A Facebook újra a kezünkbe adott sok-sok ingyenes, organikus elérést

Téged is dühít, hogy nagyon alacsonyak a Facebook posztok elérései a követőszámhoz képest? Mindenki hajszolta a lájkokat, aztán sajnos egyre gyatrább eredményei vannak, bár még így is még mondhatjuk, hogy szinte nulla költsége van. Na, de van itt egy újdonság, amit elég jól szabályoz a Facebook és ingyen tudunk vele elérést kapni! Röviden a chatbot. De mi lesz, ha több cég elkezdi használni? Szét fogják cseszni majd ezt a megoldást? A felhasználók elfordulnak?

Mi a chatbot?

Ha ismered már, lépd át ezt a bekezdést! A chatbot az valamilyen chat platformra (FB Messenger, Viber) kapcsolódva képes kommunikálni az emberekkel, mintha egy nyomógombos ügyfélszogálat lenne, csak nem számot kell nyomnia a felhasználónak, hanem gombokat a chatjén belül, vagy válaszolnia üzenettel. Ide kattintva láthatod élőben, egy chatbot gyorstalpaló indul el chatboton keresztül. Vannak benne gombok, képek, videók. Minden eszközt bemutatok.

Szét fogják cseszni ezt a megoldást, ha tömegével használják a cégek?

Első gondolatod neked is ez lehet: Oké, megint beleugrok valamibe, aztán mindenki használja és a végén nem ér semmit.
A chatbot szabályokkal kapcsolatban nagyon szigorú a Facebook. A legtöbb cég a chatbotját a Messengeren keresztül használja.
Ezért nem fogják szétcseszni:

  • Szigorúan meghatározza az FB, hogy mikor küldhetünk promóciós üzenetet.
  • Az első használat után rájön az ember, hogy nem küldhet agyba-főbe üzenetet, mert akkor saját maga alatt vágja a fát, és:
    • vagy a Facebook fogja letiltani, sőt elvenni a Facebook oldalát,
    • vagy, ami először következik be, hogy a felhasználók sokallnak be, és nemhogy vásárlók nem lesznek, még ők jelentik az oldalt a Facebooknál.
  • A szabályokról részletesen ide kattintva olvashatsz.

Organikus elérés chatbottal – 1000 forintot spórolsz emberenként

Lehet teljesen organikusan is rávezetni az embereket a chatbotra. Például azoknak, akik sok követővel rendelkeznek és sok helyen tudják promózni, hogy gyere, írj üzenetet. Fontos: a chatbottal irányítani tudod a beszélgetést (példák, esettanulmányok lent).
Ha fizetsz is érte, akkor is jelenleg 10-15 Ft-ba kerül egy olyan ember megszerzése, aki ír neked chaten. Mikor már megvan, akkor később is tudsz neki üzenetet küldeni. Tételezzük fel 7x legalább küldesz neki üzenetet 2 hónapon belül. Annak egyrészt nagyobb az eredménye, mintha hírfolyamba látná a reklámodat, másrészt 7x ingyen elérted. Átszámolva embereként legalább 1000 Ft-ot spóroltál, ha nem többet, mert mit mondtam sokkal nagyobb hatással van a chaten küldött üzenet az emberekre, mint egy átlagos hirdetés. Na, de erről részletesebben az alábbi cikkekben olvashatsz.

Chatbot cikkek, további tartalmak + infografika:

Chatbot infografika (érdemes átnézni):

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!