Startup ötlet: 13. A felhasználók gyártják a tartalmad

A startup szótárban a “user generated content” (UGC) kifejezés alatt találod meg azt, amiről szól ez a cikk, vagyis ennek a jelentése magyarul a felhasználói tartalomgyártás. Majdhogynem ez is egy üzleti modell. Tudod, melyik az egyik legnagyobb ilyen “portál”? A Facebook. Valójában a FB is összetettebb üzleti modellt alkalmaz, de egyik meghatározó eleme az, hogy mi felhasználók gyártjuk a tartalmakat, és neki ezzel nem kell törődnie. Melyik oldal ilyen még? Youtube? Igen, még jobb példa. Érdemes tehát ebbe az irányba is gondolkodnod, ha startupot akarsz indítani. (A mostani ötlet leírása picit eltér szerkezetileg az előzőektől.)

Ötlet:

Gondolkozz olyan weboldalban, applikációban, amiben valamilyen motiváció vagy inditatás miatt a felhasználók feltöltik tartalmaikat. Adok néhány ötletet, kiindulási pontot, de ezeken kívül még rengeteg lehet. A legegyszerűbb, ha leülsz, és elkezdesz gondolkodni. Az első lépést már megtetted, itt olvasod ezt a tartalmat.

Néhány ötlet (valamelyikhez már megírt Minner-ötlet is kapcsolódik):

Néhány érdekes példa:

  • Egyik ilyen kedvenc példám, ami elég speciális is: A stocktwits.com, ahol a felhasználók a tőzsdei ötleteiket oszthatják meg. Találtak egy jó területet, ahová át tudták ültetni az User generated content üzleti modellt.
  • Gif gyűjtemény: giphy.com – Szerintem ezt az oldalt már láttad belinkelve Facebookon, vagyis az oda feltöltött gifeket.

Üzleti modell

A látogatók, felhasználók adják az aktivitást az oldaladon, applikációdban, így már nem lesz nehéz felhasználókat találni. Fontos! Ne várd meg azt, míg 2-3 000 felhasználód lesz, már az elején próbálj bevonni reklámozókat, még akkor is, ha később nem az lesz az üzleti modelled. Erre természetesen mást is ki lehet találni, nem csak reklámozókat, lehet eseményszervezéstől elkezdve további dolgokat (pl. fent is leírtam a gyakorikérdéses ötletnél a szakértői választ).

További startup ötletek az oldalon:
Startup ötlet: 1. Affiliate rendszer üzemeltetése – cégek és weboldal/blog tulajdonosok összekapcsolása
Startup ötlet: 2. Oktató mobilapplikáció gyerekeknek
Startup ötlet: 3. Referencia kell – portál
Startup ötlet: 4. Instagram képből bevétel – instastock
Startup ötlet: 5. város/régió applikáció franchise, egyéb app franchise
Startup ötlet: 8. ötlet – Okos otthon, IoT eszközök a lakásban
Startup ötlet: 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál
Startup ötlet: 10. Online pénztárca transfer portál/online pénzváltó/küldő – Fintech startup ötlet
Startup ötlet: 11. havidíjas weboldal szolgáltatás üzemeltetése
Startup ötlet: 12. Celeb “karrier” applikáció – pl. Berki Krisztián, Kasza Tibi, Győzike app

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!