KezdőlapGazdaság és üzletStartupStartup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 3. rész: Videó CV, videó-önéletrajz...

Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 3. rész: Videó CV, videó-önéletrajz álláskereső portál

-

A már nem aktív startupok között találtam kutakodtam és egyszerre két céget is találtam, akik ugyanazzal foglalkoztak, és most inaktívak. Anno nekem is felkeltették az érdeklődésemet az ötletükkel. Most pedig nem is értem, miért nem aktívak, vagyis jobban belegondolva érthető. A címből már tudod, hogy a videó-önéletrajz portálokról van szó. Két céget említek most meg, CV&More weboldala még mindig működik, viszont az ismertebb CVSpot weboldala már nem elérhető.  A bejegyzés végén Barney Stinson videó önéletrajzát láthatod, így cikkhez egy kis szórakozást is  adok.

CV&More és CVSpot
Mindkét cégnél a képlet egyszerű volt, te felveszed videóra saját magad, beszélsz a kamerába, és a cégek ez alapján fognak kiválasztani téged. A CVSpot pedig erős marketinget is alkalmazott, és mind Facebookon, mind Youtube-on próbált regisztrálókat szerezni. Egy videón például Győzike önéletrajza látható, sajnos ezt a videót már törölték 🙂 Persze nem mondom, hogy ettől egyből mindenki rohan regisztrálni. De, több celebet is megszólítottak, ezzel kaptak egy pici hírverést is. 1. Probléma
Egy önéletrajzot gyorsabban át lehet futni, átnézni, mint egy videót. A cégeknek időbe telt átnézni a jelentkezőket. Többletmunka volt a HR-esnek, és nem spórolták meg vele az állásinterjút sem.

2. Probléma
A jelentkezőknek, álláskeresőknek a videó létrehozása nagyon nehézkes volt. Nem mindenki ért ehhez, és valljuk be, ha még mindig normális önéletrajzot sem tud a többség készíteni, akkor egy videót?

3. Probléma
Hol vegyük fel? Mi van, ha nincs olyan hely, ahol az álláskereső fel tudná venni a videóját, a konyhában mégsem készítheti el, vagy a szobájában…??? Ezek tehát a fő problémák.

Hibáztak?
Részben igen, többet kellett volna tesztelni. De, ilyen a startup világ, nem mindenkinek sikerül. Nagyon fontos a tesztelés. Egy régebbi Minneres Facebook posztban ezt le is írtam:

Sztori: IBM és a nagy ötlet
====================
A céget nem kell bemutatnom (remélem). Szóval az IBM-nek elvileg van egy olyan gépe, ami megmondja milyen új szolgáltatás, ötlet hozhat nagy profitot, mire van szükségük az embereknek. Ezt már régóta használják. Egyszer még a 90-es években azt dobta ki a gép, hogy a hangvezérlésű számítógépeké lesz a jövő, és azt fogják használni az emberek.

Az IBM mindig letesztel mindent, így ezt is letesztelte (startuposok körében ezt validációnak hívják). Egy terembe beültetett 10 embert (teszt alanyok), akik előtt egy számítógép volt. Minden géphez csatlakozott egy másik gép a mellette lévő teremben, itt pedig ültek azok, akik végrehajtották az utasításokat. Tehát a tesztalanyok hanggal vezérelték a számítógépeket, de igazából a a mellette lévő teremben ülők hajtották azt végre, a monitoron viszont látszott az eredmény.

Már az első nap látszott, hogy egyrészt a hangutasítás miatt a hangszálak nem bírják az egész napi beszédet. És vannak dolgok, amiket a felhasználók sem akarnak kimondani hangosan. A tesztalanyok nyilatkozata is az, hogy körülményes volt használni. Az ötletet végül elvetette, így nem lettek hangvezérlésű számítógépek. A tesztelés viszont elég kreatívra sikerült.
Forrás: Minner/Facebook 

 

Működött volna még jobb marketinggel?
Sajnos a legtöbb ember nem szeret szerepelni, még telefonhívástól is sokan félnek (ismeretlennel  beszélni..), ezért csak egy szűk rétegnek, például marketingeseknek, értékesítőknek…

Mit lehetne kihozni ebből az ötletből, hogy működjön?
Ezen sokat gondolkodtam, sőt voltak is ötleteim. Majd eszembe jutott az, hogy annyi hátránya van, és annyi plusz munka, hogy nem éri meg se az álláskeresőnek, se a munkavállalónak.
Az ötleteim között voltak extra szolgáltatások, csak rájöttem, hogy viszont azokat a videók nélkül is lehet csinálni, és kb. felesleges lesz maga a videó-önéletrajz. Szóval RIP videóCV.

A cikksorozat további részei:
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 1. rész: A videós startup
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 2. rész: Coolquest, alkalmi munka portál
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 3. rész: Videó CV, videó-önéletrajz álláskereső portál
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 4. rész: Bérelheted.hu
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 5. rész: Celeb twittek
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 6. rész: Felsőfokon szakmai blogmagazin
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 7. rész: e-névjegy készítés
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 8. rész: Miteszel.hu
Startup kudarcok – Mit csináltak rosszul? – 9. rész: Codie

Fotó: CV&More

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek