A koronavírus hatása a KATA státuszodra. A nem főállású státusz megváltozhat. 25 000 Ft helyett 50 000 Ft lesz a tételes adó!

Sokan vannak úgy, hogy főállás mellett kisadózó vállalkozóként is tevékenykednek. A vírus ezt a státuszt is megbolygathatja. Nem csak azzal, hogyha éppen a munkáltató csökkenti a munkaidőnket, hanem akár a fizetés nélküli szabadság miatt is.

A Billingo online számlázórendszer adószakértőjét hívtam segítségül, hogy a legpontosabb információkat adjuk számotokra ebben a nehéz időszakban.

Nem főállású kisadózó
Tisztázzuk még egyszer, hogy ki tartozik ide, ez segít még jobban rávilágítani, hogy figyelned kell erre. A nem főállású kisadózónak a tárgyhó egészében legalább heti 36 órát kell munkaviszonyban dolgoznia, hogy ezt a státuszt megtarthassa. A tételes adó 25 000 forint ebben az esetben, és az adózó – a jogviszonya alapján – nem minősül biztosítottnak (hiszen arra ott a főállása, vagy állásai).

Mi van akkor, ha ez a heti 36 óra lecsökken?
A koronavírus okozta leépítések, és a cégek munkaerő stratégiájának egyik megoldása a csökkentett munkaidő. Ha a NEM főállású KATA-s munkaviszonya heti 36 óra alá csökken, akkor már abban a hónapban főállású KATA-s adózó lesz. Tehát áprilisban lecsökkent heti 36 óra alá munkaidő, akkor már áprilisban főállású KATA-sok lettünk. Mivel mindig a tárgyhót követően fizetjük a KATA tételes adót, így az áprilisra jutó 50 000 forintot májusban be kell fizetnünk, továbbá bejelenteni a státusz változást a NAV-hoz 15 napon belül.
Azt a 20T101E nyomtatványon kell megtennünk.

  • A02 lap 14. sorában a „Főállású kisadózónak minősülök” szöveg melletti kockában „I” („Igen”) betűt kell elhelyezni.
  • Ezen túl „Bejelentem, mint főállású kisadózó, hogy biztosításom ezen bejelentéssel jön létre” szöveg melletti kockában „X” jelet kell elhelyezni.
  • Továbbá e sorban meg kell adni a változás bekövetkezésének időpontját.

Ez vonatkozik olyan esetben is, amikor katás társaság kisadózó tagjáról van szó. Utóbbinak a státusz változását is be kell jelentenünk, ezt a 20T201T nyomtatványon.

Ezek alól kivétel, hogy olyan tevékenységet végzel, ami mentesül a Kormányrendelet szerint a a tételes adó megfizetése alól. [61/2020. (III.23. Kormányrendelet].

És mi van akkor, ha ismét a tárgyhóban teljesül a heti 36 órás munkaviszony?
Tegyük fel májusban már újra magasabb óraszámban dolgozunk a munkahelyünkön, és a heti 36 óra összejön. Abban az esetben májusban még főállású KATA-s adózónak minősülünk, tehát a júniusban esedékes májusi 50 000 ft-os tételes adót kell megfizetnünk, de június 1-től már nem főállású kisadózók lettünk ismét.

Ezek alól kivétel, hogy olyan tevékenységet végzel, ami mentesül a Kormányrendelet szerint a a tételes adó megfizetése alól. [61/2020. (III.23. Kormányrendelet].

Fizetés nélküli szabadság esetében is státuszváltozás lehet!
A fizetés nélküli szabadság idején nincsen munkaidő, vagyis ha a NEM főállású kisadózó akár egy napig is fizetés nélküli szabadságon van, akkor már főállású kisadózónak minősül. És ahogy fent is láttad, ezt a változást 15 napon belül be kell jelenteni a NAV felé. És ha ismét munkába áll és teljesül a 36 órás munkaviszony, akkor a következő hónaptól (fenti példa) lesz csak ismét nem főállású KATA-s, melynek változását szintén be kell jelenteni a NAV felé.

KATA-s vagy? Akkor ezt a funkciót ki kell próbálnod!
Mit figyel egy kisadózó árgus szemmel? Hát a kereteket! A legtöbben alanyi mentes kisadózóként kezdenek, és jó lenne követni, hol is áll az ember. Ebben segít a Billingo számlázó AMM Kalkuláció funkciója.

Ehhez persze az is kell, hogy a Billingo-nál számlázz. Ahogy látod, megfelelő szakértői csapat áll rendelkezésedre, továbbá olyan funkciók, amik segítik kisadózóként a vállalkozásodat. A NAV-hoz nemsokára (július 1.) kötelező lesz beküldeni a számlaadatokat, ha adóalanynak állítottál ki számlát. Tehát érdemes online számlázóra váltanod, mert a beküldést könnyebben meg tudod tenni. NAV adatszolgáltatás 2020 -ról ide kattintva olvashatsz részletesen.

fotó: Henry & Co. / Unsplash

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!