Index balhé vesztesei lehetnek a blog.hu blogok. Itt egy üzleti lehetőség?

Már 1 hónapja, hogy szinte a teljes Index szerkesztőség felállt, vagyis 60 fő. Egyértelmű volt, hogy a látogatottság esni fog. Az Index az Indamédia csoport tagja, ahol található a blog.hu is. Rengeteg blogger tett fel kérdést Facebook csoportokban, hogy most akkor mi lesz, de hozzám is jöttek többen és kérdeztek arról, hogy maradjanak-e, vagy mit csináljanak. Beszéltek a zuhanó látogatottságról, hogy elbizonytalanodtak, mert eddig azért voltak az indexes blog.hu-nál mert független… Most nem is utóbbit firtatjuk, hanem ahogyan már a Bónusz Brigádnál is írtuk, úgy itt is a nagy változás piaci lehetőséget nyújt. És van itt érdekes dolog is: látni a változást, a többi hazai blogszolgáltató közben semmit nem csinál. Na, de van itt ötletem is, sőt olyan amihez hasonló már 500 millió forint éves nyereséget lebegtetett előttünk (stabilan több éven keresztül).

Index.hu és a Blog.hu

Mindkét oldal az Indamédia része. A blog.hu-ra bárki létrehozhat saját blogot, ahol bejegyzései megjelenhetnek ingyen, még a dizájnt is változtathatod. Az Index.hu úgy jön képbe, hogy a jobb, tartalmasabb, érdekesebb tartalmakat az Index címlapra kitette, vagy a Blog címlapra, amit szintén elérhetünk az index.hu -ról (régen Index2-nek hívta). Ez sok látogatót jelentett a blog.hu bloggereinek. El tudtad érni az ott vezetett blogoddal, hogy egy hónapban akár 30-100 000 látogatód is legyen.

A blog.hu
A legnagyobb blogszolgáltató itthon. Üzleti modellje, hogy a felhasználók saját blog oldalt üzemeltethetnek ingyen, és ezért cserébe reklámblokkok jelennek meg az oldalukon. Az egyik vonzereje a blog.hu-nak az volt, hogy látogatókat tudtál szerezni bloggerként, és persze a rövid domain név is. Blogodneve.blog.hu
2020. januári adatok alapján 9244 aktív blogszerzője volt az oldalnak, akik naponta 768 posztot generáltak és 1.747 komment érkezett naponta a blogposztjaikhoz. A szám óriási! Gondolj bele, hogy a bloggerek saját maguk adják a platformhoz a tartalmakat, naponta 768 posztot.

A bloggerek
Sokan csak hobbiból blogolnak, de láthatóan ha huzamosabb ideig fel tudsz mutatni megfelelő minőséget és látogatószámot, akkor ebből profitálhatsz. Ahogyan ezt egy korábbi cikkben írtam: Egy új vállalkozás indítási módszer. Először elindítasz egy blogot/Youtube csatornát, majd ezután indul el a vállalkozásod – Milliárdos biznisz blogpéldánk is van.

A nagy zuhanás, bloggerek tanácstalanok

Már a szerkesztőség felállását követően 30%-ot zuhant az Index látogatottsága (ábra). A bloggerek több Facebook csoportban is arról számoltak be, hogy az ő látogatottságukra is kihatott az ügy. Sőt ők 20-50%-os látogatottság csökkenésről számoltak be. Persze ez főleg azoknál jelentett zuhanást, akiknek a látogtószáma függött az index kiemelésektől (címlapra kerülés).

Hazai médiaoldalak napi felhasználószáma

Forrás: DKT, / Mfor

A blogpiac most változik, bizonytalan

Ilyen zavaros időben történhetnek nagy változások, trónfosztások.
Itt most főleg a bloggerek oldaláról kell nézni a dolgot.

 • Eddig nehezen hagyták volna ott a blog.hu-t, most ez megváltozott. Sok kérdést kapok én is, hogy tudják átmigrálni a tartalmakat saját domain-es blogra, WordPress motor alá, vagy megéri-e át menni másik hazai blogszolgáltatóhoz.
 • Utóbbiak, vagyis a többi blogszolgáltató éppen egy lehetőséget kaptak, hogy megnöveljék blogjaik (felhasználóik) számát. Pl. Cafeblog, Blogstar, Reblog
  Döbbentem látom, hogy egyik blogszolgáltató sem kampányol. Pedig most kaptak igazán lehetőséget arra, hogy növekedhessenek.

Ez most hasonló szituáció, mint amit a Bónusz Brigád csődjével kapcsoltban írtunk (itt).

A változó környezetben jöhetnek létre új piaci szereplők, sikeres vállalkozások – Ötlet

A Minner.hu-n két üzleti ötlet is kapcsolódik ehhez, azt is mondhatjuk, most jött el az idő, hogy nagyobb esély legyen a sikerre, sőt van egy harmadik ötletem is:

 • A 109. üzleti ötletben írtam a blogszolgáltató létrehozásáról.
  Tehát egy blogrendszert indítasz, ahová csatlakozhatnak bloggerek. Saját aldomaint kapnak, saját felületet, ahol blogolhatnak. Ezt egyébként WordPress rendszerre épülve is meg tudod valósítani.
 • De én hozzákapcsolnám a 75. ötletet is, ami a közösségi hírbejelentő weboldal létrehozása, bár ez inkább helyi hírekre, lokális blogokra fókuszálna.
 • Harmadik ötletként pedig azt mondom érdemes elgondolkodni abban, hogy egy hír (vagyis itt blog) aggregátor oldalt elindítani, mint amilyen a Hirkereső, csak blogokra. Hiszen az Index-Blog.hu kapcsolatnál a bloggerek ezt imádták a legjobban. Igen a hírkereső-t hozom példaként, hiszen bár a dizájnja nem a legjobb, de éves 468 milliós nyereséggel validálta nekünk azt, hogy van helye az ilyen aggregátor oldalaknak (2 fő dolgozik a cégnél).
  Tehát egy oldal, ahová RSS linkjükkel kapcsolódhatnak a blogok és behúzza a platform a cikkeket.
  Ez kb. 4-8 órás munkával megoldható akár WordPress-ben is. Keress rá WordPress RSS aggregator, vagy a WordPress News aggregator kifejezésre és rengeteg megoldást találsz.
  Az üzleti modell az lenne, hogy lehetne kiemelést venni pl. jó lehetőség (ajánlat) lenne céges blogoknak.
 • De van még ehhez ötletem, azt viszont megtartjuk későbbre. Ki tudja még! Egy biztos, ebből is tudhatod, hogy van még más üzleti modell lehetőség is ebben. Gondolkodj!

Valami más vállalkozásba vágnál? Itt találsz közel 200 üzleti ötletet.

Forrás: Indamédia (Blog.hu statisztika), Mfor – Index látogatottság
Fotó NeONBRAND / Unsplash

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ahhoz, hogy a mindennapi munkád eredményes legyen, fontos, hogy a hatékonyságod minél inkább maximalizáld. Megérzésem szerint, mivel rengeteg feladatért te felelsz, általában multitaskingolsz, azaz egyszerre több dologra is koncentrálsz, nem beszélve arról, hogy az email-ek, chat üzenetek értesítő hangjai is folyamatosan megzavarják a figyelmedet. Minél több információt kell befogadnod, annál nagyobb kihívás fókuszálni egy-egy konkrét feladatra.

A kutatók azt javasolják, hogy minden egyes tevékenységre jelölj ki egy adott időszakot, azaz minden részfeladatot külön-külön végezz el, a multitaskingolást pedig csökkentsd le. Ezenfelül ha nem is alkalmaznád a POMODORO-technikát, próbáld kiiktatni a zavaró tényezőket arra az időszakra, amíg koncentrálnod kell a munkára!

Milán például annyira szétfolyt nemrég, mint a táblás csoki a tűző napon. Nem tudott a piactérre kellőképpen fókuszálni, így eldöntötte, hogy a pénteki napot ezentúl az IRE.HU-nak szenteli, ekkor nem foglalkozik mással.

Szükséged lenne egy kis flow-ra? Mi a flow? Hogyan lehetünk produktívabbak, hogyan tudunk folyamatosan teljesíteni. Megállíthatatlannak érzem magam!

MinnerInstant

Az utóbbi időben az IKEA termékei iránt kiugróan magas érdeklődés mutatkozott, ezt bizonyítja, hogy az előző pénzügyi évét 8,5%-os emelkedéssel zárta a svéd bútorgyártó vállalat. Azonban a megnövekedett kereslet, valamint az egész világot érintő logisztikai fennakadások miatt több hónappal meghosszabbodtak egyes termékek beszerzési ideje, ami a vásárlói panaszok számának emelkedését idézte elő.

A vállalat hiába emelte meg 10%-kal a szállítási kapacitását, így sem tudja teljes mértékben megoldani beszerzési, szállítási problémáit, így a megfelelő minőség és kiszolgálás megtartása érdekében 2022-től Európában várhatóan 5%-kal csökkenti árukészletét az IKEA, ami a kb 12 ezer darabos átlagválaszték esetében kb. 600 termék forgalmazásának megszűnését jelenti.

Kapcsolódó tartalom: Az IKEA tesztel! A/B teszteli az új üzleti modelljét, ötleteit. A szemünk láttára alakul…

Forrás: G7.hu 1; G7.hu 2

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek