Nagyjátékfilm (mozi) készítés vs. Youtube videó/film. Melyik éri meg jobban? – egy filmproducerrel beszélgettem.

Milyen véletlenek vannak! Az utóbbi 1,5 hónapban szinte beköltöztem az egyik budai közösségi irodába, és onnan szerveztem a Minner Befektetőkereső showját. Egy ilyen coworking irodában természetesen a nyitott tereknek köszönhetően bárki hallhatja a beszélgetéseket. Tamás már több éve filmproducer, és tegnap azt mondta, szeretne velem leülni egy félórára beszélgetni ezekről a startupokról, befektetésekről, mert már több hete csak ezt hallja az irodában. Azonnal igent mondtam, mivel ilyen beszélgetéseknek köszönhetően lesz több területre is rálátásom, amit ti olvasók élveztek a legjobban. Lett is a félórából egy óra. Tamás feltett egy kérdést:

Filmkészítésre lehet-e tőkét szerezni befektetőktől, kockázati tőkésektől?

Itt mozifilmekre, nagyjátékfilm készítésre gondolunk. A producer azért is tette fel ezt a kérdést, mert ezt a piacot még nem ismeri, mert eddig más forrásokból forgattak filmeket, és azoknál nem is volt elvárás a megtérülés. Eljátszott a gondolattal, hogy vajon befektetne-e egy kockázati tőkés egy film készítésébe. A válaszom azonnal az volt, hogy magyar és európai filmre biztosan nem, mert bizony az egyenlő a pénzégetéssel. Ez nem Hollywood. Persze nem lehetetlen, de bár kockázati tőkéseknek hívják őket, attól még a kockázatot megpróbálják minimálisra csökkenteni. Akkor milyen másik lehetőségek vannak? Innen kezdődött a branistorming, ötletelés. A filmkészítők általában reklámfilmek készítésével tudják fenntartani a vállalkozásaikat, és egyébként egy játékfilm leforgatása esetén itthon egyébként sem a profitorientáltság a cél.

Milyen úton lehet pénzt szerezni egy film elkészítésére?

Először is kérdés, hogy mi a cél? Moziba kerüljön az alkotás? Ha követjük picit a lean szemléletet, vagy a Minner által annyiszor sulykolt butítsd le a vállalkozás ötleted megoldást, akkor nem is biztos, hogy azonnal egy kész mozifilmre kell koncentrálnunk. Valljuk be, a filmek, szórakoztató ipari termékek fogyasztása is megváltozott az utóbbi időben. Itt a Netflix, a Youtube, ahol szintén produkciós stúdiók dolgoznak azon, hogy minél jobb műsorokat, filmeket, videókat készítsenek. Félre kell tenni azt a gondolatot, hogy egyből moziba kerüljön a film. Most már sokkal népszerűbb lehet Youtubeon, vagy a Netflix példája alapján online streamen keresztül. Azt mondtam, ha nem figyelsz, elmegy melletted a piac, és ez igaz a filmiparra is. Bár vannak minőségi elvárások a Youtubeon is, mégsem akkora, mint egy mozifilm esetében. Nézzük tehát az ötleteket:

  • Pilot videók, rövid filmek készítése Youtubera. A legjobb ennél a verziónál, hogy már a Youtubenál lehet vele keresni, főleg akkor, ha szponzorokat is tudunk bevonni a film készítésére. És a Youtube szerencsére jól cseng a szponzorok, befektetők előtti prezentációkban is.
    Ezt látod egyébként a Minnernél is, én a Befektetőkereső show-t alapból Youtubera szántam, de láthatod, hogy valójában egy TV-s showt vittem át onlineba (Shark Tank).
  • Közösségi finanszírozás: Már hazai példánk is van, hogy ilyen módon is lehet pénzt gyűjteni. Bár a Tékasztorik filmre csak 1,1 millió forintot gyűjtöttek össze, de elég volt arra, hogy a film marketingjét megalapozza. Itt valójában a pénzért cserébe lehet DVD-t, jegyet, exkluzív vetítést adni… Nem egy nagy összeg, de amikor már egy befutott Youtube vagy egyéb helyen megfuttatott filmről van szó, nagyobb az esélye, hogy több is összegyűlik.

