KezdőlapGazdaság és üzletPár hónap alatt kezdő tőke nélkül az új cégével több száz milliós...

Pár hónap alatt kezdő tőke nélkül az új cégével több száz milliós forgalmat ért el. Ezt már nem először csinálta meg!

-

Amikor Steve Kollár elmesélte nekem életútját, akkor ledöbbentem. Most lesz 50 éves, de úgy vágott bele az új bizniszébe alig féléve, mintha most is 20-as évei elején járna. Az elmúlt időszakban rengetegszer fel kellett újra építenie magát, egy új vállalkozást. Valami mindig közbe szólt, vagy rosszul döntött, vagy valami külső tényező lehetetlenítette el. Az ő sztoriját hoztam el nektek, ami inspiráló is egyben, és megmutatja a vállalkozói lét tele kockázatokkal. Lássuk!

#táncos #sport #Schwarzenegger #ingatlan #autó #vállalkozás #startup

Mielőtt elolvasnád a sztoriját a Nike alapítójának, Phil Knight-nak a gondolata pont hozzá kapcsolódik: Néha fel kell adni! Van az úgy időnként, hogyha ráérzel, mikor jött el az idő arra, hogy feladd és valami mással foglalkozz, az maga a zsenialitás. Ha az ember felad valamit, az nem jelenti azt, hogy megáll. Megállni nem szabad soha! 

A tánc – 1983 – 1994

A fenti időszakban hazai úttörőjeként electric boogie táncban ért el sikereket, amit láthatsz az alábbi videóban. Háromszoros Világ-és Európa-bajnok lett ebben a táncban. Ráadásul Arnold Schwarzeneggernek is majdnem a dublőre lett, mikor 1994-ben a személyes meghívásának köszönhetően fellépett Colombusban az Arnold Classic body building bajnokságon. Évi 500-1000 fellépése volt. Fellépett szórakozóhelyeken, eseményeken, esküvőkön is, amiből fiatal korában több százezret keresett (akkor sokat ért), bár elmondása szerint keveset takarított meg belőle, mindig elköltötte. Főleg a tudat miatt is, hogy képesnek érezte magát arra, hogy a semmiből is képes várat építeni. Mind a mai napig táncol. Sőt most már azt mondja, még 90 évesen sem hagyja majd abba…:)

Sokan csak úgy ismerik, a magyar Terminátor.

1994 autós biznisz

1994-ben vett egy autót 200 000 forintért, nem volt a legjobb, de azért vette, hogy használja. Aztán néhány hónap után eladta kicsit többért. Rájött, ez nem is annyira rossz biznisz és elkezdett autókat venni és eladni. Akkor még azt gondolta, már csak egy-két évig fog táncolni  A 3. autóeladás után már le is rakta az első ingatlanára (építési telek) a foglalót. Ezután két dologgal kezdett foglalkozni:

  • Felhúzott több autókereskedést is, egyre több autót értékesített. Ahogy ő fogalmazott mindent tudott az autókról, ránézésre meg tudta mondani mennyit érnek, melyik elemek voltak az autón fényezve.
  • Mellette ingatlanokat épített, ingatlanba fektetett és természetesen eladta őket.

Ez működött is 2005-ig, aztán az autó regisztrációs adó megnehezítette a profitszerzést, az autók eladását (autókat importált külföldről). Abbahagyta.

Ebben az évben egy csaló miatt már alig maradt kerete, ezért kért kölcsön 20 milliót egy ismerősétől. Rövid időn belül már 3 új ingatlant épített és ismét 200 milliós vagyona lett. 2005 és 2010 között főleg ingatlanokkal foglalkozott, de itt a válság szólt közbe, több ingatlant is hitelből épített, és eléggé kinullázta a cashflow-ját a devizahitel törlesztése. Mivel nagyon ment az üzlet, még az építési engedélyek megkapása előtt lefoglalózták a házait, lakásait. Nagyot kockáztatott, visszaforgatta a pénzét.

Steve kiemelte, hogy a kapcsolati hálóját már régóta építette, sőt segített is, akinek csak tudott, emiatt könnyű volt bármilyen bizniszét beindítania. Tudod, mindig volt kit felhívnia, hogy:

Most indítottam el egy….

2015 – Uber

Az előtte lévő 5 évben ment az útkeresés, amivel csak tudod próbálkozott. Bár tőke nélkül és a második kétszázmilliós bukás miatt, egy reményvesztett és nagyon nehéz időszak volt ez az életében. Előfordult hogy a 200 ezer forint értékű autójában kellet aludnia és napi pár száz forintból gazdálkodnia.
Majd jött 2015 és megtudta fogni az Uber hullámot. Rájött arra, hogy sokan nem tudnak autót szerezni, de szeretnének Uberezni. Eladta az ócska autóját és így ő kibérelt először egy, aztán több autót, majd azokat bérbe adta. Amikor csúcson volt itthon az Uber, akkor 50 ember dolgozott neki. Nagyon beindult minden, aztán mint tudjátok, az Uber-nek ki kellett vonulnia Magyarországról, így ugrott a biznisz. Itt ő gondolt egyet, hasonlót akart létrehozni mint az Uber itthon, fél év alatt össze is hozta HOOPPS néven, minden hivatalos engedélyt meg is kaptak, de aztán rossz emberrel társult, nem jött össze.

