Spotify, Uber, Airbnb. Miért most lépnek mind tőzsdére?

Valami furcsa dolog van a levegőben! Mintha a 2000-es évek dotcom korszakát élnénk újra, annyi unikornis startup, vagyis már felnőtt tech vállalkozás lép a piacra. Miért pont most lépnek a piacra, sőt közel egymás után, egy időben? Elfogyott a pénz? A legtöbb még most is veszteséges (lásd Uber, Lyft, Pinterest). Vagy tetemes pénzt akarnak látni a részvény kibocsátásból? Ami biztos, azért most lépnek a tőzsdére, mert még megy felfelé, emelkedőben van a tőzsde (még!!!). Mondjuk csak 40%-os esély rá, hogy olyanba fektetünk, ami hozamot is hoz!

0. Tény: Az alapítók és befektetők megsokszorozzák a pénzüket

Egy korábbi cikkben írtam róla, hogy a cégek alapítói az igazán nagy pénzt akkor szerzik, amikor a vállalkozásukat bevezetik a tőzsdére, továbbá az azt követő időszakban, amennyiben jól teljesít a cégük. Azt tehát tudjuk, hogy nekik igazán jó deal, főleg azoknak a befektetőknek, akik korai fázisban beszálltak már az egyes cégekbe. Startupoknál a tőkebevonásra, magántőkére, és kockázati tőkére gondolok most. Ők beszálltak mondjuk induláskor, vagy pár évvel ezelőtt, nos, most a részvény kibocsátásakor igazán nagyot nyernek, több százszoros hozamot érhetnek el. Például Jeff Bezos 3 millió dollárral szállt be az Uberbe anno, és a tőzsdére bevezetéskor ez már 400 millió dollárt ért.

Részvény-kibocsátás = IPO

#1. Tény / érv: Most megy fel a tőzsde, meg kell fogni

Ami logikus is egyben, hogy most még bika piac van, ami azt jelenti, hogy megy felfelé a tőzsde, tehát egy részvénykibocsátás esetében is több befektető szállhat be a részvénybe, mint egy csökkenő piacon. Úgy érzik, most kell lépni, pár év múlva késő lesz.

#2. Tény: Csordaszellem – mindenki most megy

Természetesen lavinát indított el már az, hogy egy-két nagyobb startup tőzsdére ment. És hirtelen mindenki érzi, hogy vagy most, vagy lemaradnak róla. A startup unikornisoknál (1 milliárd dollárnál nagyobbra értékelt startupok) már egyébként is a következő lépés a tőzsdei bevezetés. A CBS Insights és a UBS adatai alapján 162 amerikai vállalat ér több mint 1 milliárd dollárt, akik részvénykibocsátás előtt állhatnak.

A Minner hogy látja? Befektet? Részvény-kibocsátás befektetés

Az alábbi ábrán 7000 IPO 5 éves megtérülését látod (grafikon sávokon a darabszám, függőleges tengely a hozam, pl. legfelül -50% veszteségnél több, legalul 3000%-hozam):

Részvény-kibocsátás megtérülése, hozama
Részvény-kibocsátás megtérülése, hozama

Már az UBER IPO-nál is írtam, hogy jobb elkerülni a befektetést. Az IPO-kat elemezni kell nagyon-nagyon, nem elég felülni a hype vonatra. Idén rengeteg startup unikornis tőzsdére megy, biztos lesz közöttük olyan, ami pluszos lesz pár éven belül, de van egy adat, ami engem jobban érdekel és én arra fogok spekulálni. Tudtad, hogy árfolyam esésre is lehet? Na én ezt használom ki, de nem azonnal, várok 2-3 hónapot és utána lépek. Mi a mögöttes tény, amit kihasználok?  A Floridai Egyetem és a UBS 7000 ilyen részvény-kibocsátást vizsgált 1974 és 2011 között (ábra fent). És az adataik alapján a 60%-nál negatív hozam keletkezett 5 éven belül. Nos tehát azokat a cégeket kell megtalálnom, akik negatív hozamot fognak elérni, de így is ha 6-10-et kiválasztok sokkal jobban járok, mintha az ő árfolyam emelkedésükre játszanék. Fontos! Hosszas elemzést előzi majd meg a döntést, a short pozíciókra (árfolyamesés-spekuláció) nagy figyelmet kell fordítani. De gyorsabban jön a profit, mintha másik oldalon tőzsdéznék. Szóval, fel kell építeni a short pozíciókat.

Azért a vételi oldal is mozgatja a fantáziámat! Amiben látok fantáziát és figyelemmel kísérem most (2019-es, vagy 2020-as részvény-kibocsátás), és ha jót látok, lépek vételi oldalon, az az Airbnb és a Slack IPO-ja. Még egyikhez sincs pontos dátum. Ha lenne, akkor sem kapkodnék, megvárnám az első hetet, egy-két hónapot.

Mit jelent, hogy gyorsabban jön a profit, ha árfolyam esésre spekulálunk?
Gondolom feltetted magadban ezt a kérdés. Az ok egyszerű, egy csökkenő árfolyamnál gyorsabban adnak el az emberek, mint árfolyam emelkedésnél vásárolnának. Tehát gyorsabban bekövetkezik, ergo az időt is figyelembe tudjuk venni a spekulációnál.

Hasonló könnyen érthető cikkek a tőzsde rovatban! Olvasd el őket! Kattints ide! 

Ajánlok néhány cikket a tőzsde rovatból:

Forrás: BusinessInsider, CNBC
Fotó: Elliott Brown/Flickr

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!