Hírszemle: Energiaválság, csődhullám. Beszéljünk a fizetésről? Web3 tényleg működő része

Dátum

Megosztás

A cégek csődjeit hozza a rezsiválság, a cégek áremeléssel és takarékoskodással próbálják elejét venni ennek. 1600 vállalatvezető nyilatkozott erről a Portfóliónak, ezt a hírt kiemelten feldolgoztuk most. A hírszemlében beszélünk még a munkavállalók között terjedő csendes felmondásról, munkakerülésről. Utóbbi témát még megfejeljük azzal, hogy vajon érdemes-e nyílttá tenni a fizetéseket? Témák között van még az Amazon, továbbá a metaverzumnak, Web3-nak egy érdekes területét érintjük, ami már-már jó piacnak is tűnik. A politikai korrektségbe belebukó San Francisco pedig szintén elgondolkodtató információkat ad számunkra. A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát és Mándó Milán. Vágjunk bele!

Podcast hanganyaga

Spotify-on itt érhető el, Apple Podcast-ben itt érhető el, vagy az alábbi lejátszón keresztül

A podcast híreinek időbélyegei

  • Energiaválság Magyarországon: horror árak, csődhullám, elbocsátások jöhetnek – 2:40
  • Quiet quitting – A munkavállalók körében terjed egy új kór? Rosszul állnak a munkához – 16:38
  • Új TikTok trend: Beszéljünk a fizetésről – 30:00
  • Az ultraliberális város, aminek elege lett a politikai korrektségből – 43:20
  • Az Amazon raktárat épít a kereskedőinek – 53:14
  • A Roblox új metaverzum hirdetési felületet tesztel. WEB3 – 58:44
  • Utánkövetés: Pop-up store mint marketing eszköz – 1:05:20

Energiaválság Magyarországon: horror árak, csődhullám, elbocsátások jöhetnek

A hazai vállalkozások mintegy 40%-a még csak most találkozik az energiaválságban elszálló gáz és áramárakkal, a cégek 14%-a pedig úgy látja, hogy bezárással kell reagálnia a mostani helyzetre – többek között ez derül ki a Portfolió körkérdéséből, amire 1647 vállalati vezető válaszolt. A rezsiár emelkedés kérdésnél a válaszadók 18 százaléka 400 százalékos drágulást sem tartja kizártnak, és 14 százalékuk szerint ennél is nagyobb mértékű emelkedésre számít. Mit tesznek a cégek? Erről is beszélgetünk a podcastben!

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220912/energiavalsag-magyarorszagon-horror-arak-csodhullam-elbocsatasok-johetnek-565635

Quiet quitting – A munkavállaók körében terjed egy új kór? Rosszul állnak a munkához

Mi a quiet quitting? Futótűzként terjedő buzzword a TikTokról, amit sokan sokféleképpen definiálnak:

  • lényegében az a jelenség, amikor egy munkavállaló nem mond fel, de feladja azt, hogy túlteljesítsen
  • valaki szerint ez azt jelenti, hogy csak bemegy és a munkaidőt ledolgozza, de nem stresszel vagy ötletel a munkán azon kívül, nem töri magát, válaszol e-mailt a szabadságán…
  • valaki viszont úgy értelmezi, mintha egy lépést tennél hátra: az abszolút minimum elváráson túl, ami ahhoz kell hogy ne rúgjanak ki, egy fűszálat sem mozdítasz

A jelenségre érkező reakciók is sokfélék: van, aki szerint ez teljesen hétköznapi dolog, hogy csak az elvárást teljesíted, de nem mész azon túl, sőt kifejezetten jó nem követni a „hustle culture”-t, a társadalom mérgező produktivitását és munkamániáját. Egyesek örülnek a trendnek, mert eddig se erőltették meg magukat a munkahelyen, mások elítélve érzik magukat, mert perfekcionisták és szeretnek sokat dolgozni.

