Teleshop 2.0? Az embereknek tetszik az élő videóban értékesítés

Dátum

Megosztás

Ázsiából indult most egy érdekes őrület, amit egész jól fogad Európa is. Ez pedig nem más, mint a live shopping, vagyis élő videóban történő értékesítés. Persze a TikTok az egyik platform, ahol ez berobbant, ezért is természetesen Ázsiából indult. Na, de azonnal valószínűleg te is a Teleshopra gondolsz, igaz? Jól gondolod. Ez az! Év elején a 2021-es marketing trendekben már írtunk róla a Minneren, és most megjött, megérkezett Európába.

Akkor ezt írtuk: Marketing trend 2021Élőben, live-ban eladni (Facebook, Instagram): Nemzetközi trendben már látszik, hogy az “ÉkszerTV-szerű”, élőben történő eladások online is működnek. Akár influencereket bevonva, akár saját céges csatornán is érdemes ezt csinálni.

Tehát egy élő videóban beszélsz egy témáról és közben a termékedről, akár hívsz vendéget is. De a lényeg, amire készülj, hogy abban az időben adsz el. Tehát érdemes valamilyen jó ajánlattal is készülni. Például majd ősszel a Black Friday kampánynál ez egy jó megoldás lehet.

Ez az európaiak 70%-ának tetszik

Friss #kutatás

Az Arvato Supply Chain Solutions tanulmányából kiderül, hogy az európai vásárlók 70 százaléka kedvezően válaszolt arra a kérdésre, hogy érdekli-e őket ez a fajta virtuális vásárlás, live shopping. A különbség Európában annyi, hogy míg Délkelet-Ázsiában a „teleshop 2.0”-ás eseményeken főleg fiatalok vesznek részt, addig az európai érdeklődők 32 és 43 év közöttiek.

Persze mondhatjuk, hogy Ázsia, és nem minden trend üti fel majd a fejét, de a marketing aranyszabálya: teszteljünk!

Közben itt a nagy óriás, aki szintén azt mondta, nézzük meg: az Amazon is belevágott a live shoppingba, Project Runway néven. De ő főleg celebeket, sztárokat alkalmaz, például Heidi Klum-ot. Bár őszintén ez nem teljesen az, de tény, hogy streamelve adnak el.

Ázsiában a márkák közül tavaly nyáron még csak minden 5. szervezett ilyen live shoppingot, most már minden harmadik.

Már tudom is, hogy mit próbálunk ki a karácsonyi kampány alatt majd az ire.hu piacterünknél!

Na, de kik adnak el élőben?

Természetesen elsősorban influencerek juthatnak eszedbe. Itt az az érdekesség, hogy persze ők is, de a fogyasztók inkább maguktól a cégektől várják ezeket az élő videóban történő termékbemutatókat.

Egy hibrid megoldással már találkoztam is a TikTok-on. A Reflexshop vásárlói kérdezhetnek, kérhetnek, hogy mutassanak társasokat, és beszéljenek is róluk. Jön egy kérdés, majd bemutatják melyik termékeket ajánlják és miért.

29 000 követőjük van és 333 000 lájkjuk, ami egész jó számnak mondható. A Reflexshop tiktokját itt találod.

Miért lett ez népszerű, és mi a titok?

A válasz egyszerű, amiért TV-s Teleshopok is befutottak, mert a fogyasztók a termékeket nem tudják megfogni, hát be kell mutatni. Nem mindig kapunk minden információt meg online. A pandémia, a lezárások, a karantén is dobott ezen a trenden. Otthon vagy, hogyan néznél meg egy terméket a boltban?

A Titok / trükk

Ázsiában a legtöbb forgalmat generáló élő adások jellemzői, hogy:

  • meghatározott készletre vonatkozik az ajánlat,
  • és ahogy már sejted, van kedvezmény (még ha csomagajánlat is),
  • a készletinformációkat megosztják a live-ban és szinte eladják az összeset. (Egy kis nyomást helyeznek a fogyasztókra, és bejön, vásárolnak).
  • Még bevetnek azért pár trükköt, fel lehet iratkozni, hogy kapj e-mailt, hogyha mégis maradt egy kis készlet (mindig hagynak).

Live shopping eszköz Magyarországon: Így indíts live shopping stream -et. Teleshop 2.0 a Smuc.io -val

Ez érdekes volt! Van még ilyen?

Forrás: Média1, Index, ecommercenews.eu
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!