Ötlet: Tartalomkészítő vállalkozás. Blog, Tiktok, videó… Ügyfeleknek készíted

Dátum

Megosztás

Úgy írom ezt a cikket, hogy már több mint 8 éve írok saját tartalmakat, készítek videókat a Minnerre, sőt ügyfeleknek, megbízóknak is – amiért természetesen pénzt kapok. A tartalomkészítés azért jó terep, mert a cégek nem érnek rá ilyet csinálni és nincs is meg hozzá a szükséges tudásuk. Igazából az előző kettő együtt jár, mivel nincs elég idejük, így nem tanulják meg hogyan kell tartalmat készíteni, mitől lesz jó egy tartalom, mi a különbség a Tiktok és a Youtube videó között, vagy miért fogják elolvasni több százezren az adott blogbejegyzést. És akkor még a tartalomelkészítéséhez kapcsolódó időről nem is beszélünk. Ráérsz tanulni? A tartalomkészítés inkább szenvedély, mint tehetség kérdése. Tehát tanulható. Nem, itt nem influencer képzésről lesz szó! Tartalomkészítésről! Na lássuk!

Ha valami más szabadúszói ötletet keresel, olyat amihez elég egyetlen egy laptop és bárhonnan végezheted, akkor a cikk végére görgess!

Tartalomkészítésből folyamatos bevétel

Tele fogod tömni pénzzel a megbízóid bankszámláját, és közben a sajátodat is. Az elmúlt években már megtapasztaltuk ügyfeleink által, hogy milyen ereje van a tartalommarketingnek. Az emberek szeretik fogyasztani az érdekes, izgalmas tartalmakat, és közben játszi könnyedséggel tereljük be őket a vásárlásba. Bár először kicsit több idő a megtérülése, mint mondjuk egy Google hirdetésnek, de hosszútávon képes organikus vásárlást generálni, építi az adott márkát, és kiemelkedhet egy vállalkozás a konkurenciái közül.

#példa: Kezdjük először is egy példával. Mondhatnám a sajátomat, de sokkal jobb nem mindig magamra hivatkozni. Ha az utóbbi időben követted a Minnert, akkor feltűnhetett egy új tartalomkészítő a csapatban, Donát. Vele az internet népe nem nálunk találkozott először, hanem a Tízes Lista Youtube csatornán, ahol már 322 000 követő figyeli, ahogy társával hétről-hétre készítik az újabb ismeretterjesztő videókat. Mi Donátnak köszönhetjük a TikTok csatornánk óriási sikerét, de a Minner cikkein is sokat dolgozik.

Az alábbi képen keresd a szemüveges embert! A videók többségében ő szerepel, a tartalmakat ő találja ki és készíti el.

Az ötlet: tartalomkészítő vállalkozás

Tartalomkészítő vállalkozást indítasz. A cégeknek szükségük van olyan emberekre, akik egy személyben képesek gyártani tartalmat az adott vállalkozás marketingcsatornáira. A tartalommarketing segít a cégeknek megszerezni azt a figyelmet, ami végül folyamatos vásárlást hoz. Lényegében a tartalom segít, hogy ne túl eladás-szagú legyen a marketing, hanem a vevőről, az ő problémáiról szóljon a cég kommunikációja. Ez hozza végül a könnyed eladást, amire egyébként vágynak a cégek, csak nem találják, nem tudják elérni.

  • Fontos! Az ötletet megvalósíthatod úgy is, hogy saját magadnak készíted a tartalmat (saját blog, YouTube csatorna), és szponzorokat találsz akik fizetnek neked reklámért. De elsősorban arról beszélünk, hogy cégek kivitelezőnek bíznak meg, hogy a saját (céges) oldalaikra, blogjukra, YouTube csatornájukra készíts tartalmat!
  • Lehetsz te blogger, aki a céges blogra ír tartalmat, és persze amit megoszt a Facebookon. Sok bloggernél hiányolom azt, hogy nem tanulják meg a tartalmaik terjesztését, a nézettségnövelést. Ha tehát ezzel akarsz foglalkozni, akkor ne csak az írásra koncentrálj, hanem arra is, hogy azt minél többet olvassák. Tanuld meg! A blogmarketingben még mindig óriási lehetőség van, de mindenképpen kell időnként videós kontent is.
  • A videós tartalomkészítők futnak most nagyot, és óriási rájuk a kereslet. Egy TikTok videóért például darabontként 20 000 forint körül fizetnek a cégek. Sok esetben a szereplést is a tartalomkészítő vállalja. A másik megoldás pedig, hogy amolyan vlogger, operatőr szerepet töltesz be. Például Youtube videók gyártása, akár interjúk, hasznos tartalmak készítése a cég közreműködésével.
  • Podcast piacra most figyeltek fel a marketingesek. A mellettünk lévő podcast stúdióban folyamatos a mozgás, kisebb cégektől elkezdve a nagy vállalatokig mind megfordulnak itt, és persze mindig valahogy szabadúszó tartalomkészítőket is látok közöttük. Például a tartalomkészítő maga a hostja (műsorvezetője) a podcastnak, vagy éppen videó is készül a beszélgetésről, amit szintén egy videós tartalomkészítő (nem feltétlen operatőr) készít… ehhez hasonló felállásokat látok.

Mik ennek a feltételei?

Meg kell tanulnod tartalmat készíteni. A témát, információkat jól strukturálni, és persze tálalni a nagyközönség elé. Ami fontos lesz még a munkád során, ahogy feljebb már említettem, az a tartalom terjesztése. Nem elég elkészíteni az „alkotást”, azt látniuk is kell az embereknek. Ami igazán megdobja a sikered, ha felhúzol te is egy kisebb blogot, Tiktok csatornát, Youtube fiókot, vagy akár Instagramot.

Akár munka mellett is lehet ezt csinálni…

Legalábbis az első 1-3 partner esetében mindenképpen. Utána, mikor már bővül az ügyfélköröd azért lesz munka, szóval teljes állású vállalkozóként kell majd csinálnod. Ahogy látjuk, aki munka mellett vág bele, az is tud estéként egy-egy anyagot elkészíteni, vagy például szombati nap egész napot rászánva. Igen, áldozatot kell hozni, hogy utána szabadon dolgozhass.

Szabadúszóként végzed majd a tartalomkészítő munkát

A cégek külsősként fognak megbízni, így te magad szabhatod meg, mikor és hol dolgozol. Nehezen leszel helyettesíthető egyébként, hiszen sokszor hozzád is ragaszkodni fognak az adott márka vevői, követői.

Mennyit lehet ezért elkérni? Az elején lesz sok munka vele, persze utána is, de mindenképpen kell bevezetési ajánlat / díj és utána havi kezelésnek egy díjat megszabni, vagy akár konkrét tartalommennyiséget árazni. Egy cégtől havonta 150-300 000 forint közötti összeget tud elkérni egy tartalomkészítő, attól függően, hogy mit kell gyártani.

Mennyibe kerül ezt elkezdeni? Képzésre mindenképpen szükséged lesz, de erre van megoldásunk. Továbbá weboldalra és majd reklámbüdzsére is (azon túl, hogy mi is hozhatunk ügyfelet neked). Szóval összevetve kb. 300 000 forintból elindítható ez a szabadúszó vállalkozás, amelyből a képzés díja kb. 90 000-100 000 forint lesz (attól függ mennyi tudásra lesz szükséged), egész jó ár/érték arányban van a Minnernél. Erről lejjebb lesz szó.

Mennyi idő? Nos itt le kell tenni valami produktumot az asztalra. Vagy egy ügyfél által, vagy tartalomkészítőként a saját csatornádon (blog, YouTube, TikTok…). Így azt gondolom legalább 3-6 hónap, mire beérik, hogy nem csak a tartalomkészítés megy, hanem a figyelem megszerzése és a tartalomterjesztés, mindez persze konzisztensen.

Extra hasznod is lesz: Az biztos, hogy az egyik amit megtanulsz, az a figyelem felkeltése bármilyen téma, termék, szolgáltatás iránt. Ez segít majd később is abban, ha más vállalkozást indítanál, mondjuk mert a tartalomkészítő karriered csúcsra jutott. Azt adod el, ami saját magadnak is bejön! Óriási!

Miért téged fognak választani? Bár a tudás egy cégnek, cégvezetőnek is elérhető, de valahogy időt nem tudnak rá szakítani. Ez azért is van így, mert bizony a tartalomkészítéshez szükség van időre, gyakorlatra és ahogy feljebb említettem tudásra is. Egyébként a gyakorlat az, ami lerövidíti majd a tartalomkészítésre szánt időt, a tartalom terjesztéshez pedig kell a tudás. Kellesz nekik! Sőt én is azért bíztam meg például Donátot a Tiktokkal, mert nincs rá időm és nem is értem/érzem annyira a Tiktok tartalmak gyártását, mint ő. Én foglalkozok mással (cégvezetés, Minner más tartalmainak készítése).

Így leszel tartalomkészítő– Minner ajánlat

Itt például egy webshop fejlesztő szabadúszónknak ajánlottunk egy ügyfelet:

Aztán éppen a héten tartunk (amikor írom a cikket) szabadúszók napja programot, amikor is szabadúszókkal együtt dolgozunk a Minner főhadiszállása melletti közösségi irodában. Ez egyébként arra is jó, hogy még jobban megismerjünk, megismerjük a szabadúszókat.

Kérdésed van? Itt állunk rendelkezésedre

Látjuk, hogy felkeltettük sokatok érdeklődését. Milliós kérdésed van igaz? Első körben hallgasd meg az alábbi podcastot, amit a cikkhez készítettünk. Nem a fenti szöveget olvastuk fel, hanem a szabadúszó témát, kérdéseket boncolgattuk.

Spotify-on itt éred el, Apple Podcastben itt éred el, vagy az alábbi lejátszón keresztül.

Valami mást keresel?

fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!