Startup ötlet: 3. Referencia kell – portál

A Minneren a több mint 100 könnyen kivitelezhető vállalkozás ötlet mellett elindult a startup ötlet cikksorozat is. Ezek természetesen olyan ötletek, melyek adott szektort érintenek, ezekből már ki tudsz indulni, könnyű átalakítani az ötletet. Szakértőket is bevontam, hogy az ötletek még hitelesebbek legyenek számodra. Illetve hogy még jobban rálássak az adott területre. Figyelem! Ez csak egy vázlat, ízelítő, de már ebből ki tudsz indulni, van támpontod. Tudod, egy ötlet semmi, a megvalósítás minden.

Az ötlet röviden:

Olyan portált üzemeltetsz, ahová pályakezdők (karrierváltók), és cégek (főleg friss, induló vállalkozások) tölthetik fel kedvező ajánlataikat (referenciáért cserébe olcsóbban elvégzik a munkát). A másik oldalon pedig olyan cégek láthatják az ajánlatokat, akik szeretnének spórolni a különböző munkákon, projekteken. Illetve ők is feltölthetnek olyen megbízásokat, amiket elvégezhetnek a fent említett kivitelezők.
Freelancer.com és a fiverr.com oldalhoz hasonló oldal létrehozása a fenn leírt koncepció szerint.

A probléma / Lehetőség felvázolása (Problem / Opportunity)

A pályakezdők még nem rendelkeznek akkora tapasztalattal, hogy a jobb állásokat megkapják. Viszont ők is szeretnének több projektet feltűntetni, ebben segítene ez az oldal. Kezdő cégek szintén azzal küzdenek, hogy referencia kell nekik. Így olcsón bevállalják a munkát, projektet. Jó a megbízónak is, illetve jó az oldal üzemeltetőjének is. Mivel mindenki szeretne olcsón kivitelezőt szerezni (weblapkészítés, dizájn, üzleti tervkészítés, FB oldal kezelés…. rengeteg terület van), így az oldal számukra is vonzó lesz. Sőt mivel referencia miatt regisztrálnak a “kivitelezők”, a projektek is minőségibbek lesznek.

Megoldás (Solution)

Freelancer.com és a fiverr.com oldalhoz hasonló oldal létrehozása a fent leírt koncepció szerint.

Piac mérete / Nyújtott előnyök, hasznok (Market Size / Benefit)

Ehhez hamarosan egy ábrát töltök fel, nézz vissza később!

Üzleti Modell (Business Model)

Miből lesz a bevétel?

a, modell: A megbízó cégek neked utalják az előre megbeszélt díjat, amit online beszél le a két fél. És ebből te lecsippentesz (ezt jól megfogalmaztam) 10-20%-os közvetítő díjat. Én a 10%-os díjra tippelnék. Majd a kivitelező számlát állít ki, és elutalod a maradék 80-90%-ot (többi a te díjad). Ennek hátránya lehet, hogy kikerülhetnek téged a felek, de ez nem olyan valószínű.

b, modell: A megbízók és a kivitelezők is egy fix díjat fizetnek az oldal használatáért. Vagy csak a megbízók fizetnek egy havidíjat, vagy fix díjat azért, hogy láthassák a kivitelezőket, ajánlatokat. A munka elvégzéséhez tartozó pénzügyi művelet nem rajtad keresztül megy, a számlázást sem te végzed, hanem ők egymás között.

a, és b modellhez is tartozhat extra bevétel:
Továbbá a kiemelt hirdetésekből is lehet extra bevételed.

Érdemes megnézned a külföldön már jól bejáratott hasonló oldalakat, a fiverr.com -ot, és a freelancer.com -ot. És azok üzleti modelljét.

Értékesítés, ügyfélszerzés:
Ez a rész tetszik az ötletben a legjobban.

