Startup ökoszisztéma jövője, Oszkó-Kádas vita

Tegnap Oszkó Péter (Portfolion) és Kádas Péter (Traction Tribe) vitájára lehetett elmenni a Design Terminálban a Businessmeetup szervezésében. A témák felölelték az egész startup ökoszisztémát, így teljeskörűen képbe kerülhetett az is, aki nem nagyon jártas ebben a világban. A mostani leírás csak egy összefoglalója a vitának, amint tudjuk beágyazzuk az előadásról készült videót.

Kádas Péter kitért arra, hogy egy pénzügyi ember, azaz bankár nem képes vállalkozóként gondolkodni, így ez probléma lehet a kockázati tőkealapok irányításánál. Kádas szerint „a startup nem egy időben konstans lehetőség”. Hanem egy pont, amit abban a pillanatban meg kell ragadni. Innovatív vállalatról beszélünk, és lehet fél vagy 1 év múlva már nem is azon a projekten dolgozik az adott cég.

Mindkét Péter egyetért abban, hogy állami pályázatok nem jók a startupoknak.  „Az állam vagyok segíteni jöttem. A vállalkozó halála” – Kádas Péter.

Egy startupnak fel kell készülnie arra, amikor találkozik a kockázati tőkéssel. Oszkó azt mondta, ők önismeretet keresnek az őket megkereső startuppereknél. Igaz, hogy a kockázati tőkések a már működő cégekbe inkább invesztálnak, főleg a külföldi terjeszkedés elősegítésében, de Oszkó említette a magvető programjukat, ahol még kezdő stádiumba lévő cégeket is várnak. Hiszen van amikor egy induló startup nem várhat 1-2 évet, mert addig éhen hal.

Az előadás legvégén volt egy érdekes kérdés, a magyar kreativitásról. Kádas Péter szerint teljes egészében csak egy mítosz, hogy a magyar ember szürkeállomány olyan kimagasló lenne. Vannak minden országban tehetséges emberek, így teljese egészében cáfolja ezt a kijelentést.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!