Tőzsdére megy az Airbnb. Mindenki rárepül, sokan várták már

Dátum

Megosztás

Igazán jó időzítése van az Airbnb-nek, hogy most megy tőzsdére. Rengeteg kezdő tőzsdei kereskedő jelent meg a tőzsdeparketten, hasonló nagy cég idén nem ment tőzsdére. Elég szürreális egyébként, hogy pont most, mikor a covid-19 idején a szálláspiac, a turizmus gyengélkedik, aztán a befektetők alig várják, hogy pont egy ezzel foglalkozó cég a tőzsdére lépjen. Ezt látjuk most! A tőzsdét a várakozások mozgatják! Így nem lepődünk meg, ha az Airbnb árfolyamát szétszednék, vagyis úgy vennék a részvényét, mintha nem lenne holnap, és árfolyamesés helyett emelkedést látnánk.

Az Airbnb december 10-én lép tőzsdére, részvényenként 56 és 60 dollár közötti áron bocsát ki részvényeket a cég, így az Airbnb 42 milliárd dollárt is érhet. A tőzsdén a jegyzés után megugorhat az árfolyam akár azonnal 60 dollár fölé is, a legtöbb hazai brókercégnél csak már ilyenkor tudunk részvény venni, a kibocsátás előtti szakaszban nem.

Az Airbnb piaci értéke év elején még 18 milliárd dollár volt, beárazva már a 2020-as óriási veszteségeket (2 milliárd dollár), de 2017-ben ért már a cég 30 milliárd dollárt is, de egy ilyen részvénykibocsátás mindig emelni szokta az értékét, tehát a 2017-es 30 milliárd dollárhoz képest az, hogy a tőzsdei bevezetés után 42 milliárd dollárnál többet fog érni annyira nem meglepő.

Miért fogják zsákolni a részvényét az Airbnb-nek? És miért tartják jó vételnek a befektetők?

Mindazok ellenére, hogy egy masszívan veszteséges, sőt a covid-19 miatt megtépázott 2020-as forgalommal rendelkező cégről van szó?

  • A sok év veszteséget azért kezdi ledolgozni és 2020. Q3-ban (3. negyedév) már 1,34 milliárd dollár bevétel mellett tudott 219 millió dollár profitra szert tenni, bár ez annak is betudható, hogy megvált 1900 alkalmazottjától az év elején (a cég munkavállaóinak 25%-ától).
  • Rengeteg kezdő befektető lett 2020-ban a tőzsdén, akik imádják az ilyen nagy márkák részvényeit. Sokkal nagyobb a várakozásuk a céggel szemben, trendi cégről is beszélünk.
  • De a régi motoros befektetők is kedvelik a befutott márkával rendelkező cégeket. A Reuters szerint a befektetők 82%-a úgy véli, hogy a márkaerősség egyre fontosabbá válik befektetési döntéseik meghozatalában.
  • Bár veszteséges, de üzleti modellje még mindig jobb, mint az UBER-é (igaz az azonos, hogy a helyi hatóságokkal mindkettő összetűzésbe keveredik, de jogszabályok ellen ő nem vét, szemben az autós céggel).
  • Az egyik legnagyobb tőzsdei bevezetés lesz 2020-ban az Airbnb tőzsdére lépése, a média is beszámol róla, sokkal jobban bejut a mainstream médiába, mint más részvénykibocsátás. Ez mint egy önbeteljesítő jóslat lőheti felfelé az árfolyamát.
  • Óriási adatbázissal rendelkezik, 7 millió szállást hirdet nála a több mint 5 millió házigazda.
  • A belföldi (főleg USA) szálláspiacot meg tudta fogni, ott ahol ez lehetséges volt, és az össz forgalma végül 30%-kal csökkent idén (előző időszakhoz hasonlítva).
  • A piaci trendek azt mutatják az Y generáció (aki most célcsoport az ilyen piacon) sokkal jobban költ élményekre, mint javakra. Az Eventbrite kutatása alapján egészen pontosan az Y generáció 78%-a inkább az élményeket választja.
  • Covid ide vagy oda, a tendencia azt mutatja, hogy 10 éven belül a turizmus megduplázódik, amiből az Airbnb elég nagy szeletet ki tud hasítani.
  • A konkurenciáit szépen vásárolgatta fel, szűntette meg őket, vagy olvasztotta magába. Forrás: Crunchbase (lásd ábra)

Hasonló hype-pal induló cégnél ilyen esetben megfigyelhető 1-3 hónapos emelkedés (20-50%-os emelkedés), utána már persze attól függ, merre is haladt akkor az árfolyam.

Friss: kilépett a tőzsdére az Airbnb, többszörös ára lett, mint tervezték!

Már első nap több mint 140 dollár fellett volt az árfolyam, látszik, extrém magas az érdeklődés a részvény iránt, holott tervezetten 60 dollár körül ment volna tőzsdére. Ebből is látszik, hogy a hype még feljebb nyomhatja. ABNB a ticker kódja, itt tudod követni az árfolyamát.

Hallgasd meg / olvasd el a teljes Airbnb sztorit!

Még korábban az Airbnb 12 éves sztorijáról készítettem egy cikket és hozzá egy podcastot, hanganyagot is (ha nem akarsz olvasni.) Ezek itt vannnak:

Mi van még? Wizz Air-be érdemes fektetni?

Tudtam, hogy ez is érdekel. Átfogó elemzésben olvashatsz a légiközlekedés piacáról ebben a cikkben: Melyik légitársaság részvényét vegyem, ha mégis arra adom a fejemet? Jó vétel a Wizz Air?

És ha venni akarom a részvényét? Hogyan tudok részvényt venni? Tőzsdén kereskedni?

Forrás: TheGuardian, Crunchbase
fotó: Open Grid Scheduler / Flickr

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A Luckin Coffee feltámadása. Így lett Kína legnagyobb kávézólánca, legyőzte a Starbucksot

Naponta átlagosan 16,5 kávézót nyit már a Luckin Coffee. Túlélte a 2020-as pénzügyi botrányát és ma már Ázsiában is terjeszkedik. Arra voltam kíváncsi, hogy...

Miért nincs minden étteremben QR kódos étlap? AutoWallis befektetési potenciál. Hírszemle

Az USA éttermeinek 52%-ban már van QR kódos menü és rendelési lehetőség - a hazai vendéglátóhelyek messze elmaradnak ettől. A Hírszemle mai adásában beszélgettünk...

Milliárdok nyomában: így követheted a bennfentesek lépéseit, tőzsdei tranzakcióit

Hallottál már a bennfentes kereskedésről? A való életben is eljuthatunk olyan információkhoz, amit kevesen figyelnek. A törvény bünteti a bennfentes kereskedés azon részét, mikor...

Instant: 32 millió tonna aranyércet találtak Ugandában. Mi lesz az árfolyammal?

A Reuters számolt. be róla még június közepén, hogy Uganda bejelentette, 32 millió tonna aranylelőhelyre leltek az ország területén. Ebből az elképesztő mennyiségből 320.000...

Instant: A McDonald’s időjárás alapján készít elő ételeket, de ez még semmi!

Néhány hete egy Minner rendezvényen egy olvasóm mesélte (aki már 16 éves kora óta olvassa a Minnert, most 21), hogy az elmúlt években az...

Tőzsde robotok. Hogyan működnek? Honnan tudsz robotot “szerezni”?

Kinek van ideje napi 8-10 órán át a grafikonok előtt ülni? Főleg, ha van egy főállása az embernek. Pedig a tőzsde szinte egész nap...

Élő tőzsdeszeminárium Budapesten, online is követhető

Mikor azon viccelődünk, hogy lassan az étolaj jó befektetés lehet, akkor igazán érzékelhetjük a pénztárcánkon is az inflációt. A mostani gyors pénzromlás végett, fontos...

Megtakarításaink, befektetéseink az orosz-ukrán konfliktus árnyékában

Egyikünk se lenne a Sberbank ügyfelek helyében, főleg annak a cégnek, akinek több száz millió forintja volt bent a bankban, és alig fog látni...

Mi újság a WallstreetBets tőzsde titánokkal? GameStop részvénnyel

Tavaly tavasszal igazi őrület alakult ki a Reddit tőzsde fórumain. Ez főleg a WallStreetBets alfórumon történt, ahol a nagy tőzsdei cégek ellen szövetkezett a...