5 hiba amit ne kövess el landing oldal készítésnél

Dátum

Megosztás

Minden weboldal központi eleme a landing page, vagyis az az oldal, ahová a látogatókat a leginkább terelni szeretnénk. Itt tudnak kapcsolatba lépni velünk, és egyszerű látogatókból fizető ügyfelekké alakulhatnak át. Landing oldal készítés során azonban rengeteg buktató van, amelyekre ha nem figyelsz oda, az később elveszített ügyfeleket és csökkenő bevételeket fog eredményezni. Cikkünkben igyekszünk összefoglalni az 5 leggyakoribb hibát, amelyet landing oldalak tervezésénél elkövetnek.

A cikket vendégszerzőnk, Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft ügyvezetője írta.

1. hiba: A CTA gombok nem keltik fel a figyelmet

A CTA (Call to Action, azaz valamilyen cselekvésre ösztönző) gombok kulcsfontosságú szerepet játszanak egy landing oldal hatékonyságában. Megfelelően kell őket kialakítani és elhelyezni, hogy felkeltsék az emberek figyelmét és ösztönözzék őket a kívánt cselekvésre, vagyis a konverzióra.

Fontos a kontrasztos dizájn. A CTA gomboknak ki kell emelkedniük a többi tartalmi elem közül. Használj kontrasztos színeket és stílusokat, így a látogatók könnyen észreveszik majd a gombokat, és nagyobb valószínűséggel kattintanak rájuk. Például: ha a weboldalad háttérszíne zöld, akkor a CTA gomb semmiképpen ne legyen ugyanolyan vagy hasonló színű.

Helyezd el a CTA gombot a landing oldal azon részén, ahol a legnagyobb figyelmet kapja majd. Ott kell elhelyezni a gombokat, ahol a felhasználók a leginkább számítanak rájuk. Emellett célszerű egy kis üres teret hagyni a CTA gomb körül, hogy semmi ne vonja el a látogatók figyelmét a gomb szövegéről.

A CTA gomb szövege legyen egyértelmű és cselekvésre ösztönző. Használj olyan szavakat, amelyek világosan megfogalmazzák az elvárt cselekvést, például „Rendelj most!” vagy „Iratkozz fel most!”. Sőt, sokan az E/1. személyű szövegezést ajánlják: „Kosárba teszem”, „Megrendelem”, „Előfizetek”. Ezáltal még inkább a vásárlók fejével tudunk gondolkodni.

Az ikonok és nyilak használata is segíthet a figyelem felkeltésében és a kívánt irányba való terelésben. Ha egy nyíl mutat a CTA gombra, az sokkal közvetlenebb üzenetet sugároz a látogatóknak, akik így hajlandóbbak lesznek a konverzióra.

Előnyös lehet még a minimalista design. Ne zsúfold túl sok tartalommal vagy vizuális elemmel a landing oldalt, főleg nem a CTA gomb körüli részen. A gombok számát sem érdemes túlzásba vinni, egy landing oldalon maximum 3 darab CTA gomb legyen, és mind egy közös célt szolgáljon.

Az A/B tesztelés segíthet meghatározni, hogy melyik CTA gomb design vagy szöveg működik a legjobban a célcsoportod számára. Készíts több változatot, és teszteld azok hatékonyságát. A látogatóknak meg kell érteniük, miért fontos a CTA gombra kattintaniuk, és milyen értéket kapnak cserébe.

2. hiba: Kifelé mutató linkek a landing oldalon

A kifelé mutató linkek használata egy landing oldalon több okból nem ajánlott.

Az egyik fő célja egy landing oldalnak, hogy a látogatókat egy konkrét cselekvésre ösztönözze, például vásárlásra vagy feliratkozásra. Ha kifelé mutató linkeket használsz (más weboldalakra vagy forrásokra mutató hivatkozásokat), az figyelemelterelést okozhat. A látogatók könnyen elnavigálhatnak az oldalról, mielőtt végrehajtanák a kívánt cselekvést.

A kifelé mutató linkek csökkenthetik a konverziós arányt (kevesebben hajtják végre az oldal célját), mivel lehetőséget adnak a látogatóknak az oldal elhagyására anélkül, hogy felvennék velünk a kapcsolatot vagy feliratkoznának a hírlevelünkre.

Azonban vannak olyan esetek, amikor a kifelé mutató linkek hasznosak lehetnek egy landing oldalon, például ha egy külső hivatkozás segít megerősíteni egy állítást vagy további információkat nyújt a cégedről, termékedről vagy szolgáltatásodról (például: a Kiszervezett Marketing 140+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleménnyel rendelkezik, amit a Trustindex oldalán tudnak elolvasni a látogatók). Az ilyen esetekben fontos, hogy gondosan válaszd meg a linkek tartalmát és helyezd el őket úgy, hogy ne veszélyeztessék a konverziós célt.

3. hiba: Nem az ügyfelek fejével gondolkodsz

A landing oldalak hatékonyságának kulcsa a látogatóközpontúság és az érdeklődők igényeire való összpontosítás. Csak száraz tények közlésével a látogatókat könnyen elidegenítheted. Fontos, hogy a látogatók érdeklődését és igényeit tartsd szem előtt a landing oldal tervezése és szövegezése során.

Ne csak tényeket közölj, hanem koncentrálj arra, hogy milyen problémát old meg az ajánlatod. Az emberek érdeklődnek a problémamegoldások iránt, ezért mutasd be, hogy a terméked vagy szolgáltatásod milyen előnyökkel jár a látogatók számára.

Beszélj az ügyfelek nyelvén. Használj olyan szavakat és szófordulatokat, amiket a célcsoportod is használ. Kommunikálj úgy, mintha egy barátodnak vagy ismerősödnek magyaráznád el az ajánlatodat, ne hivatalos vagy túlzottan száraz stílusban.

Az emberek gyakran mások véleményére hagyatkoznak a döntéseik során. Ha vannak elégedett ügyfeleid vagy pozitív vélemények a termékedről, ezeket használd fel a landing oldalon. Használhatsz szöveges ügyfélvéleményeket, amelyet egy widgetként lehet beilleszteni. Vagy megkérheted néhány régebbi üzleti partneredet, hogy készítsenek rövid videóüzenetet, amelyben a cégedet ajánlják. Ezek megbízhatóságot sugallnak a landing oldal látogatói számára.

Ne csak tényeket közölj, hanem emeld ki a terméked vagy szolgáltatásod által nyújtott előnyöket és azokat az értékeket, amelyeket a látogatók számára képvisel. Mutasd be, hogy miért éri meg a te ajánlatodat választani.

A vizuális tartalom segít abban, hogy az üzeneted könnyebben értelmezhető legyen. Használj illusztrációkat, képeket és videókat, hogy jobban kommunikálhass az ügyfeleiddel. Azonban ügyelj arra, hogy az oldal könnyen átlátható legyen, és a látogatók könnyedén megtalálják a számukra fontos információkat.

Ne feledd, hogy az ügyfelek általában az érzelmi és gyakorlati szükségleteikre reagálnak. A landing oldaladnak tehát azt a kérdést kell megválaszolnia, hogy „Miért előnyös ez az ajánlat az érdeklődők számára, és miért éri meg nekik cselekedni?” A száraz tényeknek fontos szerepük lehet az érvek alátámasztásában, de ezeket az érveket úgy kell prezentálni, hogy azok az ügyfelek igényeit és érdeklődését szolgálják.

4. hiba: Nem mobilbarát az oldal

Ha egy landing oldal nem mobilbarát, az komoly hátrányokat jelenthet, mivel egyre több ember használ okostelefont a böngészésre. Mobilbarát oldal nélkül könnyen elveszítheted a potenciális ügyfeleket és konverziós lehetőségeket. Néhány probléma, amelyekkel mobilbarát oldal hiányában találkozhatsz:

