KezdőlapGazdaság és üzletStartupEllophatja a befektető a vállalkozás- / startupötletemet?

Ellophatja a befektető a vállalkozás- / startupötletemet?

-

Sokan azért nem mernek befektetőhöz fordulni, mert félnek attól, hogy ellophatják a vállalkozásötletüket. Sőt, még szakértőknek sem merik elmondani leendő vállalkozásukat. Például engem is megkerestek már olyannal, hogy titoktartási szerződés után akarnak csak leülni velem a tanácsadói órámon. Természetesen később kiderült, hogy az ilyen esetek többségében az ötlet elég általános volt, és felesleges volt a papír (ilyet már nem is írok alá, egyébként sem beszélek az ott elhangzottakról másnak). Pedig van egy nagyon érdekes dolog ebben az egész titkolózásban.

Amikor elindulsz a startupoddal, vállalkozásoddal, azonnal kiteregeted a lapjaid egy részét. Tehát akkor nem mindegy, hogy elmondod-e a befektetőnek vagy sem?

Ellophatja, lemásolhatja a befektető a vállalkozás-, startupötletemet?

Nem is akarja! Ő azért keres startupokat, befektetési lehetőségeket, hogy már valamennyire működő vállalkozásokba fektessen. Ő nem akar dolgozni, ő azt akarja, hogy te valósítsd meg a vállalkozásötletet, és közben ő ebből profitáljon.

A befektetőt (sokszor) nem a hogyan érdekli, hanem az, hogy :

  • milyen problémára ad megoldást az ötlet, vagy milyen lehetőséget aknáz ki,
  • milyen alap üzleti modell van mögötte,
  • van-e már kész terv, pl. piacra lépésre, marketing…,
  • a pénzt mire költenétek, mennyi pénz kell, mennyi ember,
  • konkurenciaelemzésre
  • mekkora infrastruktúra kell?…

Jó példa: Közösségi finanszírozó kampány

Gondolj bele, hogy mennyi startup osztja meg ötletét közösségi finanszírozó kampányban. Bár benne van a pakliban, hogy lemásolnak (link a bekezdés végén), de teljesen úgy sem tudnak. Mindenképpen törekedned kell egy minimális egyediségre, és nyert ügyed van. A lemásolt terméket el is kell adni!

További jó példa: Startupversenyek

Mikor rájössz, hogy tényleg nem is akarják ellopni az ötletedet, elkezdesz abban is gondolkodni, hogy startupversenyekre járj. Itt bizony 5-10 percben be fogod mutatni, és nagyon sok dolgot el fogsz mondani. Kattints ide és nézd meg, ahogy a Techcrunch versenyén a startuposok bemutatják a vállalkozásukat.  Látod? Bátran elmondják.

Ehhez kapcsolódó cikkek:

Fotó: Raphaël Labbé/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek