A kínaiak szinte azonnal lemásolják (ellopják az ötlet) a sikeres közösségi finanszírozó kampányok termékeit! (Indiegogo, Kickstarter)

Egy-egy új startupnak/vállalkozásnak nagy lehetőséget kínál a közösségi finanszírozás ahhoz, hogy gyorsabban be tudja indítani a gyártását, pénzt tudjon gyűjteni a sorozatgyártásra… (szerintem láttál már ilyet, ha olvasod a Minnert). Ilyen esetben feltesznek rengeteg információt pl. az új kütyüről, eszközről, hardverrről. Mivel meg kell győzniük a felhasználókat, hogy adjanak pénzt, így elég részletesen le is szokták írni az ötletüket. És ezt használják ki a kínaiak. Ezek után már le is másolják, legyártják az adott tárgyat. Sőt ennél még durvább eset is megtörténhet!!! Először jöjjön egy példa!

Erre a kihúzható szelfibotra (Stickbox) 929 ember összesen 34 970 angol fontot fizetett (12 millió forint). Ebből már látszott, hogy nagy siker. (ez látható az alábbi gifen).

kihajthatoszelfibot

Az alábbi képen pedig az látható, hogy az Aliexpressre és az Alibaba-ára rövid időn belül fel is került az izraeli startup termékének másolata. Mi történt? Még előtte megvalósították a Stickbox-ot a kínaiak, minthogy a fent említett startup le tudta volna gyártani. Természetesen a közösségi finanszírozásban résztvevők megkapják a kifizetett terméküket, de a kínaiak a piacukat szinte le is dózerolták.

shop_stikbox_online_gallery_-_buy_stikbox_for_unbeatable_low_prices_on_aliexpress_com

Másik példa: 
Fidget-Cube-2A képen látható Fidget Cube-ot is hamar lemásolták. Hiába gyűjtöttek össze 6,5 millió dollárt a Kickstarteren, rövid időn belül megjelentek a kínai oldalakon a hasonló termékek. De itt nem ér véget a történet. A Fidget Cube csúszott a szállítással, és közben megjelent a piacon a Stress Cube nevű termék, amit teljesen ugyanaz, mint az eredeti ötlet. Az alkotó berendelte kínából pár dollárért a clone termékeket, és 19,9 dollárért kezdte árulni, és ezzel 350 000 dollárt keresve megelőzték az eredeti alkotót. Ahogy a másoló nyilatkozta: „Nem az a lényeg, hogy ki találta fel előbb. Ennek a modellnek az a lényege, hogy olyan terméket találjunk, amit az emberek szeretnek, és mi gyorsabban juttassuk el hozzájuk.” (Forrás: HVG.hu)

Nemcsak a közösségi finanszírozó oldalakról tudnak ötletet lopni, helybe mennek pofonért a startupok

A főleg európai startupok kínához fordulnak a sorozatgyártás során, nos itt sokat bukhatnak. Egyrészt átvágják őket, nem azt gyártják le, amit kérnek, és a másik, hogy ellopják az egészet. Sajnos ez egy újabb kockázata a közösségi finanszírozó kampányoknak.

Védekezni lehet azzal, hogy egyedi ötletet teszel fel a közösségi finanszírozó oldalakra. Olyat, amihez kapcsolódik valami egyedi dolog is. Például applikáció…
A legtöbb ilyen oldalra feltöltött ötlet amúgy is másolható, csak míg nyugaton könnyű levédeni, és etikusabbak is a vállalkozók, addig kínában előszeretettel másolnak, hamisítanak.

Már Kína is tisztul

Jelenleg kínában több cég is azon dolgozik, hogy most egy átmeneti időszak legyen a kínai iparban, vagyis a másolás mellett megjelentek a valódi, egyedi, saját terméket előállító gyártók (pl. mobil Xiaomi). Ezzel szeretnék elérni, hogy a kínai (főleg családi vállalkozásokat) vállalkozókat rávegyék a saját egyedi termékek gyártására, és felhagyjanak a másolással. Ez még több-kevesebb sikerrel meg is valósul, de még néhány évtizedig a kínai hamisítás itt lesz velünk, számolni kell vele.

Merülj el a Minneren az ehhez kapcsolódó cikkekben, mert fontos dolgokat írtam le bennük:

Forrás: qz.com 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek