vasárnap, január 17, 2021

Nincs kreativitásom. Egyedi problémával, feladattal találkoztam. Mit csináljak?

Akár alkalmazottként, vállalkozóként nap mint nap olyan dolgokkal, problémákkal vagy feladatokkal találkozunk, ami sokszor egyedi megoldást igényel, forduljon elő bármilyen területen is az adott dolog. Ehhez bizony nagyon sokszor kreativitás kell vagy új látásmód, megközelítés. Nem mindig vagyunk topon, és a rutinszerű munka egyébként is kicsit gátolja az innovatív ötleteink előretörését. Hoztam is nektek erre egy ötletbörzét. Mentsd el ezt a cikket, és ha elakadtál, akkor újra visszajössz ide és ihletet merítesz.

Ötletek kreativitás eléréséhez

Pontokba szedtem az ötleteket, hogy könnyen áttekinthető legyen:

  • Első lépés – pozitív hangulat, jókedv. Majd mérd statisztikával, hogy mikor jönnek a legjobb ötleteid, megoldásaid egyes feladatokra. Ki fog derülni rövid időn belül, hogy bizony mind-mind akkor volt, amikor jó kedved volt, pozitív hangulatba kerültél. Mikor ezeket a sorokat írom, akkor jut eszembe, ha az ember problémával szembesül, akkor általában nincs jókedve. Szóval bizony akkor halaszd el kicsit a projektet. Vagy idézz elő jókedvet, pozitív hangulatot (zene, viccek, beszélgetés ismerőssel…)
  • Beszélgetés – Volt már veled olyan, hogy valaki úgy adott ötletet, hogy valójában nem is mondott sok mindent, vagy éppen nem is arról beszélt, de neked bevillant valami? Na ugye! Hogy is kell ezt előidézni? Igen! Beszélgess emberekkel és lehet, hogy miközben éppen elmondod amibe ütköztél, és már jön is a megoldás gondolata!
  • Mozdulj ki! – A levegő, a séta mind-mind hozzásegít ahhoz, hogy tényleg kiszellőztesd a fejed. 5-10 perc séta már rásegít a kreativitásra. Ha ez se segít, akkor még ott van a sportolás is.
  • Inspirálódj! – Nekem a beszélgetésen kívül ez jött be a legjobban. Vagyis az, hogy inspirálódjak például egy könyvből, újságcikkből, vagy elmentem egy előadásra. És bizony ezeknél nem is feltétlenül fontos, hogy éppen szakmabeli témájú legyen a könyv vagy az előadás. Hiszen mikor jönnek még jó ötletek? Ez már a következő pont!
  • Adaptálj más szektorból / területről – Érdemes megismerni más technológiákat, iparágakat, területeket is, mert nagyon sokszor vannak átemelhető dolgok.
  • Rajzold le! – Nagyon sokszor hallhattad már azt a tippet, hogy csinálj elmetérképet, vagy csak írd fel, rajzold le eddig amit tudsz, hogy tudj ötletelni.
  • Mi az, ami nem működhet? – Ez furcsa lesz, de ekkor is jöhetnek majd ötleteid. Kezdd el felírni, vagy éppen kezdj el ötletelni azon, hogy milyen rossz megoldások létezhetnek! És közben már elkezdesz azon gondolkodni, hogy ezt bizony áthidalható-e valamivel…

Kapcsolódó tartalmak:

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek