartozó funkciókat nagyon meg kell tervezned, leteszteltetned. Mert el kell érned, hogy többször is használják az applikációt. Arra rávenni valakit, hogy letöltse, nem olyan nehéz, mint arra rávenni, hogy használja heti/napi szinten.

Fotó: www.techonemedia.com

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Néhány napja írtunk egy cikket, amiben teljeskörűen bemutatjuk a hazai vonalkód igénylés menetét. Ide bemásolom az árral kapcsolatos részt:

A GS1 rendszerébe való bekerülés egyszeri díja 35.000 Ft.
A rendszer éves (365 napos) licencdíja bevételfüggő:

Forrás: https://gs1hu.org/data/documents/Dijjegyzek_2021.pdf

Együtt kiszámoltuk (lásd a cikkben), pontosan hány jegyű cégprefixre van szükséged, ennek regisztrációs díját értelemszerűen az határozza meg, melyik számtartományba kerülsz: 10 jegyű kódigénylés esetén 19.500 Ft, 9 jegyűnél 30.000 Ft, 6 jegyűnél már 225.000 Ft – bár valószínűleg nincs és nem is lesz ennyi terméked. A regisztrációban benne van az első év licencdíja, de ennek is lesz évente költsége: prefixenként 16.000 Ft / év.
Ezután jöhet a GTIN-8 azonosító szám: 4000 Ft a regisztráció, valamint az éves licencdíj is ugyanennyibe kerül kódonként.

Vonalkód igénylés részletesebben. Kattints ide!

MinnerInstant

Több áramot fogyaszt a bitcoin, mint egész Argentina.

Ennél szemléletesebb ábra a következő. Bitcoin vs Visa tranzakciók energiaigénye. A Visa alatt azért ott van a 100 000 tranzakció is…. Huhh!

Érdekes! Na, de most tombol a kriptoláz! A kripto alapozó cikksorozatunk segíthet benne, hogy átlásd miről szól a kirptovaluta piac, mit kell tudni a bitcoinról… Kattints ide!

MinnerInstant

Martincsek Zsolt seo szakértőnk posztolta ezt a Minner Extra zárt csoportba:

A következő email címek meg fognak szűnni május 31. után! De már március 31.-től technikai korlátozások lesznek a fiókokban.Ha van például email listád, akkor nézd át, én fogok küldeni egy tájékoztató hírlevelet is nekik.@upcmail.hu, @chello.hu, @monornet.hu, @upctelekom.huItt a hivatalos tájékoztató: https://www.vodafone.hu/termekkivezetes/#webmail

U.i.: A legjobb, hogy ezt az infót nekem is egy feliratkozóm írta meg, akit érint ez és már magától fel is iratkozott egy másik email címével! – írta Zsolt.

MinnerInstant

Egy egész országot lekapcsolt a hírekről a Facebook.A Facebook egy önálló cég, nem az internet, ezért sem szabad 1000%-ban rá támaszkodni. Az ausztrálok tapasztalták ezt meg a héten, amikor is a Facebookon lekapcsolták a médiaoldalakat, sőt nem is lehet megosztani a portálok híreit a közösségi médiaoldalon. A drasztikus és barátságtalan lépésre azért szánta el magát a cég, mert az ausztrálok rá akarták kényszeríteni, fizessen ezentúl a híreket előállító oldalaknak az oldalain megjelenő tartalmakért.

Ezzel szemben a Google fizetni fog azért, hogy lényegében profitál a hírekből. A Google korábban már megegyezett az országgal. Legutóbb Robert Murdoch médiacége, a News Corp. jelentette be, hogy megegyezésre jutott a Google-el, aki hajlandó lesz nekik a jövőben fizetni a felhasznált tartalmakért cserébe.

Sok hazai vállalkozó szenved most a Facebook által egyre szaporodó tiltásokkal, amelyek 99,99%-ban tévesnek bizonyulnak. Letiltott hirdetési fiókok, elvett Facebook oldalak, sőt lekapcsolt ártatlan csoportok. Beszéltünk ennek kivédésről és megoldásokról ebben a podcastban: Facebook hirdetési fiók visszaszerzése tiltás után [podcast]

Forrás: Napi

MinnerInstant

Ha úgy nézzük a Koronás kristálycukornál is értelmesen kezelték a helyzetet az emberek. Így nem meglepő, hogy a sör sem szenvedett hátrányt, sőt néha az emberek a sörön poénkodva vezették le egy kicsit a vírushelyzet okozta feszültséget.

Forrás: Cbs, inews

MinnerInstant

Adótraffipax, 2021. Idén is elárulták merre vizsgálódnak főleg: Tételesen a 2021-es év kiemelt vizsgálati területei:

 • e-kereskedelem,
 • építőipar,
 • az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya),
 • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint gépjárműjavítás,
 • ingatlanközvetítés,
 • számítástechnikai termékek kereskedelme,
 • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
 • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem

Forrás: Index, Nav


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek