Startup ökoszisztéma jövője, Oszkó-Kádas vita

Tegnap Oszkó Péter (Portfolion) és Kádas Péter (Traction Tribe) vitájára lehetett elmenni a Design Terminálban a Businessmeetup szervezésében. A témák felölelték az egész startup ökoszisztémát, így teljeskörűen képbe kerülhetett az is, aki nem nagyon jártas ebben a világban. A mostani leírás csak egy összefoglalója a vitának, amint tudjuk beágyazzuk az előadásról készült videót.

Kádas Péter kitért arra, hogy egy pénzügyi ember, azaz bankár nem képes vállalkozóként gondolkodni, így ez probléma lehet a kockázati tőkealapok irányításánál. Kádas szerint „a startup nem egy időben konstans lehetőség”. Hanem egy pont, amit abban a pillanatban meg kell ragadni. Innovatív vállalatról beszélünk, és lehet fél vagy 1 év múlva már nem is azon a projekten dolgozik az adott cég.

Mindkét Péter egyetért abban, hogy állami pályázatok nem jók a startupoknak.  „Az állam vagyok segíteni jöttem. A vállalkozó halála” – Kádas Péter.

Egy startupnak fel kell készülnie arra, amikor találkozik a kockázati tőkéssel. Oszkó azt mondta, ők önismeretet keresnek az őket megkereső startuppereknél. Igaz, hogy a kockázati tőkések a már működő cégekbe inkább invesztálnak, főleg a külföldi terjeszkedés elősegítésében, de Oszkó említette a magvető programjukat, ahol még kezdő stádiumba lévő cégeket is várnak. Hiszen van amikor egy induló startup nem várhat 1-2 évet, mert addig éhen hal.

Az előadás legvégén volt egy érdekes kérdés, a magyar kreativitásról. Kádas Péter szerint teljes egészében csak egy mítosz, hogy a magyar ember szürkeállomány olyan kimagasló lenne. Vannak minden országban tehetséges emberek, így teljese egészében cáfolja ezt a kijelentést.