A koronavírus hatása a KATA státuszodra. A nem főállású státusz megváltozhat. 25 000 Ft helyett 50 000 Ft lesz a tételes adó!

Dátum

Megosztás

Sokan vannak úgy, hogy főállás mellett kisadózó vállalkozóként is tevékenykednek. A vírus ezt a státuszt is megbolygathatja. Nem csak azzal, hogyha éppen a munkáltató csökkenti a munkaidőnket, hanem akár a fizetés nélküli szabadság miatt is.

A Billingo online számlázórendszer adószakértőjét hívtam segítségül, hogy a legpontosabb információkat adjuk számotokra ebben a nehéz időszakban.

Nem főállású kisadózó
Tisztázzuk még egyszer, hogy ki tartozik ide, ez segít még jobban rávilágítani, hogy figyelned kell erre. A nem főállású kisadózónak a tárgyhó egészében legalább heti 36 órát kell munkaviszonyban dolgoznia, hogy ezt a státuszt megtarthassa. A tételes adó 25 000 forint ebben az esetben, és az adózó – a jogviszonya alapján – nem minősül biztosítottnak (hiszen arra ott a főállása, vagy állásai).

Mi van akkor, ha ez a heti 36 óra lecsökken?
A koronavírus okozta leépítések, és a cégek munkaerő stratégiájának egyik megoldása a csökkentett munkaidő. Ha a NEM főállású KATA-s munkaviszonya heti 36 óra alá csökken, akkor már abban a hónapban főállású KATA-s adózó lesz. Tehát áprilisban lecsökkent heti 36 óra alá munkaidő, akkor már áprilisban főállású KATA-sok lettünk. Mivel mindig a tárgyhót követően fizetjük a KATA tételes adót, így az áprilisra jutó 50 000 forintot májusban be kell fizetnünk, továbbá bejelenteni a státusz változást a NAV-hoz 15 napon belül.
Azt a 20T101E nyomtatványon kell megtennünk.

  • A02 lap 14. sorában a „Főállású kisadózónak minősülök” szöveg melletti kockában „I” („Igen”) betűt kell elhelyezni.
  • Ezen túl „Bejelentem, mint főállású kisadózó, hogy biztosításom ezen bejelentéssel jön létre” szöveg melletti kockában „X” jelet kell elhelyezni.
  • Továbbá e sorban meg kell adni a változás bekövetkezésének időpontját.

Ez vonatkozik olyan esetben is, amikor katás társaság kisadózó tagjáról van szó. Utóbbinak a státusz változását is be kell jelentenünk, ezt a 20T201T nyomtatványon.

Ezek alól kivétel, hogy olyan tevékenységet végzel, ami mentesül a Kormányrendelet szerint a a tételes adó megfizetése alól. [61/2020. (III.23. Kormányrendelet].

És mi van akkor, ha ismét a tárgyhóban teljesül a heti 36 órás munkaviszony?
Tegyük fel májusban már újra magasabb óraszámban dolgozunk a munkahelyünkön, és a heti 36 óra összejön. Abban az esetben májusban még főállású KATA-s adózónak minősülünk, tehát a júniusban esedékes májusi 50 000 ft-os tételes adót kell megfizetnünk, de június 1-től már nem főállású kisadózók lettünk ismét.

Ezek alól kivétel, hogy olyan tevékenységet végzel, ami mentesül a Kormányrendelet szerint a a tételes adó megfizetése alól. [61/2020. (III.23. Kormányrendelet].

Fizetés nélküli szabadság esetében is státuszváltozás lehet!
A fizetés nélküli szabadság idején nincsen munkaidő, vagyis ha a NEM főállású kisadózó akár egy napig is fizetés nélküli szabadságon van, akkor már főállású kisadózónak minősül. És ahogy fent is láttad, ezt a változást 15 napon belül be kell jelenteni a NAV felé. És ha ismét munkába áll és teljesül a 36 órás munkaviszony, akkor a következő hónaptól (fenti példa) lesz csak ismét nem főállású KATA-s, melynek változását szintén be kell jelenteni a NAV felé.

KATA-s vagy? Akkor ezt a funkciót ki kell próbálnod!
Mit figyel egy kisadózó árgus szemmel? Hát a kereteket! A legtöbben alanyi mentes kisadózóként kezdenek, és jó lenne követni, hol is áll az ember. Ebben segít a Billingo számlázó AMM Kalkuláció funkciója.

Ehhez persze az is kell, hogy a Billingo-nál számlázz. Ahogy látod, megfelelő szakértői csapat áll rendelkezésedre, továbbá olyan funkciók, amik segítik kisadózóként a vállalkozásodat. A NAV-hoz nemsokára (július 1.) kötelező lesz beküldeni a számlaadatokat, ha adóalanynak állítottál ki számlát. Tehát érdemes online számlázóra váltanod, mert a beküldést könnyebben meg tudod tenni. NAV adatszolgáltatás 2020 -ról ide kattintva olvashatsz részletesen.

fotó: Henry & Co. / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Ötlettől az értékesítésig, alig 4 óra alatt – Formdealer esettanulmány 1. rész

Készült már útmutató itt a Minneren a Formdealerhez, de miért állnánk meg itt? Úgy döntöttünk egy sokkal jobb módszerrel is megpróbálunk nektek segíteni, egy...

Jövőre megfizetsz a palackodért – LifeTilt dráma – Jobb az EUR bevétel, mint a HUF #hírszemle

Balogh Tamás személyes brandje, a LifeTilt a maga szókimondó tartalmával 2022-ben átkerült a Tutti Kft-hez. Mivel Balogh Tamás személye volt maga a marketing, hogyan...
00:37:17

100 Termékötlet Kínából 9. rész – Canton Fair Phase 2 termékei: élethű plüssök, falidekoráció…

Itt már a Canton Fair-en voltak a Gáborék a kínai útjuk során. Először is a videón egy konténer berakodást is láthatunk. Egy gyűjtőraktárban járunk,...

Gyakorlati útmutató kapcsolatépítéshez. Networking tippek, trükkök

Hallottad már, hogy a kapcsolati tőke aranyat ér, de hogyan lehet tudatosan kapcsolatot építeni? Hogyan találkozz, beszélgess üzleti kapcsolataiddal anélkül hogy úgy éreznék, csak...

Hogyan veszíts el 20 millió dollárt 1 hónap alatt? – Béna márkamegújítók

Még a legnagyobb márkáknak szüksége van a rebrandingre. Gondolj bele: Netpincérből Foodpanda, majd Foodora, vagy Pannon GSM-ből Telenor, majd Yettel. Sokszor jót tesz a...

5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi...

Jó kedvében kell lennie a vevőnek, hogy betaláljon a hirdetésed? Gondoltál már erre?

Egy izgalmas felvetésem van, amihez természetesen kutatást is hozok továbbá egy olyan megvilágosodásban lesz részed, ami garantáltan pénzt tesz a pénztárcádba. Te is abba...

Tiktok marketing esettanulmányok, példák. Lehet vevőt szerezni TikTokról!

Te is már gondolkoztál azon, hogy a Tiktokon elkezdd a tartalomgyártást, megszerezd innen az első vásárlód? Ezek az esettanulmányok végigvezetnek azon az úton, ami...

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...