Instant: A rövid videók uralják az Instagramot. Kontent kannibalizmus vagy fejlődés?

Dátum

Megosztás

2020-ban debütált Instagramon a Reels nevű TikTok klón funkció. A Reels-ben kezdetben max 15 másodperces videókat lehetett feltölteni majd zenét alávágni, de mostanra már 90 másodpercig tolták ezt fel, belekerült a TikTok duet funkciója, csak más néven, szóval fejlődött azóta. (Igazából még jobban TikTokosodott)

Na de milyen hatással volt ez a többi tartalomra? A later.com több, mint 81 millió posztot elmezett, és azt találták, hogy

a Reels bevezetése óta 44%-al csökkent a többi tartalom engagementje.

Legjobban a videókat érintette, de hasonló arányú csökkenés van a sima fotók és a lapozós több képes posztok esetén is. Az Instagram nem titkolt célja, hogy minél jobban ebbe az arányba vigye a platformot és ez jól látszik azon is, hogy a Reelst használók engagementje stabil tudott maradni, sőt akár többszörösére nőtt.

Vállalkozásként egyértelmű az irány: Ha fontos platformod az Instagram, jelenleg nem mehetsz el a Reels mellett, muszáj használnod, hogy elérd az embereket. Ennek persze vannak nehézségei, hiszen videózni mindig sokkal nehezebb, mint fotózni, de képekből összerakott anyagok is jól működnek, ráadásul a beépített templatek segítenek ilyet szerkeszteni.

Ami viszont felmerült bennünk, hogy jó-e ez az Instagramnak. Épp megöli a saját formátumát, hogy minél jobban hasonlítson a TikTok-ra. De van értelme egy TikTok klónná válni? Ezt a kérdést boncolgattuk a Hírszemle podcastben és mélyebben is belementünk a témába a 12:10 perctől:

Spotify-on itt éred el, Apple Podcastben itt éred el, vagy az alábbi lejátszón keresztül

Még nem tudod kell-e neked a Reels? Melyik közösségi médiában legyél aktív? Facebook, Instagram, Youtube, TikTok…

Inkább a TikTok a neked való platform? Üzlet a Tiktokon. Bohóckodjunk, sales mehet, vagy mélyebb marketing üzenet?

Forrás: later.com
Fotó: Pixabay

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.