1. Először is gyűjtsél megbízókat, tehát olyan cégeket, akik olcsón akarnak valamit megcsináltatni, weboldal, landing oldal, szövegírás, FB marketing, logó…
2. Töltsék fel a feladatot, munkát az oldalra. Ezután már nincs más dolgod, mint ezekre a feladatokra embereket, szabadúszókat, kivitelezőket keresni.
3. Ezt pedig könnyen eléred, tedd fel az ajánlatokat a jófogásra, és egyéb protálokra, Facebook oldaladra (hirdesd be, munkára mindenki vevő). Az apróhirdetési portálokon pedig aki jelenetkezik nálad, neki elküldöd emailben az oldalad címét, és hogy hol kell beregisztrálni, hogy megpályázhassa a munkát.
Ezt a trükköt többek között az Airbnb alkalmazta, amikor az apróhirdetés portálokon hirdette a kiadó lakásokat, amik a rendszerén belül fel voltak töltve. Ez azóta is inspirál engem. 🙂

Versenyelőny (Competitive Advantage)

Hasonló oldalak nem ilyen megközelítéssel működnek jelenleg. A TE startupod így nemcsak szabadúszóknak, hanem pályakezdőknek, új cégeknek is munkát tud adni. Valljuk be, a másik oldalon pedig mázlid van, mert sok az “olcsójános” cég, akik mindent nagyon alacsony áron akarnak elkészítettni. És a fenti kis trükkel hamar több száz felhasználód lesz.

Csapat / Új munkatársak (Team / Hires)

Szükséged lesz:

  • webfejlesztőre, DE! Ne ugorj bele egyből a mélyvízbe! Először indítsátok el valamilyen olcsó (ingyenes) CMS rendszerrel, van több apróhirdetéses portál motor, amit használni tudsz, ha rám írsz a Minner Facebookján, akkor tudok tippet adni 🙂
  • marketingesre, aki támogatást ad a tartalomszolgáltatóknak, segít a még jobb marketingben…
  • értékesítőre, aki cégeket kutat fel, mint megbízókat. Mivel az apróhirdetéses megoldás mellett ez is jó megoldás lesz.
  • közösségi oldal menedzserre
  • IT-sra, mivel az adatbázist és a szerverek biztonságát megfelelően kell kezelned.

Piacra lépési stratégia (Traction)

Figyelem! Az ötlet startup ötlet, mert könnyen külföldre is átvihető. Nem kell egyből startupra gondolni, és egyből felvenni mindenkit, akit felsoroltam az előbb. Ha külső tőkést is be akarsz vonni, akkor érdemes már először kicsiben elkezdeni, és úgy növekedni, majd már számokkal alátámasztva több tőkét is be tudsz vonni.

  1. Nagyrészt az ügyfélszerzés résznél már kifejtettem. Szóval apróhirdetési portálokon keresztül fel tudod húzni, ezen sokat spórolsz.
  2. Az első mindneképpen az, hogy munkákat szerezz, megbízókat. Olyan hirdetéseket is feladhatsz, hogy Weboldal készítés olcsón, szövegírás alacsony áron…. majd a válasz emailben rávezeted az cégeket az oldaladra.
  3. Facebook reklám. Mind a két táborra érdemes lesz hirdetned. Egyrészt a munkávallalók, új cégek örülnek, ha kapnak megbízásokat, vagy legalább “pályázhatnak”, másrészt a cégek az olcsó megoldásnak mindig örülnek.
  4. Fontos, hogí erősítsd a referencia szót! Hisz az adja majd az olcsó mellé a minőséget is.

Továbbiak

Ha további kérdésed van, akkor írjál a Minner Facebookján chatjén keresztül és kérdezz az ötletről. Valósítsd meg minél előbb! Hajrá! Sok sikert!

A startup ötletek megjelenését és terjesztését a Barking közösségi parkoló mobilapplikáció támogatja. Parkolj olcsón, vagy add bérbe a parkolód és keress pénzt! Kattints ide! 

További ötletek:
Startup ötlet: 1. Affiliate rendszer üzemeltetése – cégek és weboldal/blog tulajdonosok összekapcsolása
Startup ötlet: 2. Oktató mobilapplikáció gyerekeknek
Startup ötlet: 3. Referencia kell – portál
Startup ötlet: 4. Instagram képből bevétel – instastock
Startup ötlet: 5. város/régió applikáció franchise, egyéb app franchise
Startup ötlet: 6. ötlet – 3D nyomtatás, 3Doodler/3D nyomtató toll kiegészítő + közösségi finanszírozó kampány
Startup ötlet: 7. ötlet – Big data biznisz, pénzre váltható adatok
Startup ötlet: 8. ötlet – Okos otthon, IoT eszközök a lakásban
Startup ötlet: 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál
Startup ötlet: 10. Online pénztárca transfer portál/online pénzváltó/küldő – Fintech startup ötlet

Fotó: Wikipédia

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!