Roll-up marketing tippek céges eseményekhez. Konkrét példákkal

Dátum

Megosztás

Miközben ezen sorok íródnak, a 2021-es év első Minner.hu fizikai eseményének az előkészületei már a célegyenesben tartanak, sőt mire publikáljuk a cikket élménydús üzleti rendezvény részesei lehettünk. Miközben kezünk közé került a régóta használt roll-up, felmerült bennünk a következő gondolat.

Mitől is lesz egy roll-up hatékony marketing eszköz? Mire érdemes figyelni a tervezésnél, a szövegezésnél és a design kigondolásakor?

Jó szokásunkhoz híven nem csak utánajártunk a dolognak, hanem cikket is faragtunk a tapasztalatainkból.

A tartalmat Kovács Péter írta, aki a Minner szövegírás, marketing szövegek szakértője, továbbá a szövegírás képzés oktatója a MinnerAkadémián. Megtanít, hogyan írj magadnak medencét (bevezető videóban látod mire célzok).

Hol és mikor hozhat hasznot a konyhára a profin összeállított roll-up?

A roll-up bizonyos értelemben véve olyan, mint egy nagyméretű névjegykártya. Ha nem is nyújthatod át elegáns mozdulattal egy üzleti találkozó nyitásaként, ellenben akár tucatszám találkozhatnak vele potenciális leadek és lehetséges vevők.

Segíthet a céges márkád erősítésében és profizmust sugallva szilárdíthatja az irányodba táplált bizalmat. A „hol használhatok roll-upot” kérdésre pedig kapásból mondok 3+1 tippet:

  • szakmai rendezvényeken előadva a roll-up helyet kaphat melletted a színpadon;
  • ha konferencián vagytok jelen kiállítóként, pluszt adhat a felhúzott stand összképének;
  • egy általad szervezett workshopon elegáns dekor elemként funkcionálhat;
  • de akár a saját irodád bejárata mellett is helyet kaphat, ott is remekül mutathat (mikor éppen nincs eseményed, rendezvényed).

Ha például hozzánk jössz konzultációra a Hub 55 coworking irodába, a Minner irodát könnyű lesz megtalálnod:

Akárhogy is használod, a legfontosabb kérdés ugyanaz: miként terelhet a roll-up újabb és újabb látogatókat a weboldaladra, és milyen formában segítheti – ha közvetett módon is – eladásokhoz a céged?

Milyen is az, amikor a roll-up marketing eszközként „akcióba lendül”?

Ha jártál már üzleti rendezvényen /jut eszembe, a következő Minner esemény részleteit itt találod/, akkor ismerős lehet maga a helyzet. Ha a roll-up design, szöveg és elrendezés szempontjából is rendben van, szinte akkor is biztosra vehető, hogy

  • maximum néhány másodpercen át nézel rá;
  • szerencsés esetben a szöveg, a design vagy az összhatás beszippantja a figyelmed;
  • olyannyira, hogy az okostelefonodon gyorsan csekkolod is a roll-upon szereplő weboldalt.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy viszonylag kevés roll-up működik ennyire hatékony lead generátorként. A legtöbb olyannyira nem üti át az ingerküszöböt, hogy perceken belül már nem is emlékszel rá.

Mi kell ahhoz, hogy a roll-up ennél komolyabb hatásfokkal működjön?

  1. Akár egy landing oldalnál, mágnesként kell vonzania a kíváncsi tekinteteket.
  2. Frappánsan, ütősen és velősen át kell adnia egy erőteljes üzenetet.
  3. Majd pedig finoman, de határozottan cselekvésre kell ösztönöznie.

Jöjjön is a lényeg, vagyis a gyakorlati megvalósítás lépései.

Roll-up marketing tippek a lead generálást célként kitűzve

Roll-up tervezésnél fentről lefelé, illetve balról jobbra érdemes gondolkodni. Merthogy a látogatók zöme is fentről lefelé, illetve balról jobbra „scanneli” majd a roll-up összképét.

