Az 1400 éven át működő vállalkozás titka és bukásának okai

Dátum

Megosztás

Már a helyzet is érdekes igaz? Egy 1400 éven át fennálló vállalkozásról írok, ami sajnos nem is olyan régen csőd közeli állapotba került és felvásárolták, rengeteg dinasztián át fennmaradt. A képből már sejtheted, hogy ázsiai országból származik a cég, és honnan máshonnan, mint a vállalkozások innovációjáról híres Japánból. Erről a cégről lesz szó ebben a cikkben és még több 1000 éve működő cégről!

A cég neve: Kongō Gumi

Az index.hu Ma is tanultam valamit rovatában olvastam erről a cégről, és azonnal arra gondoltam, ki kell emelni a fontos részeket, mert tanulhatunk az 1000 éves cég sikeréből és a végső kudarcából is.

578-ban alapították családi vállalkozásként. Az 1900-as évekig szinte csak templomokat építettek, ami nagyon jövedelmező volt számukra. Az üzleti modelljükben benne volt, hogy nem csak felépítik, hanem üzemeltetik is őket (tudod mint egy társasházkezelő cég, csak templomokkal, jah és ők is építik), sőt felújítást is végeznek. A legjobban akkor ment az üzletük, amikor 1603-tól kezdődően bő két és fél évszázadon át, egészen 1867-ig a sintoista Meidzsi császár vette át a hatalmat, és ezrével rombolták le a buddhista templomokat Japánban. Értelemszerűen őket bízták meg az újjáépítésükkel. De volt egy eszméletlen nagy megbízásuk, a hatvanezer négyzetméteres oszakai várkastély, amit 1583-ban kezdték építeni. Azt is mondhatjuk, hogy a világ legnagyobb építőipari vállalkozása volt. És milyen csendben igaz?

Láthatatlanok voltak, mint a japán nindzsák.

Mi az 1400 évig fennálló cég sikerének titka?

Már a 18. században lejegyezték a család tagjai, hogy könnyen továbbadhassák a fő irányelveket:

  1. Mindig józan ésszel hozzunk döntéseket. Ilyen például, hogy nem mindig a legidősebb az, aki örökölte a cége vezetését, hanem a legrátermettebb (mindegy volt, hogy férfi vagy nő az).
  2. Fókuszálni kell a fő bizniszre. – Ismerős igaz? A Google is ezt alkalmazza, a fő bizniszen tartja a szemét, erőforrásai 70%-át, de mellette innovál is.
  3. Legyen kiszámítható a munkakörnyezet.
  4. Fontos a munka és a magánélet egyensúlya. – Ezt már ők is tudták a 18. században (ekkor jegyezték le), ez nem csak a vezetőknél fontos, hanem a munkavállalóknál is. Ezzel kapcsolatban még két Minner cikket ajánlok:
  5. Érdemes meghallgatni és tisztelettel kezelni az ügyfeleket.
  6. A legolcsóbb és legőszintébb ajánlatot kell megtenni.
  7. Mértékkel igyunk. – Forrás: Index.hu

Ezen kívül, amit nem jegyeztek le, az az innováció. Bátran használták az új technológiát, elsőként használtak betont ott, ahol addig fát használtak…

És min buktak el?

Egyrészt már az csoda, hogy ennyi generáción keresztül fennmaradt a cég. Egyrészt csökkent a templomok építése iránt a kereslet, másrészt rosszul kalkuláltak és belecseppentek az ingatlan boom kellős közepébe. 2006-ban akkora adósság állományuk lett, hogy a működésük veszélybe került, ekkor csapott le rájuk egy alig 102 éve működő cég a a Takamatsu konglomerátum, felvásárolta az 1400 éves céget. Már az 1950-es évek közepétől a gyors meggazdagodás üzleti modelljére váltottak, vagyis ingatlanokat építettek és nem a hosszan tartó működtetésre fókuszáltak.  A fenti 1. pont volt az, amin elbuktak.

Még mai is működő 1000 éves vállalkozások

A legrégibb természetesen a fenti cég, de nézd csak meg mennyi hotel, pub, étterem maradt fent még ma is. Természetesen még a borok, sörök vannak a toplistán. Hmmm. Lehet hotelt kellene indítani!

Hazai cégekről nem találtam listát. A legrégebbi jelenlegi tudásom szerint az Arany Strucc Szálloda Kőszegen, ami már 1700-ban működött.

Alapítás éve – cégnév – ország – iparág
578 – Kongō Gumi – Japán – Építőipar
705 – Nishiyama Onsen Keiunkan – Japán – Hotel
717 – Koman – Japán – Hotel
718 – Hōshi Ryokan – Japán – Hotel
771- Genda Shigyō – Japán – papírgyártó cég
803 – St. Peter Stiftskulinarium – Ausztria – Étterem. Ő van a legközelebb, egy 1200 éves étteremben ehetünk. Na?
872 –  Staffelter Hof – Németország – Bor
864 – Monnaie de Paris – Franciaország – Pénzverde
885 – Tanaka-Iga – Japán – Kegytárgy, főleg buddhista termékeket
886 – Royal Mint – Egyesült Királyság – pénzverde
900 – Sean’s Bar – Írország – Pub
953 – The Bingley Arms – Egyesült Királyság – Pub

Továbbiak a Wikipédián, én vagy 1 órát elbarangoltam cégről-cégre! >> Wikipédia

Legyen neked is 1000 évig fennálló céged! Hasznos cikkek ehhez:

Fotó: Wikipédia
Forrás: index.hu

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!