Amikor Kína helyett minket választ gyártásra egy cég

Tudtad, hogy a Videoton mindent gyárt? Annyiféle különböző terméket, hogyha csak azokat sorolnánk fel azt hinnéd, hogy egy kínai gyárról beszélünk. És most nem rossz értelemben írom. Arra akarok kilyukadni, hogyha valaki hardver, vagy elektronikai eszköz gyártásban gondolkodik a legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás általában az ázsiai ország. Itt van nekünk a Videoton, 2017-ben 173 milliárd árbevétele volt a cégnek. Szép teljesítmény!

A cégről pár napja az index készített egy riportot és egy információ azonnal felcsillantotta a szemem. Tudod a lehetőséget meg kell fogni! A cikket előbb is belinkeltem, de a cikk végén is. Jöjjön az információ, majd egy ötlet. Egy amerikai startup cég a Videotont választotta arra, hogy  3D nyomtatót gyártson számukra. Ami azért meglepő, mert először azt gondolnánk, hogy Kínát választanák. Na, de mi ebben a lehetőség?

A legtöbb hardveres startup, vállalkozás ezen bukik el, ez a problémája

Amikor a probléma szót meglátod bárhol, akkor jusson eszedbe, hogy ez egy lehetőség, amiből pénzt kereshetsz. A legtöbb startupnak, akik hardvert gyártanának a legnagyobb nehézségük, hogy megtalálják a legmegfelelőbb partnert, akik legyártják a megálmodott terméket. Egy kínai körút több tízmillióba is kerülhet és lehet még akkor sem lesz meg a megfelelő partner. Gondolj bele ebbe a lehetőségbe!
A Codie nevű magyar startup kudarcáról hallottál? Egy kis okos, programozható robotot találtak ki, ami játékosan tanította volna a gyerekeket programozni. Jó ötlet volt 96 000 dollárt gyűjtöttek össze közösségi finanszírozásban (elővásárlók), ami átszámítva 26 millió forint. Ebből kellett volna több száz kis robotot legyártani + applikációt fejleszteni. Utóbbin is elhasaltak, de főként a gyártással volt problémájuk, nem találtak megfelelő partnert. Hol kerestek? Naná, hogy Kínában.

Nem csak náluk volt ez probléma
Nagyon sok startup összegyűjti a pénzt a közösségi finanszírozásban, vagy befektetőktől, elkezd gyártókat keresni és ha nem jók a kapcsolatai, akkor akár az egész pénzt elégetheti erre. A termék pedig nem lesz kész, zárhatják be a boltot, vége az álmoknak és a befektetők, vagy éppen a közösségi finanszírozásban résztvevők is hoppon maradnak.

Ötlet:

Legyél közvetítő! Építsd ki a kapcsolatod helyi gyártókkal, például a Videotonnal. Utána, amikor látsz egy startupot, aki például hardvert gyártana – legyen az akár magyar, akár külföldi – akkor vedd fel vele a kapcsolatot! Pont ez hiányzik nekik. És közvetítsd ki a gyárhoz, részesedésért, vagy meghatározott fix díjért cserébe!
Ötletek ezzel kapcsolatban:
– figyeld a közösségi finanszírozó kampányokat
– nézd meg a crunchbase.com-on melyik hardveres startup kapott nagyobb tőkét, majd vedd rá őket,hogy az európai nyitás esetén a gyártás legyen Magyarországon, de lehetnek kínai partnereid is, de akkor miért ne itthon?

Olvasd el az index cikkét a gyárról: Mindent gyárt a Videoton, mindent IS

Kapcsolódó cikkek, ötletek: 

 

(a kép illusztráció), forrás: Intergalacticrobot

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!