Miben maradtunk?

Megrágjuk még ezeket a finanszírozási formákat. Tamásnál sikerült elérnem, hogy a Youtubeban vagy egyéb stream megoldásokban gondolkodjon.

Youtubera egyéb ötletek: 

Kipróbált módszereket mutatunk be videókon keresztül. Ha ennyi mindent kapsz ingyen a Minneren, képzeld milyen izgalmas anyagok vannak a fizetős képzésekben! Nézd meg legújabb anyagainkat a MinnerAkadémián! Kattints ide!
Avatar
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ezen nagyot mosolyogtam, tényleg zseniális húzás! 1 eurót fektettek cégekbe egészen alacsony részesedésért cserébe, 500 startupba fektetett így be a Unicor VC kockázati tőke társaság. Viszont ezzel elérte, hogy többször is egy lapon említsék őket nagyobb tőketársaságokkal, mert ezek a média egyébként is szeret írni, főleg ha unikornisok (gigantikus startup) lettek adott cégekből. És felsorolják kik is nyertek az üzleten.

A Unicor VC-től nem lehet azt a tényt elvenni, hogy olyan vállalatokba fektet, amelyek rövid időn belül 1 milliárd euróst értékelést érnek el. A Top kockázati tőkebefektetők között említik a céget mindig. Ez megnyitotta a kaput nekik már több helyen is.

Imádom az ilyet! És most ez többszörös hatású volt, mert márkaépítést is sikerült elérniük, nem csak figyelmet kapniuk.

Gerillamarketingről itt olvashatsz, sőt podcast is egyben: Emlékszel a Minner wifis gerillamarketingjére? És a kávésra? Gerillamarketing példák [podcast]

Forrás: Haszon

MinnerInstant

Ahogy már tavaly felreppent a hír, a cég megváltoztatja a nevét. Főleg a politikai korrektség miatt. Ezt írják oldalukon:

Meghallgattunk. És tanultunk. Bár ez soha nem állt szándékunkban, megértjük, hogy a csomagoláson szereplő ember képe szolgasághoz kapcsolódó képeket idéz, és azt is, hogy az Egyesült Államokban az “Uncle” szó bizonyos időkben fekete emberekre utaló pejoratív kifejezésként élt. A nevünket Ben’s OriginalTM -ra cseréljük, és többé nem szerepeltetjük a képet a csomagolásunkon, hogy még befogadóbbá tegyük a márkánk arculatát.

Továbbiak erről a témáról A politikai korrektség akkor is érték, ha beleszól a vállalkozásunk életébe?

MinnerInstant

Most a pandémia alatt sokan csinálják, pedig nem szabályos, és nem felel meg az írásbeliség szabályának az e-mailben elküldött, majd aláírt és bescannelt szerződés. Persze keveset találkozunk ilyen bírósági üggyel, vagy nem érint minket, kisebb KKV-kat.

Megoldás lehet, ha áttérsz online, e-szerződésre, e-aláírásra. Körbejártuk és bemutattuk a témát: Így működik az online szerződés, aláírás. E-szerződéskötés útmutató

MinnerInstant

Nem rendelnék a nyár környékén! Július 1-től már vámoltatni kell a 22 euró alatti rendeléseket is. Kb. 40 millió csomag érkezik így harmadik országból melyek 3/4-e 22 euró alatti csomag. Persze pont azért is hozták be a szabályt, mert lehetséges nem is annyi a csomag értéke, mint amennyi rá van írva. Nos nincs még álláshirdetési dömping a postánál vámügyintézésre, vagy logisztikai munkásra. Pedig ennyi csomagot végigvinni, nem lesz egyszerű, főleg a vevőnek is be kell kapcsolódnia a vámeljárásba, ahogy azt nagyobb értékű rendeléseknél megszoktuk.

Erről cikk: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés…

Forrás: MTI


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek