Most még nehezebb “nulláról” nagyobb vagyont elérni? Újra egekben az öröklésből szerzett vagyon aránya

Mennyivel könnyebb örökölt vagyonból ga(rá)zdálkodni, mint nulláról előteremteni?! Valljuk be, örökölt vagyonból nagyobbak a lehetőségeink, többet tudunk tanulni, nagyobb ismeretségi körünk (kapcsolati tőke) van…  Thomas Piketty egyik kutatásában egy érdekességre bukkantam. 2010 óta újra 50% felett van az öröklésből származó vagyonszerzés aránya. Ami egyébként annyira nem nyugtalanító, maximum jelzi, hogy nehezebb önerőből vagyont építeni. A Nyugat-Európai adatokat látod az alábbi ábrán:

És mi a helyzet a “szuper gazdagokkal”

A fenti ábrán általános (átlag emberek) statisztikát láthatunk, a Forbes és a Statista viszont az alábbi ábráján a szuper gazdagokat vizsgálta, akiknek a vagyonuk meghaladta a 30 millió dollárt. Ebből látszik, hogy van még remény, mivel itt már kisebb arányban szerepelnek az öröklésből szerzett vagyonok.

Vagyon-újraelosztás? – Áhh!

Wall Street Journal blogjában olvastam, hogy Firenzében szinte ugyanazok most is a gazdagok, mint régen. Ez a régen azt jelenti, hogy az elmúlt 600 évben nagymértékben nem változott az, hogy kinél van több pénz Firenzében. Ezt kutatásokkal is alátámasztották, így biztosak lehetünk ebben. A kutatás rámutatott arra, hogy a társadalmi osztályok között nem olyan nagy az átvándorlás, mint azt gondoltuk eddig. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy szegényből nem lehet gazdag. Egyre nő ennek a lehetősége. Ha újra elosztanánk a vagyont, akkor ténylegesen rövid időn belül újra nagy százalékban visszaállna az eredeti állapot. De mint említettem, természetesen lennének kivételek.

“A bőség a világegyetem természetes törvénye. A természet mindenütt szinte pazarlóan nagyvonalú, körös-körül bőség uralkodik. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy sokan nem részesülnek ebből a gazdagságból, mert nem ismerik a belső teljesítőképességüket, vagy legalábbis nem használják ki azt optimálisan.
A gazdagság nem újraelosztás, hanem tudat kérdése. Ha a világ minden pénzét összegyűjtenénk és kiosztanánk az emberek milliárdjai között, viszonylag rövid időn belül a gazdagok újra gazdagok, a szegények ismét szegények lennének. A gazdagságot önmagunkban kell felfedeznünk és arra kell kérnünk, hogy terjedjen át az életkörülményeinkre is.” (Kurt Tepperwein)

Cikkek, amik érdekelhetnek téged: 

Forrás: www.fratzscher.eu/

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!