A sztorin már biztosan nem lepődsz meg. A vírus okozta korlátozások miatt a konditermet jobbnak látták ideiglenesen bezárni. Természetesen az árbevétel azonnal 0-ra esett, bérleti díjat fizetni kell (bár azért erről lehet tárgyalni), és további kiadások is vannak, nem beszélve a munkaerőről. Március 18-án beszéltem a vezetőséggel, akik azért kerestek meg, hogy online-ba szeretnék legalább ideiglenesen áttenni a vállalkozásukat, az edzőtermüket. Ezt néztük át, hogy hogyan érdemes. 1 hét sem kellett, és már ment is nála az online edzés. Nem is akárhogyan! Az üzlet sem állt meg és még jótékonykodni is sikerült!

Mindent digitalizálni? Biztos jó ez?

Már féltem megírni a cikket, nehogy érezd a nyomást, hogy akkor most te is kapkodj és tedd át online-ba az eddigi offline vállalkozásodat. Nehéz dolog ez, azért is kerestek meg az edzőterem vezetői. Mérlegelni kell, mert nem minden vállalkozást lehet online-ban csinálni. Fontos! Attól hogy a populáris médiában azt olvasod, hogy valami most huuu de jól megy (legyen az online, vagy offline), az nem jelenti azt, hogy úgy is van. Nem digitális példa, de lásd az ételkiszállítás piacot. A forgalom bár nem csökkent, de nem is ugrott meg, csak a csatlakozott éttermek száma nőtt meg. A médiából mégis az jön le, hogy most aztán pörög. Rengeteg ember otthon van, ez a gondolat jó kezdésnek, de tesztelni kell bármibe is vágsz. Meg kell nézni, hogy kell-e az embereknek. Ebbe most nem megyünk bele, ezt itt olvashatod, sőt podcastban hallgathatod.

Edzőterem online

A SKILLPRO Training Club helyileg Kapuváron található (Győr-Moson-Sopron Megye), mérete 300 m2. Funkcionális edzőtér, saját edzésrendszer. Szolgáltatások: teljesítményfokozás, erőfejlesztés (erőnléti edzés), mobilizálás (nyújtás), inbody testösszetétel mérés, táplálékkiegészítő tanácsadás és kereskedelem, mozgásfejlesztés. 2020. március 17-től ideiglenesen bezárták a helyet.

A bérletesek természetesen érdeklődtek, hogy akkor várhatóan mikor lesz újra nyitva, és többen is jelezték, hogy amint kinyit, már szeretnének menni.

Hogyan lehetne ezt online csinálni?

Tették fel magukban a kérdést a tulajdonosok? Mindezt persze úgy, hogyha véletlenül hosszúra nyúlnának ezek a korlátozások, akkor is túléljék. Természetesen ekkorra már többen elkezdtek videós edzéseket tartani, ez a szektor hirtelen online extázisba került. Persze ahogy beszéltük, jó lenne fenn is maradni, bevételt szerezni, és nem elveszíteni a több év alatt felhúzott edzőtermet. Tehát nem abban gondolkodtak, hogy akkor most ingyen adunk valamit. Szerencsére a közösségük nagyon támogató ebben, és szeretnek hozzájuk járni, ha ingyen adnák, akkor is valamilyen módon fizetni szeretnének (na ilyen ügyfelek kellenek mindenkinek!).

Nem árulunk el mindent természetesen, mert a tanácsadáson elhangzottak üzleti titoknak minősülnek, főleg az üzleti modell apró részletei. A tulajdonosok engedélyt adtak, hogy ezzel a tartalommal inspiráljunk titeket. Na nézzük!

Stream vagy felvett videós edzés, WIN-WIN helyzet, jótékonykodás

Ez volt, amin sokat gondolkodtunk és kutakodtunk. Sikerült egy optimális középutat megtalálni. Ezzel sokat foglalkoztunk, sőt még a Minner Extra zárt csoportját is segítségül hívtuk, egy szavazást hoztak létre. Nem reprezentatív, de elég volt ahhoz, hogy tovább kutakodjunk, ötleteljünk.

A stratégia az volt, hogy amit lehet, azonnal elindítani. Jött is ötlet, amit egyébként is meg akartak csinálni (ha az egész online fizetős edzésbe bele se vágnak). Jótékonysági edzés. Online megtartják és az emberek, az edzésen résztvevők (videót nézők), ha úgy gondolják, még adakozhatnak is egy helyi szervezetnek.

Röviden a jótékonysági eseményről:

  • Miután beszéltünk a vezetőkkel, 5 napra rá már az első online edzés le is ment
  • 4 részes élő edzéssorozat (4 alkalom, 60 perces edzések), amit online követhetnek az érdeklődők Facebookon
  • Bármekkora összeget lehetett adományozni. De adtak ajánlást is, ami 1000 Ft/alkalom (videó)
  • 200 000 forint adomány összegyűlt, ezt “A remény hal meg utoljára” Alapítvány javára ajánlottak fel, – amely a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának alapítványa. Így segítenek a koronavírus járvány elleni védekezésben!

Az online üzleti modell

Az edzőterem bezárása miatt idejük az lett, így nekiálltak olyan videók felvételéhez is, amit nem élőben fognak stream-elni, hanem felvételről nézhetik majd az emberek, és természetesen az instrukciók alapján otthon edzenek (lesznek leírások, edzéstervek és videók is). Külön készítenek hölgyeknek és férfiaknak edzéseket, továbbá külön edzettségi szint szerint is lesznek tréning anyagok. Már több mint 60 videót le is forgattak. A videókat most is veszik fel folyamatosan, napokon belül indulnak is az online edzések.

A célcsoport: Fontos! Eddig csak Kapuvár volt a célcsoport a fizikai terem miatt. Most így részben más térségekbe is eljutnak, de mindezt egy megfelelő arányban megtartva. Kapuváron természetesen a cél nem csak online embereket szerezni, hanem később őket offline-ban is becsalogatni.
Egy kapcsolódó terület még a táplálékkiegészítő kereskedelem, ez is belekerül az üzleti modellbe, ami az edzőteremnél már megvolt.

A pénz: Havidíjas rendszerben tudják igénybe venni az emberek a videókat. Ezeket egy videótárban fogják elérni, online tudnak fizetni. Az igény felmérve, validálva (azt jelenti, hogy akiket megkérdeztek, jelezték, hogy így részt vennének benne), árakat már kitalálták.
Kitaláltak ezenkívül egy támogatói jegyet, amit csak a korábban már edzőterembe járó vendégek vehetnek meg és kapnak extra élő streamben edzéseket.
Továbbá lesznek ingyenesen elérhető gyakorlatok is.

Mi lesz, ha lejárnak a korlátozások és újra járnak edzőterembe az emberek?

Már most tudjuk, hogy legalább ehhez még kell egy hónap (minimum április vége). Tehát addigra kiforrja magát az online edzés is, le tudják vonni a következtetéseket a SKILLPRO Training Club vezetői. Nem beszélve arról, hogy pénz is jön belőle.
Egy biztos, kapcsolódhat egy korábbi terjeszkedési tervükhöz is, amit a koronavírus keresztbe tört. Most viszont egy olyan online-offline üzleti modellt sikerült összerakniuk, amire később is építeni tudnak.

Neked is kitartás! Meríts ihletet a SKILLPRO Training Club példájából. Te is szépen építkezve, stratégiával vezesd be a piacra az újdonságodat. Így lesz igazán robbanásszerű és hatékony a növekedés.

További hasznos anyagok:

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!