2017 – Kuponos, turisztikai applikáció, majd autós biznisz

Megint mindent elölről kezdett, most már negyedszer, a tőle megszokott lelkesedéssel a 0-ról indítva egy kuponos turisztikai applikáción dolgozott, aminek a WOOWW nevet adta. Főleg turisztikai piacra, de más üzletek is csatlakozhatnak hozzá. Azért írom jelenben, mert azóta dolgozik rajta, de közben véletlenül jött egy olyan ötlete hozzá, hogy azt azonnal be tudta indítani, így előbbit időben későbbre tolta.
2018 novemberében ismét autókat értékesített. Egy WOOWW partnere autóját kitette a közösségi oldalaira és csoportokba egy finanszírozási konstrukcióban, pedig az nem igazán volt piac képes, mégis bejött, valaki megvette rajta keresztül. Ezen fellelkesülve gyorsan összerakott egy sokkal jobb import és finanszírozási koncepciót, majd elkezdett német autókat importálni. Weboldal és céges megjelenés nélkül 0 forint marketing költséggel azóta 600 millió értékben adott el prémium autókat néhány hónapon belül.

Sőt mesélt egy érdekes sztorit! Az első autók eladásakor még annyira le volt nullázva, hogy BKV-val járt és csak akkor hívta vissza az autó iránt érdeklődőket, mikor leszállt a buszról vagy metróról. Aztán az autóeladások most ismét jobb szintre hozták a pénztárcájának vastagságát.

És mivel megvoltak már az üzleti kapcsolatai, így összeállítottak egy olyan oldalt, amin keresztül német autókat lehet vásárolni különböző finanszírozási lehetőségeken keresztül is (lízing, tartós bérlet). Sőt, csavartak rajta egyet. Lehet jelentkezni olyan partnernek, hogyha rajtunk keresztül történik eladás, akkor jutalékot kapunk belőle. Ez a WOOWW Cars. Mögé tettek egy olyan rendszert, amivel lemodellezték Steve sikerét. Ahogy ő mondta, szeretné, ha más is átélné, hogy

akkor is keres pénzt, mikor alszik.

Lényegében digitalizálták az autókereskedést úgy, hogy bárki nyithat online autószalont, és a másik oldalon lévők könnyen juthatnak autóhoz. Igazi automatizált rendszer. Már több magánszemélynek is sikerült ezen keresztül autót értékesítenie, amivel 100-150 000 forintot kerestek autónként!

Minner vélemény: akár az autókereskedők Amazonja is lehet. Mivel tőke nélkül is létre tudunk hozni autókereskedést, és utána növekedni, saját szalont nyitni (offline).

Írtam is róla egy cikket pár hete: úgy lehetsz autókereskedő, hogy nincsenek autóid. Autónként akár 150 000 Ft-ot kaphatsz

A működése: 

A cég:WOOWW Cars pár hónapja indult startup. Európából importálnak autókat, illetve intézik a vásárlók hitelkérelmeit, hitelügyleteit is. Tehát a finanszírozásban is segítenek (lízing, tartósbérlet, hitel…). A vásárló kinézi az autót rendszeren belül, ami össze van kötve a mobil.de oldallal, majd a vásárlást a WOOWW Cars bonyolítja le, és a kinti árakat információkat szinkronizálja magyar jogszabályok szerint. Továbbá később a hazai autókereskedők is feltölthetik az autóikat (ez nem te vagy, de az ő eladásaikból is kaphatsz pénzt, ha rajtad keresztül történik).
A pénzszerzési lehetőség:WOOWW Cars -hoz regisztrálhatnak úgy a felhasználók, hogy az oldal autókereskedői lesznek. Tehát, ha az ő megosztásaikon, linkjük által létrejön egy vásárlás, abból ők pénzt kapnak. Az oldalon keresztül úgy tudod megosztani az autóhirdetéseket, blogbejegyzéseket, autós híreket, hogy az arra kattintókat egy link segítségével követi az oldal és úgymond hozzád rögzíti. Ha ezután a te linkedről jövők valamelyike vásárol autót, akkor jutalékot kapsz.

Záró gondolata Steve-nek: Meg vagyok győződve arról, még ennyi negatív élettapasztalat után is, hogy igazán sikerre vinni csak akkor tudok bármit is, ha bízok magamban, a csapatomban, és ha értéket tudok adni másoknak. Hiszem, hogy a WOOWW Cars mind az ügyfeleinek, mind az ajánlóinak tudja ezt biztosítani! Újra azt csinálom, amiben egykor nagyon jó voltam! 

Hasonló siker sztorik:

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek