Hírszemle: Gordon Ramsay éttermei szenvednek, MOL ingyen WC hűségprogram, Meta hírek

Dátum

Megosztás

Tudtad, hogy Gordon Ramsay-nek több tucat étterme van szerte a világban? Nos őt is érinti a válság, sőt még jobban mint egy helyi vállalkozást, hiszen rá több országban is negatívan hat, mindenképpen beleesik. Donát hozott egy jó példát hűségprogramra a MOL-tól. A Facebookról is hozunk híreket, lesznek változások. Lesz még matematika oktatás és kriptovaluta téma is. A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát és Mándó Milán. Vágjunk bele!

A podcast hanganyaga

Spotify-on itt éred el, Apple Podcastban itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül

A podcast híreinek időbélyegei:

  • Gordon Ramsay étteremlánc bevételkiesések – 2:25
  • MOL hűségprogram regisztráció ösztönzése ingyenes WC használattal – 10:47
  • Chipgyártás Kína nélkül, összefognak ellene – 20:35
  • Meta kihívások, a Facebook éppen zsugorodik – 28:00
  • Új piacra lép a Duolingo, matematikát tanítanak – 39:30
  • A spanyol hatóságok erőszakkal tiltanák be a kriptovalutákról szóló oktatást – 47:45

Gordon Ramsay étteremlánc bevételkiesések

Közzétette legfrissebb vállalati beszámolóit a Gordon Ramsay Restaurant Group. A cég a koronavírus éveiben 12 millió font veszteséget termelt, ebből 6.8 millió font, azaz picit több, mint 3 milliárd forint deficit keletkezett a 2021 augusztus végéig tartó pénzügyi évben. A veszteségek magyarázata részben a járványügyi megszorítások, részben az extrém magas infláció. A kiadások csökkentése és hatékonyabb működés érdekében a cég 300 alkalmazottól is megvált. A pénzügyi jelentés szerint a cég akár 20%-os bevételcsökkenést is kibír készpénzhiány vagy hitelezési szerződések megszegése nélkül – ekkora csökkenés legutóbb az omikron variáns terjedése alatt, tavaly novembertől februárig volt megfigyelhető.

A vállalat arra figyelmeztet, hogy a rekordmagas infláció, a vásárlási kedv csökkenése, az ellátási lánc okozta problémák és a folyamatosan dráguló élelmiszerköltségek olyannyira kilőttek, nehéz kereskedelmi feltételekre számítanak a következő időszakban is.

Forrás: mindmegette.hu, theguardian.com

MOL hűségprogram regisztráció ösztönzése ingyenes WC használattal

A MOL egy nagyon egyszerű mégis rendkívül hatékony módszerrel robbantotta be a MOL Move hűségprogamját. Ingyenes vele a WC használat. Az OMW és Shell kutakon van ahol ingyenesek a mosdók, van ahol fizetős, de a MOL kutak egy ideje csak fizetősen működnek. Az emberek mondhatjuk, hogy megszokták ezt, viszont most jött egy könnyű feloldási lehetősége annak, hogy ne kelljen fizetni. A hűségprogramhoz nem kell kártyát igényelni, hosszadalmasan regisztrálni, csak az appot kell letölteni, amibe Google, Facebook és Apple fiókkal is be lehet lépni. Hallgasd meg a podcastban, mit gondolunk a megoldásról!

Chipgyártás Kína nélkül, összefognak ellene

Emlékeztek a múltkori helyi gyártás hírre (előző podcast)? Nos ez is kicsit hasonló lesz. Chipszövetség létrehozásán dolgozik USA, Japán, Dél-Korea és Tajvan. Dél-Korea még kérdéses, mert nekik szoros kapcsolatuk van Kínával. Nos igen, aki ellen ezt létrehozzák, azt pont a nagy ázsiai ország, a világ gyára. Olyan nagy függősége van a nagy márkáknak, hogy egyedül Sanghajban az Apple-nek harminc kínai beszállítója van. A chiphiánnyal most sok szektor küzd, és ha a kutatás és fejlesztés szintén Kínában összpontosul, a függőségi viszony később is visszaüthet. Az USA problémája az, hogy egy chipgyár felépítése és működtetése sokkal drágább náluk, mint a Ázsiában: 20-40 százalék a különbség. Ezzel magyarázható, hogy az Egyesült Államok részesedése a világ chipgyártásában még 37 százalék volt 1990-ben, mára ez már 12 százalékra csökkent. Most Biden elnök hatalmas chipfejlesztési törvénycsomagot vitt keresztül a kongresszuson.

Forrás: hvg.hu/

Meta / Facebook kihívások, a Facebook éppen zsugorodik

A nemrég Meta Platformsra átkeresztelt Facebook jelenleg elég sok kihívással küzd. A Facebook üzleti modellje évről évre egyre több üzleti felhasználót vonzott akik egyre többet is költöttek hirdetésekre. A sokéves trend azonban 2021-ben megtört, megállt a bevételnövekedés, a nyereségesség pedig lefelé fordult. A Concorde Blog átfogó cikke szerint az alábbi kihívásokkal néz szembe a cég:

  • a felhasználószám nagyon nehezen bővíthető tovább
  • az Apple adatkezelési szabályainak szigorítása derékba töri a Meta üzleti modelljét, megnehezíti a hirdetések precíz célzását és nem ad a vásárlási tranzakciókról pontos visszajelzést. A Facebook valójában abból keresett nagyon sok pénzt, hogy mindent tudott a vásárlási folyamatról, ezt vette el az Apple. Vajon ezzel elveszik a Facebook hirdetések versenyelőnye?
  • A TikTok és a Youtube videós formátuma, valamint az online játékok gyors ütemben növekvő mértékben viszik el a felhasználók idejét és a hirdetők pénzét a Meta elől. Legutóbb 2015-ben a Snapchat volt hasonló kihívója a Facebooknak, de a funkciók lemásolásával akkor ezt tudta orvosolni a cég. Most is ezzel próbálkozik, de a TikTok és a Youtube is erősebb játékos, mint a Snap volt. Ráadásul az online játékpiacon is nagy játékosok vannak, a Unity azt állítja, 3 milliárd embert tud elérni a játékaiban megjelenő hirdetésekkel.