A Gallup tanácsadó cég felmérése szerint a csendben felmondók, feladók az amerikai munkaerő 50%-át is kitehetik: Az amerikai alkalmazottak 18%-a „actively disengaged”, azaz alibizik, kerüli a munkát, a minimális elvárásokat sem teljesíti, panaszkodik. 32%-uk „engaged”, amit körülbelül úgy lehet lefordítani, hogy érzelmileg is elkötelezett a munka iránt, törődik vele és érdekli hogy jól teljesítsen. A maradék 50% „not engaged”, ők a quiet quitterek: a minimumot teljesítik, de érzelmileg nem kapcsolódnak a munkájukhoz. A trendet a táv- és hibrid munkában dolgozó, 35 évnél fiatalabb munkavállalók vezetik.

Nem biztos, hogy ez a dolgozók hibája: a felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalabb munkavállalók között 2019 óta 10 vagy több százalékponttal csökkent azok aránya, akik határozottan egyetértenek azzal, hogy valaki törődik velük, valaki ösztönzi a fejlődésüket, és lehetőségük van tanulni és fejlődni.

Forrás https://www.gallup.com, nytimes.com/

Új TikTok trend: Beszéljünk a fizetésről

Az idei nyár egyik nagy TikTok trendje volt a fizetések nyilvánossá tétele. Az Egyesült Államokban számos influenszer terjesztette, hogy a munkavállalók igen is beszéljék meg egymással és tegyék legalább egymás számára nyilvánossá fizetésüket, hogy ezzel erősítsék közös pozíciójukat és fellépjenek a diszkrimináció ellen. Számos cégnél kerültek elő olyan problémák, hogy a fehér munkavállalók kimutathatóan többet kerestek, és persze hogy a férfiak is magasabb fizetést kaptak mint a nők. A cégek persze felháborodtak és volt akit kirúgtak a TikTokon elmesélt fizetésért. Amerikában egyébként törvény védi a munkavállalót, hogy a fizetéséről nyíltan beszélhessen, és törvénytelen a munkaszerződésbe is beleírni ilyen titoktartást. Magyarországon nincs egységes jogi gyakorlat vagy álláspont. A bér a munkavállaló és a munkáltató közös titka, aminek kiadásához fűződhet ellentétes gazdasági érdek, de a munkavállaló is szabadon rendelkezhet erről, mint úgynevezett titokgazda. Viszont itthon legális a munkaszerződésben megtiltani neki. A fiatalok között egyre többen igénylik a transzparens bérezést és hogy a munkáltató ne engedjen meg nagy különbségeket, max teljesítmény alapon. Míg az X generáció mindössze 15%-a, addig a Z generációnak már 37%-a megbeszéli ismerőseivel a fizetését. Látszik, hogy kezd kihalni a fizetés = tabu mentalitás, és erre a cégeknek is fel kell készülni. Itthon is.

Hozunk érdekes hazai példákat a podcastben.

Forrás: https://www.businessinsider.com, adozona.hu/

Az ultraliberális város, aminek elege lett a politikai korrektségből

San Franciscoban visszaütött a nagy politikai korrektség. Az egyik igazán elfogadó negyedében Castróban az étterem-tulajdonosok, kiskereskedők jelezték, hogy megtagadják az adófizetést. Elegük van a drogosokból, a sok hajléktalanból, vandalizmusból, az ellenük ért támadásokból. Például nekik kell eltakarítaniuk az üzletük előtt a szemetet, emberi ürüléket. A városnak a pandémia sem tett jót, a bezáró vállalkozások miatt is elindult az elvándorlás, sőt a startupok, nagy IT vállalkozásik is kezdik áthelyezni a székhelyeiket a városból. Oké, utóbbiak főleg az alacsony adó miatt költöztek többek között Texasba. Ma San Franciscóban húszezer ember él fedél nélkül. Utcai létük nemcsak önmagukra, de környezetükre is veszélyes. 874 000 fő él a városban. Az erős jogvédő lobbi annyira megbénítja a várost egyesek szerint, hogy például amikor egy latino drogdílert letartoztattak, akkor rasszizmussal vádolták a rendőrt, rendőrséget. 2022-ben leváltották a főügyészt, akinek fontosabbak voltak a hajléktalanok, mint az állampolgárok.

