Startup ötlet: 4. Instagram képből bevétel – instastock

A Minneren a több mint 100 könnyen kivitelezhető vállalkozás ötlet mellett elindult a startup ötletcikksorozat is. Ezek természetesen olyan ötletek, melyek adott szektort érintenek, ezekből már ki tudsz indulni, könnyű átalakítani az ötletet. Szakértőket is bevontam, hogy az ötletek még hitelesebbek legyenek számodra. Illetve hogy még jobban rálássak az adott területre. Figyelem! Ez csak egy vázlat, ízelítő, de már ebből ki tudsz indulni, van támpontod. Tudod, egy ötlet semmi, a megvalósítás minden.

Az ötlet röviden:

a, ötlet:  Olyan stock fotó oldal, melyen Instagram felhasználók képeit vehetik meg a cégek/újságok/reklámügynökségek. Ezt az ötletet részben említettem már a 35. vállalkozás ötletnél.
b, ötlet: Egy oldal, ahová felcsatlakoztatja az Instagramját a felhasználó, a képeket átvehetik mások, ő hozzájárul. Pontokat gyűjt, és ha sok képét letöltik, azt beválthatja nyereményekre.

A probléma / Lehetőség felvázolása (Problem / Opportunity)

Sokszor a stock fotók már-már túl beállítottak. Így a cégek szeretnék, ha kicsit élethűbb lenne az adott kép, amit felhasználnak reklámjaikban, blogjukon, social kampányaikban….
Újabb bevétel lehetőség hobbi fotósoknak, illetve Instagram felhasználóknak.

Megoldás (Solution)

Az oldaladat összekötöd Instagram apival (ezzel hozzá tudsz férni az Instagramhoz fejlesztőként, majd a programozód ezt már tudni fogja), melynek segítségével a felhasználók képeit könnyebben le tudjátok tölteni. Az Instagram felhasználókat csatlakoztatod (regisztráltatod) az oldaladon. Ők azok, akik el szeretnék adni a képeiket. A másik oldalról pedig bevonzod a vállalkozásokat/reklámügynökségeket.

Piac mérete / Nyújtott előnyök, hasznok (Market Size / Benefit)

Itthon is rengeteg vállalkozó költ képekre, mivel drágább lenne fotóst felbérelni, hogy megcsinálja a kampányokhoz, kiadványokhoz a képeket, így viszont olcsón jut jó minőségű fotókhoz. A reklámok viszont ha túl “stockosak”, akkor akár le is ronthatják az eladásokat adott kampányt esetében (vállalkozó szemszögéből).

Üzleti Modell (Business Model)

Miből lesz a bevétel?

Az eladott képek után jutalékot veszel le. A legtöbb oldal 30-50%-os díjjal számol. A cégek rajtad veszik meg a képeket.

Értékesítés, ügyfélszerzés:
1. Gyűjtsél olyan Instagram felhasználókat, akik el szeretnék adni a képeiket. Egyszerűen írj rá olyanokra, akiknél akár több száz kép is fent van.
2. Miután lesz szép kis adatbázisod, ami már kereshető is lesz az oldaladon belül, máris hirdetheted a cégeknek. Ezt legkönnyebben Facebook és Instagram reklámmal éred majd el.

Versenyelőny (Competitive Advantage)

Élethű képek felhasználóktól. Már meglévő rendszer felhasználóit használod fel, vagyis az Instagram “hátán” kapaszkodsz fel.

Csapat / Új munkatársak (Team / Hires)

Szükséged lesz:

  • webfejlesztőre, DE! Ne ugorj bele egyből a mélyvízbe! Először indítsátok el valamilyen olcsó (ingyenes) CMS rendszerrel, van több apróhirdetéses portál motor, amit használni tudsz, ha rám írsz a Minner Facebookján, akkor tudok tippet adni
  • kapcsolattartóra, aki a fotósok és a vállalatok között tartja a kapcsolatot.
  • közösségi oldal menedzserre
  • IT-sra, mivel az adatbázist és a szerverek biztonságát megfelelően kell kezelned.

Piacra lépési stratégia (Traction)

Figyelem! Az ötlet startup ötlet, mert könnyen külföldre is átvihető. Nem kell egyből startupra gondolni, és egyből felvenni mindenkit, akit felsoroltam az előbb. Ha külső tőkést is be akarsz vonni, akkor érdemes már először kicsiben elkezdeni, és úgy növekedni, majd már számokkal alátámasztva több tőkét is be tudsz vonni.

  1. Ehhez komolyabb portálra van szükséged. Ami egyrészt könnyel kezeli az Instagram api-t, másrészt a többi stock fotó oldalhoz hasonlóan jó keresővel rendelkezik. Szerencséd van, mivel már regeteg ilyen klón oldal létezik. Tehát, olyan leprogramozott oldalak, amik hasonlóan néznek ki, mint a népszerű stock fotó oldalak.
  2. Instagramon keresztül be tudod vonzani az első 100 fotóst. Természetesen kommunikálnod kell, hogy ez most indul, és később lesz csak bevétel belőle, 1-2 hónap. Addig is készítsenek új képeket, akár megadhatsz támpontot is, hogy milyen képeket vársz még.
  3. A vállalkozókra tudsz hirdetni Facebookon, vagyis olyanok előtt jelenik meg majd a felhívásod, hogy nálad egyedi és életszerű képeket vásárolhatnak meg, akik vállakozók, felsővezetők…
  4. Több hasonló oldal is úgy szerez vásárlókat, hogy ingyenes stock fotó oldalakkal leszerződik, és az ingyenes képek fölött prémium részként (egy reklám boxban, bannerben) megjelennek a fizetős ajánlataid is, és te csak a “vásárlás” után fizetsz jutalékot, vagy kattintások után. 

Ha további kérdésed van, akkor írjál a Minner Facebookján chatjén keresztül és kérdezz az ötletről. Valósítsd meg minél előbb! Hajrá! Sok sikert!

A startup ötletek megjelenését és terjesztését a Barking közösségi parkoló mobilapplikáció támogatja. Parkolj olcsón, vagy add bérbe a parkolód és keress pénzt! Kattints ide! 

További ötletek:
Startup ötlet: 1. Affiliate rendszer üzemeltetése – cégek és weboldal/blog tulajdonosok összekapcsolása
Startup ötlet: 2. Oktató mobilapplikáció gyerekeknek
Startup ötlet: 3. Referencia kell – portál
Startup ötlet: 4. Instagram képből bevétel – instastock
Startup ötlet: 5. város/régió applikáció franchise, egyéb app franchise
Startup ötlet: 6. ötlet – 3D nyomtatás, 3Doodler/3D nyomtató toll kiegészítő + közösségi finanszírozó kampány
Startup ötlet: 7. ötlet – Big data biznisz, pénzre váltható adatok
Startup ötlet: 8. ötlet – Okos otthon, IoT eszközök a lakásban
Startup ötlet: 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál
Startup ötlet: 10. Online pénztárca transfer portál/online pénzváltó/küldő – Fintech startup ötlet

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!