Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 1. rész: A videós startup

A startupok, kezdő vállalkozások kudarcából lehet tanulni is. Alapból 10-ből maximu 2 ilyen vállalkozás lesz sikeres. Hiába egy jó ötlet, ha a kivitelezés nem tökéletes, és a piac sem nyitott az adott termékre szolgáltatásra. Ebben a cikksorozatban ezt fogjuk vizsgálni. Mi lehetett az oka, hogy nem jött be a biznisz, miért hal el egy vállalkozás ötlet, illetve hogyan lehet ebből egy jobb vállalkozást csinálni.

A videós startup
A Hellokeco nagy lendülettel indult még tavaly, én is figyelemmel kísértem. Maga az alapötletünk szerintem nagyon jó volt. Az alábbi videóban el is mondják mit is adnak. Lényegében felveszik videóra a lakást, és azt felteszik youtube-ra.

1. probléma:
Nekem alapból nem tetszett, hogy a videókban a lakást nagyon gyorsan vették fel, és szinte megszédül az ember, amikor nézi (a kameraman egy “operatőr”).  Többször is. Erre jó példa ez a videó:

2. Probléma:
Hogy tárgyilagos legyek, megkérdeztem az egyik “alapítót”, hogy dolgoznak e még ezen a projekten, ötleten. Azt a választ kaptam, hogy megkeresés esetén érkezik valaki, akkor azt felveszik, de amúgy sok más melójuk van. Szerinted, ha elég pénzt hozott volna nekik, akkor csak a telefonokat veszik fel? A csapat összeállítása pedig elég jó, tele marketingessel…

3. Probléma – Piac és szokások
Egy kicsit rosszul lőtték be a piacot. A lakásvásárlás nem tartozik az impulzusvásárlások közé. Nem fogunk google hirdetés alapján, vagy egy youtube hirdetés megnézés után házat vásárolni. Igaz, még így is volt olyan ház amire találtak vevőt, ez dicséretes. Az is igaz, hogy hozzá csapva egy már meglévő ingatlan hirdetéshez, növelhető az érdeklődők száma, de ők ezt nem kommunikálták, csak a közösségi hálókat. 

Mivel az öltet után nem kapkodtak az emberek, a Hellokeco csapata ezt a projektet hátrébb sorolta. Hibáztak? Igen is meg nem is. Ilyen a vállalkozó lét, a sok ötletből elég, ha csak egy bejön.

Mit lehetne kihozni ebből az ötletből, hogy működjön?

  • Először is kooperálni az ingatlanközvetítőkkel, nekik is jó, ha az eladó videót készített a lakásról, könnyebb eladni, máris más hajtja fel az ügyfeleket. Lényegében ennél a kivitelezésnél, te csak az operatőr feladatot adod, semmi mást.
  • Más megoldás lehet, hogy te magad hozol létre olyan portált, ahová a lakástulajdonosok felrakhatják eladó ingatlanjainkat. Én úgy valósítanám meg, hogy a befolyt ősszegből költenék Facebookkon, hogy egyre több látogató jöjjön, így megéri mindenkinek. De a díjat is így felemelném 50 ezer forint + áfa /hirdetésre. A befolyt összegből pedig 20-30%-ot csak a weboldal népszerűsítésére költenék.
  • A drónos, légi felvételekre rámenni, és azokat drágábban eladni. Máris kapcsolódik ehhez az ötlethez: 20. ötlet: Drón biznisz, drón fotózás, videózás….

A cikksorozat további részei:
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 1. rész: A videós startup
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 2. rész: Coolquest, alkalmi munka portál
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 3. rész: Videó CV, videó-önéletrajz álláskereső portál
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 4. rész: Bérelheted.hu
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 5. rész: Celeb twittek
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 6. rész: Felsőfokon szakmai blogmagazin
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 7. rész: e-névjegy készítés
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 8. rész: Miteszel.hu
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 9. rész: Codie

Fotó: Hellokeco.hu

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!