Forrás: index.hu

Az Amazon raktárat épít a kereskedőinek

Új szolgáltatást vezet be az Amazon, ami a remények szerint megoldhatja sok-sok kereskedő az ellátási láncok akadozása miatti problémáit. Kifejezetten számukra használható raktárépületeket építenek, ami nemcsak a tömeges készlettárolás miatt lesz hasznos, de az automatikus elosztási rendszert is kiépítik.” – írja a Kosárérték.hu. Az Amazon így olcsó, hosszú távon elérhető raktározási megoldást fog tudni kínálni a kereskedő partnereinek. Ezzel még a „sima” FBA-nél is jobban leveszi a logisztika terhét a kereskedőkről, akik az Amazon raktárak használatával megszabadulhatnak az időigényes és nehézkes folyamattól, amely során a saját raktáraikból az Amazon teljesítési központjaiba eljuttatják az árut. „Supply chain as a service”, pay as you go

A podcastben beszélünk róla, hogy vajon ez jó irány az Amazontól, egyáltalán újított valamit, ez a legnagyobb problémája a kereskedőknek?

Forrás: aboutamazon.com/, kosarertek.hu

A Roblox új metaverzum hirdetési felületet tesztel

Kicsit utánkövetés hír meg nem is, hogy a Roblox egy teljesen új hirdetési felületet tesztel a játékterében, ami egyúttal az egyik legnagyobb metaverzum platform is jelenleg. Volt már róla szó, hogy a videójátékokban meg fognak jelenni a különböző reklámok a világ részeként, például egy játékon belüli városban valódi márkák aktuális reklámjait látjuk majd, nem előre programozott képeket. A Roblox ezt kombinálja a metaverzum lehetőségeivel és úgynevezett portálokat szeretne csinálni. A különböző világokon és játékokon belül kihelyeznek reklám spotokat, amiken aztán el lehet helyezni táblát, ajtót, kabalát, bármilyen formájú reklámot, amit a cég szeretne. A lényeg, hogy a játékosok ehhez odasétálva, ezzel érintkezve elrepülhetnek a márka boltjába vásárolni, és aztán vissza az eredeti helyükre. Fontos kiegészítő info, hogy a Robloxban eddig nem voltak hirdetések, ezért ez nagy lépés a márka részéről. Egész eddig csak a játékon belüli vásárlások hoztak nekik pénzt, de épp azért, mert ott ténylegesen mennek a márkák virtuális kiegészítői, én látok potenciált abban, hogy ez a portál formátum működjön. Az első tesztek mostanában indulnak, 2023-ban pedig széles körben akarják őket elterjeszteni. Napi szinten 52 millió aktív játékossal, ez a márkáknak is hatalmas lehetőség egy új piac elérésére.

Forrás: dailycoin.com/, cnbc.com

Utánkövetős hírünk: Pop-up store mint marketingeszköz

A ManyPets (kisállat biztosító) egy kutyasimogató pop-up helyiséget nyitott szeptember 1-én a Pets As Therapy-val, egy brit jótékonysági szervezettel, amely terápiás kisállatlátogatásokat biztosít kórházakba, gondozóotthonokba és iskolákba. A ManyPets felmérése szerint a kisállatok ölelgetése és simogatása a legnépszerűbb „stresszoldó tevékenység” az Egyesült Királyságban, és a megkérdezettek 40%-a számolt be arról, hogy ez jótékony hatással van az idegeikre. Akik betértek a pop-upba, a cuki állatok simogatása mellett ManyPets repiajándékokat is kapott, illetve megmérhette a pulzusszámát a kutyasimogatás előtt és után, hogy megnézze, tényleg van-e fiziológiai nyugtató hatása a kisállatoknak. Korábban már beszéltünk arról, hogy milyen jó lehetőség a kitelepülés, pop-up store.

Forrás: famouscampaigns.com

Korábbi hírszemlék

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...