  • Rossz felhasználói élmény: A nem mobilbarát oldalak nehezen használhatók kisebb képernyőkön, ami a látogatók frusztrációjához vezet. Ha a landing oldal nehezen navigálható vagy lassú mobil eszközökön, a látogatók könnyen elhagyhatják.
  • Magas kilépési arány: A mobilbarát oldalak magasabb eséllyel konvertálnak, mivel könnyebbé teszik a látogatók számára a kívánt cselekvés végrehajtását. A nem mobilbarát oldalak magas elhagyási arányt eredményezhetnek, mivel a látogatók nehezen találják meg az általuk keresett információkat vagy a CTA gombokat.
  • SEO problémák: A Google és más keresőmotorok is magasan értékelik a weboldalak mobilbarátságát. Ha az oldalad nem reszponzív, az csökkenti a landing page rangsorolását, ami az organikus forgalom csökkenéséhez vezet. Tehát kevesebb látogató érkezik az oldaladra.
  • Alacsonyabb konverziós arányok: A reszponzív oldalak jobban teljesítenek a konverziós arányok tekintetében, mivel könnyebbé teszik a látogatók számára a vásárlást vagy a feliratkozást.
  • Negatív márkaimázs: Egy nem mobilbarát landing oldal károsítja a vállalat márkaimázsát és hitelességét, mivel azt sugallhatja, hogy a cég nem tart lépést a technológia fejlődésével és a látogatók igényeivel.

Ha ki akarod deríteni, hogy a te landing oldalad mobilbarát-e, akkor a Google külön erre a célra létrehozott Mobilbarát teszt oldalát ajánljuk!

Fontos, hogy a landing page mindenféle eszközön, beleértve a mobiltelefonokat és a táblagépeket is, megfelelően működjön. A reszponzív webdesign segít abban, hogy ne veszítsd el a potenciális ügyfeleket és konverziós lehetőségeket.

5. hiba: Nem használsz social proof-ot

A „social proof” vagy társadalmi bizonyíték erős eszköz lehet a landing oldalak hatékonyságának növelésében. A social proof annak a bemutatása, hogy mások is elégedettek voltak vagy pozitívan értékelték az értékesítendő terméket vagy szolgáltatást, és ez még jobban ösztönzi a látogatókat a cselekvésre. Ha nem használsz társadalmi bizonyítékokat egy landing oldalon, azzal kevésbé hiteles a megjelenésed, alacsonyabb a konverziós arány mint lehetne, és potenciális vásárlókat veszíthetsz el.

Néhány módja annak, hogy használd a social proof-ot a landing oldaladon:

  • Vélemények és értékelések: Mutasd be elégedett ügyfelek véleményeit és értékeléseit. Ezeken keresztül az emberek láthatják, hogy mások pozitívan értékelték a terméked vagy szolgáltatásod.
  • Híres ügyfelek vagy referenciák: Ha neves ügyfelek használták a termékedet vagy szolgáltatásodat (például egy magyarországi vagy nemzetközi cég), az mutathatja a termék vagy szolgáltatás értékét. Emellett érdemes referencia munkákat is bemutatni (például: ha céged weboldal készítéssel foglalkozik, akkor mutass be olyan oldalakat, amelyet a te csapatod készített korábban).
  • Számok és statisztikák: Ha számadatokat vagy statisztikákat tudsz bemutatni, például „több mint 10,000 elégedett ügyfél,” az is segíthet a bizalom növelésében.
  • Tanúsítványok és díjak: Ha a vállalkozásod iparági tanúsítványokat vagy díjakat nyert, ezt érdemes bemutatni a landing oldalon.

A társadalmi bizonyíték segíthet növelni a látogatók bizalmát és hajlandóságát a cselekvésre. Ezenkívül növeÍi az oldal hitelességét és vonzerejét. Mindenféle landing oldalon hasznos lehet, függetlenül attól, hogy egy terméket értékesítesz, feliratkozásra ösztönzöl, vagy más konverziós célokat próbálsz elérni.

További ötletekért tekintsd meg weboldal készítés témájú landing oldalunkat!

„Még több landing oldal tippet szeretnék!”

Fotók forrása: kiszervezettmarketing.hu

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Őrült black friday marketing ötletek azoknak a cégeknek is, akik ki akarnak ebből maradni.

A fogyasztók is várják ezt az időszakot, talán a kereskedők is, akik ilyenkor óriási is nyerhetnek, sőt akár piacot is szerezhetnek. Aztán ott vannak,...