Édesem! Veszekedjünk a hétvégén, én sikerre akarom vinni a vállalkozásomat! [kutatás]

A tudósok megvizsgálták, hogy milyen tényezőktől leszünk sokkal produktívabbak, mint úgy általában. Eidőgy érdekes oldalról vizsgálták. A munkaidő utáni tevékenység hogyan hat a másnapi teljesítményre. Ez a kutatás nagyon megfogott, mert vállalkozókra is könnyen tudjuk adaptálni az eredményeket. Gondolj bele, egy vállalkozó, cégvezető általában sokkal többet dolgozik, mint egy munkavállaló. Utóbbiakat nézve pedig rávilágított arra, hogy nem csak a munkahelyi környezeten múlik a siker, hanem a munkavállaló munkaidő utáni tevékenysége is befolyásolja.  Na lássuk miről is van szó!

Akkor leszel valaki produktívabb másnap, ha előtte…

A Curtin Egyetem kutatását hoztam el most nektek (ausztrál egyetem). Leírom pontokba szedve a tömör lényeget, mert igazából nincs is ezen mit túlragozni. Sőt néhány annyira evidens és adja magát, de jó az, hogy ezt lekutatták.

A kutatás eredményei: 

  • Azok az emberek másnap produktívabbak (jobbak az átlagnál), akik munkaidő után sportolnak (futás,konditerem), könyvet olvasnak, vagy valamilyen hobbit űznek, vagy egyéb olyan elfoglaltságuk van, ami nem TV, szórakozás…
    Sokkal jobban alszanak is, bár lehet később fekszenek le, de pont annyit alszanak, ami egészséges és másnap eredményesebb munkát tesznek le az asztalra.
  • Azok az emberek átlagos, vagy átlag alatti teljesítményt nyújtanak, akik munkaidő letelte után otthon egyből a fekvést választják. A túl sok alvás káros hatással van a munkateljesítményre.
  • Az otthoni konfliktus hatással van az eredményességre. Bár ez valakinek evidens (hogy így van), más azt mondja, hogy nem hozza el otthonról a problémákat.  A tudósok kimutatták a romló produktivitást, ha hétköznap családban valamilyen konfliktus van, vagy éppen a sok házimunka is negatívan befolyásolja a másnapi munkavégzést.

Oké, de mire használd mindezt? 

Munkavállalói oldalról: A fenti kutatás rávilágít arra, hogy nem csak a munkahelyi környezetet kell jobbá tennünk nekünk cégvezetőknek, hanem kicsit ráhatással lenni a munkavállalók munkaidőn kívüli tevékenységeire. Ezt nem azt jelenti, hogy csapatépítőket kell csinálni, hanem akár workshopokat tartani, személyiség fejlesztő tréningeket, segíteni abban, hogy bobbit találjanak, vagy új (otthoni) rutinokat tudjanak bevezetni. Nem kell ráerőltetni senkire semmit, csak vedd figyelembe, hogy a teljesítményük ettől is lehet ingadozó, hiába adsz meg minden feltételt a cégnél (jó munkakörnyezet, jó csapat…)
Vállalkozói oldalról: Nekünk vállalkozóknak pedig azt mutatta meg újra, hogy a napi 12-15 órás munka nem fogja eredményezni azt, hogy másnap produktívabbak leszünk. Kell a hobbi, a sport, hogy a teljesítményünk ne legyen ingadozó. Illetve törekedni a kiegyensúlyozott családi légkörre. Erről még itt olvashatsz (korábbi cikk): Vállalkozó vagy, és naponta átlagosan 12 órát dolgozol? Hétvégén is? Ne legyél rá büszke,…

Hasonló cikkek, kutatások:

Forrás: phys.org, Journal of Applied Psychology,
Curtin University

Fotó: Envato License

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!