Milyen megoldásokkal próbálkozik a cég, és vajon ezek közül melyikkel a legjobbak az esélyei? Hallgasd meg a beszélgetést!

Forrás: concordeblog.hu/

Vajon jó irányba halad a Facebook? Átbeszéljük a podcast-ben!

Új piacra lép a Duolingo, matematikát tanít

Bővíti a piacát a Duolingo, ugyanis a héten elrajtol az új matematika tanító appjuk beta verziója. A matektanulós Duolingo ugyanazt a gamifikált felületet fogja használni, mint a nyelvtanulásnál, és egyelőre általános iskolai szinten lehet majd tanulni vele. A témában nyilatkozó vezető szoftvermérnök megjegyezte, hogy a matematika sokakban kelt ellenérzéseket még felnőttként is, ezért úgy gondolják ideális terület lesz a Duolingo barátságos megközelítésével. Főleg mert tényleg olyan érzés, mintha játszanál nem pedig tanulnál. Az elmúlt években rengeteg új nyelv került be a Duolingoba, szóval jó eséllyel a matek témakörök is folyamatosan bővülni fognak, lehet idővel a teljes iskolai anyagot beleteszik majd, emelt érettségi szintig.

Forrás: https://www.fastcompany.com/

A spanyol hatóságok erőszakkal tiltanák be a kriptovalutákról szóló oktatást

A spanyol hatóságok, politikusok együttes erővel próbálták megakadályozni egy madridi kriptovaluta tanfolyam elindulását. Olyan nagy kripto hyepot csinált a Mundocrypto, hogy több százezer ember állt sorba egy stadionnál, hogy a kriptovalutákról tanuljanak. A Mundocrypto úgy mutatja be magát, mint „világvezető a kriptográfiai és blokkláncoktatásban”, valamint azt állítja, hogy diákjai közül már 55 ezren váltak befektetővé. A fő ok azt volt, hogy sokszor betétgyűjtést is végeznek ezek a kriptocégek, amelyek szabályozva van szerte a világban. Ezzel akadályozzák meg, hogy pénzügyi csalók tömegével tudjanak pénzt gyűjteni.

Jó-e a piacnak az ilyen cégek működése? Jól tették a hatóságok hogy közbeléptek? Erről is beszélgetünk a podcast-ben.

Forrás: index.hu

Korábbi hírszemlék

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Változtatok a marketingszövegen. Lesz több eladásom? Mutatom az eredményt!

Ott a termék, szolgáltatás a weboldalon. Tiszta sor, hogy jó a termék, veszegetik is, vagy ahogyan a kínai importosunk szokta mondani: csipegetik. Nos felmerül...

Így áll a 3 friss vállalkozás néhány héttel az indulásuk óta – Business GYM

A Minner Business GYM-be nem csak cikk formájában szeretnénk tartalmat gyártani, hanem videó formátum is segíteni fog még jobban elmélyülni a vállalkozás indítás rejtelmeibe....

Hírszemle: Saját fizetését emelte a CEO válságban, étel dropshipping, IKEA víztakarékos megoldása

Egy légitársaság vezetője béremelést eszközölt saját magának akkor, amikor is a cég éppen válságban van. Roppant érdekes helyzetet szült, természetesen sokan támadták. A közösségi...

Gerillamarketing: Ízteszt, termelői vs bolti zöldség. Lecsó kóstolás, vakteszt

Na ezt már szeretem! Amikor egy beszélgetésből tettek születnek. Azért vagyunk vállalkozók, hogy problémákat oldjunk meg és persze kipróbáljunk minél több dolgot, hogy lássuk...

Nekem ezért fognak fizetni? Egy leendő és egy veterán szabadúszóval beszélgettem [podcast]

A felvétel még nyáron készült, amikor is összejött egy tucat szabadúszó a Minner főhadiszálláson. Olyan digitális szabadúszók, akiknek mindössze egy laptop is elég a...

Esettanulmány – Így vezette be a Google Workspace-t a Tumblebee

Még a tavasszal volt egy olyan akció a Minnernél, amely esetén ha megvett valaki adott üzleti kurzusokat, akkor a vásárlás után egy hónappal egy...

Hírszemle: Energiaválság, csődhullám. Beszéljünk a fizetésről? Web3 tényleg működő része

A cégek csődjeit hozza a rezsiválság, a cégek áremeléssel és takarékoskodással próbálják elejét venni ennek. 1600 vállalatvezető nyilatkozott erről a Portfóliónak, ezt a hírt...

Csökkenő szállítási díjak Kínából. Jó hír, vagy a recesszió előszele?

Olyan alacsony díjszinteken lehet konténereket Európába szállítani Kínából, amelyek a koronavírus okozta árrobbanást követően sokáig elképzelhetetlennek tűntek. Kétéves mélyponton vannak mind a tengeri-, vasúti és...