Kezdőlap Gazdaság és üzlet Tőzsdei vonalak, amik segítik a befektetőket, tőzsdézőket

Tőzsdei vonalak, amik segítik a befektetőket, tőzsdézőket

-

Biztosan láttad már, hogy a tőzsde grafikonokon mindenféle vonalak vannak. Ezek jelentéséről lesz most szó ebben a cikkben. Tudtad, hogy ezek segítenek nekünk eligazodni, hogy mikor és hogyan szálljunk be egy részvénybe vagy devizába? Vagy éppen segít eldönteni, hogy mikor szálljunk ki. Persze kell idő, hogy megértse őket az ember, de ez bármilyen más dolognál is így lenne. Lássuk is, kezdd el megérteni őket!

Röviden: A technikai elemzés, vagyis a grafikon elemzés segít megérteni, milyen árszinteken történhet változás az árfolyamban. Segít eldönteni, hogy adott árnál a piac hangulata vajon milyen lesz, előrevetítheti az árfolyam emelkedést, árfolyamesést, vagy éppen az oldalazást. Persze ez nem elég a döntéshez, de amikor eldöntjük, hogy szeretnénk venni egy részvényt, akkor ez segít benne, hogy mikor és milyen áron szálljunk be, és mikor érdemes kiszállni. Grafikon elemzésnél vannak az úgynevezett chart alakzatok, továbbá indikátorok (amit adott képlet alapján számol a rendszer).

#példa: Fej-váll alakzat – Head And Shoulders 

Nem a samponra gondolok, hanem így hívják az egyik tőzsdei alakzatot, amit a képen is látsz. Ez a fej-váll alakzat. Három kis íves vonalat látsz. A bal oldali a bal váll, középen a fej (sokkal feljebb a vállakhoz képest), jobb oldalt a jobb váll (ez még most alakul ki). Ha ilyet látunk a grafikonon, akkor már segíti eldönteni, merre indulhat az árfolyam. Legtöbbször azt jelzi, hogy megtörik a trend. Most éppen egy kisebb emelkedő trend törését valószínűsíti előre. De az alakzat lehet fordítva is, ennek pont ellentéte lenne, vagyis lefelé néznének ezek a kis görbék, és akkor árfolyamesésből emelkedő trendváltást jelezne előre. Ezt magyarul a fej-váll alakzatnak hívjuk, és a technikai elemzésben használjuk, vagyis chart elemzésben.

A képen a friss helyzetet látod, az S&P 500 tőzsde indexen éppen kialakul egy fej-váll alakzat. És itt jön a jelzés: ha az árfolyam most lefelé fordul és áttöri majd azt a zöld vonalat, akkor több mint 70% az esélye, hogy további csökkenés várható az árfolyamban. Sőt, várhatóan 2650-ig könnyedén leszáguld az árfolyam, ami 6-8% árfolyamesést jelent. Miért addig? Mert ott kialakult egy olyan szint, ahol korábban is fordult az árfolyam, ez sokszor ilyen önbeteljesítő jóslat. Vagyis azt mondom inkább, itt esélyekkel dolgozunk, valószínűséggel. A fundamentális hírek, gazdasági adatok mozgatják az árfolyamot, míg a meddig kérdésre a technikai elemzés ad választ.
Izgalmas igaz? Már több mint 12 éve tőzsdézem és rengetegszer láttam ezt megvalósulni, mintha mágia lenne.

#példa: Mozgóátlagok

A mozgóátlag mutatja meg nekünk a nagyobb trend irányt. Azt már lehet olvashattad a Minneren, hogy akkor lehet igazán nyerni a tőzsdén, ha trend irányban kereskedünk. Vagyis emelkedő trend esetében nagy kockázattal jár árfolyamesésre spekulálni. Mire számolunk átlagot? Több adatra! A fenti képen látod az 50-es és a 200-as mozgóátlagot. Ha például a napi árat vesszük alapul, akkor az 50-es mozgó átlag az 50 elmúlt nap záró árait átlagolja (de lehet akár óránkénti adatokat is átlagolni, ezek az online rendszerek egy gombnyomással megcsinálják nekünk). Ezt ráteszi a grafikonkra. A mozgóátlagoknál a tőzsdézők azt figyelik, hogy adott átlag felett, vagy alatt van az árfolyam, az jelzi a trendet. Lásd a képen a folytonos vonalakat (pirost és kéket). Például, ha az árfolyam az átlagvonal felett helyezkedik el, akkor erős emelkedő trendben vagyunk. Ha viszont elkezdi metszeni az árfolyamot, akkor először oldalazás várható, majd ha az árfolyam stabilan átlag alá kerül, akkor csökkenő trendről beszélünk. Szokták még nézni az árfolyamok kereszteződését is, azok is adnak jelzéseket.

Több száz ilyen indikátor, vagy chart alakzat van.

#példa: RSI indikátor – Mennyire erős a trend?

A grafikonon alul helyezkedik el, egy külön sávban. Ez az indikátor nem az árfolyamra kerül, hanem így alá. Adott időszakban megmutatja, hogy vajon túl magasan, vagy alacsonyan van-e az árfolyam. Ha a vonal átlép 70-es szint fölé, akkor valószínűsíthető nemsokára az árfolyam esés, ha a vonal 30 alatt van, akkor kezdhetünk készülni az árfolyam emelkedésre, mert az árak már lassan túl alacsonyan vannak.
A tőzsdézők használják még úgy is, hogy 50-es szint felett emelkedő trendről beszélünk és inkább a vételi oldalon érdemes lenni, 50 alatt árfolyamesésnek nagyobb a valószínűsége. Ezt lényegében ki lehet jól venni az ábrán is.
RSI indikátor – Relative Strength Index

#példa: Fibonacci szintek

A képen a színes vízszintes téglalapokat kell nézned. Ott mellettük vannak számok is az egyes szakaszok szélén. Ezek a Fibonacci szintek. 0,236 (vagy 23,6), 0,328 (32,8), 0,5 (50), 0,618 (61,8). A Fibonacci-ra emlékezhetsz még a matematika tanulmányaidból, de még biológia órán is tanultuk. Általában a nyulak szaporodásával szokták szemléltetni, vagy említették az aranymetszést. De a Fibonacci a tőzsdén is megjelenik és használjuk a tőzsde elemzésekben, méghozzá a technikai elemzésben. Jó eszköz arra, hogy megtudjuk egy nagyobb árfolyam változás utáni korrekció meddig tarthat.
Tehát a fenti indikátort a grafikonra helyezzük akkor, amikor volt egy nagyobb zuhanás, mint a fenti képen az S&P500 tőzsde indexen (amerikai tőzsde). Látható az ábrán, hogy például a 0,618-as szint volt, ahol nemrég megfordult az árfolyam a kisebb emelkedés után. Ha például a 0,236-os szint alá menne, akkor nagy az esély a további árfolyam esésre. A profibb kereskedők, ezek a szintek között kereskednek akár úgy is, hogy árfolyam emelkedést is és a csökkenést is megfogják.

Próbáld ki te is!

Pakold tele a grafikonod! Ide kattintva egyből a Microsoft árfolyamára fog dobni. Ott kattints a képen is látható jobb középen található Full feautured chart gomra. Bejön a grafikon és ott már meg fogod találni. Fx az indikátorok (pl. mozgóátlag – moving average).

Ez tehát egy kis inspiráció volt a technikai elemzésről. Merre menj tovább most? Erre:

Forrás: Tradingview – Itt rajzoltam, tettem ár vonalakat

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek