Zenét hallgatsz munka közben? Akkor azért nem megy jól a munka

Zenehallgatás munka közben

Miközben zenét hallgatsz azt érzed, hogy jobban megy a munka? Valószínűleg azt érzed csak, hogy szereted azt a zenét amit hallgatsz és emiatt a jóleső érzés miatt tűnik jobbnak a munkád. Pedig csak az történik, hogy zenehallgatás közben dopamin szabadul fel, ami okozza a jóleső érzést, de semmi több. Ettől még nem élvezed a munkád, sőt nem vagy jobb, mintha csendben dolgoznál. Mondjuk kérdés ilyenkor mi a jó? Produktivitás vagy az, hogy élvezed a zenét (aminek köszönhetően az a téveszméd, hogy jó a munkád, vagy szereted azt). Mennyiszer olvasni a zene jótékony hatásáról. Akkor hogy is van ez? Nézzük!

Arra gondoltam, hogy vegyük külön, hogy mikor érdemes zenét hallgatni és mikor nem. Hiszen nem minden tevékenységre vonatkozik. És előre is elnézést, ha szellemi munkákról lesz főleg szó, tudod már a munkahelyek többsége egyre jobban számítógéphez, vagy szellemi tevékenységhez köthető.

Ne hallgass zenét szellemi munka közben

A szellemi munka olyan koncentrálást igényel, aminél a zene már zavaró tényező a produktivitásunkra. Egy 2010-es kutatásból kiderült, hogy akik zenét hallgatnak sokkal kevésbé figyelnek, és a memóriafeladatoknál alulmaradtak csendben tevékenységüket végzőkkel szemben. A csend persze lehet irodai zaj is, a lényeg az, hogy ne zene legyen. De ugyanez igaz a könyvolvasásra is, ha ténylegesen emlékezni akarsz az olvasottakra és jobban figyelni, akkor került a könyvolvasás közben a zenehallgatást. (Nem, nem zárod ki a zenét, hiába gondolod, hogy igen!)

Hallgass zenét akkor, ha

Monoton, ismétlődő munkát végzel, vagyis nem igényel szellemi erőfeszítéssel, a tevékenység. Ez akár lehet szellemi, akár fizikai.
Na, de itt jön a legjobb! Hallgass zenét munka előtt! 
Daniel Levitin idegtudós azt javasolja, hogy munka előtt 15 perccel, vagy amikor szünetet tartasz, akkor hallgass zenét. Főleg azokat, amik általában jó érzéssel töltenek el, jobb kedved lesz, vagy éppen boldog pillanatokat juttatnak eszedbe. Ilyenkor még akár flowba is kerülhetsz, ami megnöveli a munkateljesítményed.
Erről írtam már korábban az így tartsd fenn a motivációd, lelkesedésed cikkben is. Ott is írtam, hogy Ne munka közben hallgass zenét, hanem előtte 5-10 perccel! Az agyad később kapcsolni fogja a zenéhez az eredményességet, és nagyobb lendülettel is dolgozol.

A zene jó:

Ahogy már említettem a zene jótékony hatással van a munkádra, csak használd jó időben azt! Például már több száz kutatás bizonyította, hogy a zenehallgatás csökkenti a stresszt, sőt a depressziót is.

Gondolj bele! Produktívabb leszel, sikeresebb és így több időd lesz magadra, na és a Minnert olvasni!

További hasznos cikkek: 

 

 Forrás: Business Insider
Fotó: Envato License

 

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás