Startup ötlet: 5. város/régió applikáció franchise, egyéb app franchise

A Minneren a több mint 100 könnyen kivitelezhető vállalkozás ötlet mellett elindult a startup ötlet cikksorozat is. Ezek természetesen olyan ötletek, melyek adott szektort érintenek, ezekből már ki tudsz indulni, könnyű átalakítani az ötletet. Szakértőket is bevontam, hogy az ötletek még hitelesebbek legyenek számodra. Illetve hogy még jobban rálássak az adott területre. Figyelem! Ez csak egy vázlat, ízelítő, de már ebből ki tudsz indulni, van támpontod. Tudod, egy ötlet semmi, a megvalósítás minden.

Az ötlet röviden:

Figyelem! Ez az ötlet tovább vihető másra is (pl. webáruház applikáció franchise…) Városoknak/régióknak készítesz olyan applikációt, amit te franchiseként adsz tovább. Az applikációra már hoztam példát a Minneren ennél az ötletnél:
Indíts vállalkozást: 134. ötlet – Megéri lokális, helyi applikációt csinálni?
Fontos! Ha nem adsz franchise szolgáltatást, vagyis többlet szolgáltatást, akkor hívhatod white label üzletnek is. Tehát te egy már lefejlesztett helyi applikáció white label verzióját értékesíted önkormányzatoknak vagy vállalkozóknak, amiért ők csak üzemeltetési/fejlesztési költséget fizetnek.

A probléma / Lehetőség felvázolása (Problem / Opportunity)

A legtöbb városnak még nincsen helyi applikációja, pedig rengeteg hasznos infót találnának benne az ott lakók/turisták. Az eseményeken kívül így megjelenési lehetőséget biztosíthatnál cégeknek is, akciókat mutathattok az appon belül…
Egy applikáció lefejlesztése több millió is lehet, de így a létrehozott “klón” applikációk miatt olcsón hozzájutnak a leendő franchise tulajdonosok.

Megoldás (Solution)

Lefejlesztesz egy alap applikációt, amit könnyen modulokra tudsz bontani. Nem te üzemelteted az appokat (vagyis pl. a Budapestit üzemeltetheted te saját magad is), de a többit franchise díj ellenében kiadod másnak, pl. önkormányzatnak, vagy egy adott vállalkozónak, cégnek (aki lehetőséget lát benne). A franchise tulajdonosok feladata a tartalom feltöltése, reklámozókkal a kapcsolatfelvétel… Hasonlóan működne, mint az iMami nevű franchise hálózat, az jó példa lehet számodra. Egy központi oldalt a franchise miatt létre kell hoznod mindenképpen.

Ehhez az ötlethez szorosan kapcsolódik két könnyen kivitelezhető vállalkozás ötlet is:
Indíts vállalkozást: 145. ötlet – Franchise szakértő
Indíts vállalkozást: 134. ötlet – Megéri lokális, helyi applikációt csinálni?

Piac mérete / Nyújtott előnyök, hasznok (Market Size / Benefit)

A helyi/lokális marketing előnye, hogy a kis cégeket is  jobban be tudják vonzani egy-egy promóció, vagy adatbázisba kerülés miatt a leendő franchise tagok. Egy applikáció lefordítása több nyelvre nem is olyan bonyolult, és nem is drága, így a turizmusban külön szerepet kaphatnak a helyi appok.

Üzleti Modell (Business Model)

Miből lesz a bevétel?

A franchise díjakból. Egyrészt elkérsz egy belépési/kapcsolódási díjat. És az applikációhoz tartozó karbantartási díjat havonta. Amibe beletartozik az is, hogy fejlesztitek az applikációt. Mivel franchise, így egy központi oldalt/mobilapplikációt is kell üzemeltetned. Illetve a franchise díj ellenében marketing/support szolgáltatást is adsz a partnereidnek.

Másik megoldás, hogy nem franchisenak hívod, hanem ún. white label verziónak. Erről fenn már írtam.

Értékesítés, ügyfélszerzés:
1. Vedd fel a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, hozz össze egy találkozót, ahol prezentálni tudod az applikációt.
2. Ha ez nem jön be, keress egy helyi vállalkozót, aki vinné az adott városban a helyi app franchise-t.

Versenyelőny (Competitive Advantage)

Több városban sincs még ilyen applikáció, így a piac előtted tiszta. Ha van is applikáció, akkor az országos lefedettség miatt, és egy franchise alá tartozás miatt a te/ti brandetek erősebb, mint a konkurencia.

Csapat / Új munkatársak (Team / Hires)

Szükséged lesz:

  • app fejlesztőre – ez lesz a legnagyobb költséged.
  • salesre, aki felveszi a kapcsolatot az önkormányzatokkal, helyi cégekkel, leendő franchise tagokkal, de ez lehetsz te is
  • IT-sra, mivel az adatbázist és a szerverek biztonságát megfelelően kell kezelned.

Piacra lépési stratégia (Traction)

Figyelem! Az ötlet startup ötlet, mert könnyen külföldre is átvihető. Nem kell egyből startupra gondolni, és egyből felvenni mindenkit, akit felsoroltam az előbb. Ha külső tőkést is be akarsz vonni, akkor érdemes már először kicsiben elkezdeni, és úgy növekedni, majd már számokkal alátámasztva több tőkét is be tudsz vonni.

A piacra lépés stratégiáját felül leírtam, tehát az önkormányzatokkal kell kezdened.

Ha további kérdésed van, akkor írjál a Minner Facebook chatjén keresztül és kérdezz az ötletről. Valósítsd meg minél előbb! Hajrá! Sok sikert!

A startup ötletek megjelenését és terjesztését a Barking közösségi parkoló mobilapplikáció támogatja. Parkolj olcsón, vagy add bérbe a parkolód és keress pénzt! Kattints ide! 

További ötletek:
Startup ötlet: 1. Affiliate rendszer üzemeltetése – cégek és weboldal/blog tulajdonosok összekapcsolása
Startup ötlet: 2. Oktató mobilapplikáció gyerekeknek
Startup ötlet: 3. Referencia kell – portál
Startup ötlet: 4. Instagram képből bevétel – instastock
Startup ötlet: 5. város/régió applikáció franchise, egyéb app franchise
Startup ötlet: 6. ötlet – 3D nyomtatás, 3Doodler/3D nyomtató toll kiegészítő + közösségi finanszírozó kampány
Startup ötlet: 7. ötlet – Big data biznisz, pénzre váltható adatok
Startup ötlet: 8. ötlet – Okos otthon, IoT eszközök a lakásban
Startup ötlet: 9. barter oldal/közvetítő, időbarter portál
Startup ötlet: 10. Online pénztárca transfer portál/online pénzváltó/küldő – Fintech startup ötlet

Fotó: Wikipédia

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!