Ennek szellemében a logó kerüljön legfelülre, a márkanévvel, vagy alternatív megoldásként a headline üzenettel együtt. Használj olyan színeket, képeket és grafikai elemeket, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem a figyelem megragadására is alkalmasak.

A színek és a design ideális esetben úgy lesz figyelemfelkeltő, hogy közben a céges online és offline megjelenés stílusával is szinergiában marad.

Szövegírási tippek roll-up tervezéshez és készítéshez

Roll-up szövegezésnél röviden, tömören és frappánsan kell fogalmazni. Ennek a műfajnak a nehézsége abban rejlik, hogy néhány szóban kell átadni erőteljes üzeneteket. Mindenképp figyelj rá, hogy a fő üzenet szemmagasságba kerüljön.

A roll-up mellett sétálók ugyanis elsőként a szemmagasságban elérhető információt olvassák el. Te pedig azt akarod, hogy a headline láttán álljanak meg, és mindenképp érdekeljék őket a továbbiak.

A lényegre összpontosító szövegezés mellett a nagybetűk és szóközök használata is kulcs, miközben a betűtípusok között is célszerű a könnyen olvashatók egyike mellett letenni a voksod.

Roll-up marketing tippek konkrét példákon keresztül

Mikor a cikk ötlete megfogant bennünk, gyorsan megnéztük a Hub55 közösségi irodában elérhető összes roll-upot. Az alábbiakban – tartózkodva az okoskodástól – azt nézzük meg, miként lehetne belőlük többet is kihozni.

Kezdjük mindjárt házon belül. Kapásból látszik, hogy szövegezés terén lehetne mit reszelni a mi roll-upunkon is. Például a hashtag kulcsszó kombinációk helyett a következő üzenettel:

„A VÁLLALKOZÁSODAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI HÍREK – MINDEN NAP”

Megfejelve egy CTA-val, mondjuk a legújabb Minneres Youtube videókra terelve az érdeklődőket. De a Minner korábbi szlogenje is izgalmas lehet, csak már többes számban:

„Azt az üzleti blogot írjuk, amit mi is szívesen olvasnánk”

A következő példánál az „EMPOWERING PEOPLE TO SUCCEED” kifejezetten erős üzenet. Éppen ezért mehetne fentebb, szemmagasságba.
A CTA pedig a főoldal helyett lehetne egy landing – vonzóbb köntösbe csomagolva a kattintást.

„EMPOWERING STARTUPS AND INNOVATORS WITH IMPACTFUL PRODUCTS” – hasonló az előzőhöz.
A próba kedvéért megnézném, E2-személyben mennyivel hozna több leadet: „EMPOWERING YOUR STARTUP WITH IMPACTFUL PRODUCTS”
A szimpla főoldal link helyett persze itt is elférne egy nyerőbb landing link – mondjuk egy lead magnetre, vagy első konzultációra.

Nincs kétség, itt lehetne a legtöbbet reszelni a dolgon. A „miért lehet nekem fontos egy hardware akcelerátor?” kérdés bennem kapásból felmerül.
Fontos ugyanis, hogy a roll-up szövegezés sem rólunk, hanem a cégünkről szól. Az üzenettel a potenciális érdeklődőt akarjuk megszólítani.

Összegzés

A vállalkozói közeg kétségkívül szomjazza már a rendezvények látogatásának újbóli lehetőségét, megfűszerezve ezt a networking, no meg a szakmai fejlődés lehetőségével.

Ideje tehát lassan leporolni a régi motorosnak számító roll-up verziókat, és frissebbre, hatékonyabbra, eredményesebbre cserélni őket. Csak bízni tudunk benne, hogy a cikk praktikus segítségül szolgál a megvalósításhoz.

További izgalmas cikkek a témában:

Kovács Péter
Kovács Péter
"Miért vásárolnak az emberek?" - mindig is ez a kérdés vonzott a marketing irányába. Aztán kristálytiszta lett a fókusz, és immáron évek óta a szövegírás számít a szakterületemnek. Az egyik legértékesebb vállalkozói készséggel akarlak felruházni: az értékesítési szövegírással. Hogy iparágtól függetlenül képessé válj lebilincselően eredményes szövegekkel eladni.