Bill Gates azt üzeni a kezdő vállalkozóknak, hogy ne menjenek nyaralni

Továbbá a hétvégének is nagy része azzal teljen, hogy a vállalkozásodat építed. Így tett Bill Gates is a 20-as éveiben. A világ egyik leggazdagabb embere, akinek most 100 milliárd dollárja van, de első éveiben sokat kellett dolgoznia. Az első millió dollárjához (280 millió forint) 6 év kellett, hogy elérje (20 évesen lett vállalkozó). Aztán exponenciálisan ívelt felfelé a vagyona. De van még egy tanácsa: Hiába dolgozod ki a beled, az még nem garancia a sikerre.

Egy friss interjúban beszélt arról Bill Gates, hogy amikor elkezdte építeni a Microsoftot, akkor az első időszakban hétvégéken is dolgozott, illetve vakációzni sem ment.
Miért mondja ezt, miért tanácsolja, hogy tegyél te is így?
Nem azért, mert a munkától lesz a vállalkozásod jó, hanem azért mert a vállalkozásod első éveiben egyrészt munkaerőben te magad látsz el egyszerre több feladatot, másrészt ahhoz, hogy igazán sikerre vidd igenis magadnak kell felépítened a vállalkozásodat.

Én is hasonlóan tettem a Minnernél, az első 1-3 évben lejjebb adtam az igényeimet, hétvégén is foglalkoztam vele, és bizony a nyaralások is elmaradtak. Megérte!
Szoktam is mondani: Vállalnád, hogy 1-3 évig lejjebb adod az igényeidet, hogy utána milliókat keress a vállalkozásoddal? 

Figyelj oda! A sok munka nem egyenlő a sikerrel

Gates még egy fontos dologra felhívja a figyelmünket ezzel kapcsolatban. Az, hogy a sok munkától még nem lesz jövedelmező vállalkozásod, vagyis nem garancia rá. Sokan azt gondolják, hogyha sokat dolgoznak, akkor az biztos siker, meglesz az eredménye. Sajnos ez nem mindig van így, hiszen lehet, hogy olyan dolgot erőltetsz, ami nem megy. Ezeknél észre kell venned a jeleket, hogy vagy nem jó a szolgáltatás, a termék, vagy valami más. Bill Gates tehát ezzel azt akarja mondani, hogy munka közben tudnod kell elengedni a dolgokat is, mert lehet olyan dolgot csinálsz, ami nem hoz profitot, nem hoz sikert.

És mi jön 1-3 év után, mikor már érzed a sikert? Kelleni fog a pihenés!

Mikor már minden kialakult, a vállalkozásod szépen növekszik, a bevételed és a profitod is, akkor jön a következő szint. Bill azt nyilatkozta ő valamikor a 30 éveiben vette kicsit lazábbra a munkát. Valamikor a 3. év után már sokkal kiegyensúlyozottabban tudod növelni a vállalkozásodat, ha időt fordítasz:

  • pihenésre (aktív pihenés főleg)
  • aktív testmozgásra
  • önképzésre

Ezek azért kellenek, mert egy idő után ki kell szakadnod a napi rutinodból, a megszokásból ahhoz, hogy a vállalkozásodat tovább tudd fejleszteni. Az első három évben erre nincs szükség, mert egyébként is visz a flow, és a kezdeti beinduláshoz a munka és az idő kell. Továbbá az aktív pihenés segít, hogy fennmaradjon a produktivitásod.

Kapcsolódó cikkek: 

Forrás: BusinessInsider
Fotó: Bill Gates/Facebook

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás